48 שעות לפני המועד הסופי להגשת הרשימות ומפלגת מרצ משריינת ברשימה לכנסת ה-20 שני מקומות של כבוד למועמדים גאים – אימרי קלמן במקום ה-17 ועו"ד מיכל עדן במקום ה-19. השיבוץ מעורר תגובות מעורבות בקרב חברי הקהילה, כאשר חלקם רואים בו הצהרת כוונות לגבי המחויבות האמיתית של מרצ כלפי הקהילה הגאה, וחלקם רואים בו אקט שלא תורם דבר, מפני שמדובר במקומות לא ריאליים.

"השיבוץ ברשימה של מרצ הוא במסגרת שיבוצים לשם כבוד שהמפלגה עושה בכל מערכת בחירות". אומר אימרי קלמן, שהחל את דרכו במפלגה כפעיל בתא הנוער שלה, "זה באמת מאוד מכבד אבל מעבר להצהרה לא מדובר במהלך של כניסה לפוליטיקה".

בחמש השנים האחרונות משמש קלמן כציר בוועידת מרצ וחבר בוועידת הבחירות של המפלגה, ובמערכת הבחירות הנוכחית הוא שותף בצוות חשיבה שמייעץ למפלגה בנוגע לקהילה הגאה.

באמת יש כוונה להיכנס לפוליטיקה? עכשיו או בשלב מאוחר יותר?
"אני דמות פוליטית, תמיד הייתי ואני חושב שכל פעילות במרחב הציבורי יש לה משמעויות פוליטיות. לא שולל להיות בעתיד שר התיירים".

מה דעתך על הפייט שיש עתיד נותנים למרצ בכל הקשור לקהילה הגאה?
"אני שמח שיש עוד מפלגות שמבינות את החשיבות לפנות לקהילה הגאה ולפעול נגד אפליה של להט״בים. אין עוד מפלגה עם רקורד היסטורי כל כך מרשים של פעילות למען הקהילה, בכל קדנציה, כמו מרצ. מה גם, שלא ידוע לי על פליטות פה של ח״כים ממרצ כמו של שר החינוך מיש עתיד ששיתף אותנו שלדעתו ׳משפחה גאה היא לא באמת משפחה׳.
יותר חשוב מהכול, אני לא רואה את המאבק לשוויון זכויות של הקהילה כמאבק שיכול לעמוד במנותק ממאבקים למען זכויות עובדים, שוויון הזדמנויות לבעלי מוגבלויות ומאבק נגד הכיבוש. מה שווה שיכירו בזכות שלי להתחתן אבל אם ייצא שבן הזוג שלי יהיה ערבי ואז יפלו אותו כי הוא ערבי, ומה שווה להילחם על הזכות להביא ילדה לעולם אם אני לא דואג שגם אם תהיה לה מוגבלות כלשהי תהיה לי הזדמנות שווה להצליח. כשהייתי בקורס קצינים היה איזה ציטוט של הרס״ר בכל פינה - ״המשמעת אינה ניתנת לחלוקה או להפרדה״, חשבתי אז שזה ציטוט מטופש שמה שעומד מאחוריו זה שיגעון הגדלות של טאיטו, אבל היום אני מאוד אוהב את המשפט הזה בהקשר של זכויות אדם".

גם עו"ד מיכל עדן, ששובצה במקום ה-19, מסכימה שהמאבק הוא על זכויות אדם. ״כל מי שמבין שמאבקנו לשוויון הינו חלק מהמאבק לזכויות אדם שיצביע מרצ״, אומרת עדן.

עו"ד עדן הייתה נבחרת הציבור הראשונה מחוץ לארון בשלטון המקומי וכיהנה כחברת מועצת העיר ת"א. כמו כן הקימה את "בית דרור".

"אני מברך על השתלבותם, גם אם הסמלית, של עו״ד מיכל עדן ושל אימרי קלמן ברשימת מרצ לכנסת ה- 20", אומר דרור מזרחי, יו"ר פורום גאות-התא הגאה של מפלגת מרצ, "מיכל מהווה סמל לפריצת הדרך הגדולה שעשתה הקהילה בשני העשורים האחרונים בישראל כשנבחרה להיות הלסבית הגלויה הראשונה שנבחרה לתפקיד ציבורי בישראל כחברת מועצת העיר תל אביב-יפו, ואימרי נותן צבע ייחודי לחיי הלילה של הקהילה בעיר. עשייתם ראויה להערכה, ובכך הם מצטרפים לשורה ארוכה של פעילים להט״בים שמרצ היא הבית הפוליטי שלהם בבחירות הללו ובכלל״.

דרור מזרחי, מרצ (צילום: אנר גלם)
יו"ר פורום גאות במרצ, דרור מזרחי | צילום: אנר גלם

מה תגובתך לאנשים שטוענים שמדובר בלעג לרש? ולא באמת במקום ריאלי?

״מרצ מובילה את המאבק לשוויון זכויות לקהילה הגאה כבר מסוף שנות ה-80 ואת ההישגים הגדולים ביותר עבור הקהילה העבירה גם בימים בהם לא היה לה ח״כ גאה. אני סמוך ובטוח שחברי הכנסת של מרצ, שהם כולם ידידי אמת של הקהילה, והם כולם מחויבים למצעה המפורט והסדור של מרצ בסוגיית שוויון הזכויות לקהילה הגאה ובכלל, יעשו חיל ויהיו נציגים מעולים של הציבור הלהט״בי. יו״ר מרצ, זהבה גלאון, היא אחת מהפרלמנטריות שהרבו לפעול למען הקהילה הגאה בכל שנותיה בכנסת, ולא בכדי היא גם הוכרזה בשל כך כ'יקירת הקהילה' על ידי אגודת הלהט״ב״.

יש הטוענים שבכנסת האחרונה דווקא יש עתיד עשתה יותר ממרצ

״אני שמח לראות את העניין הרב שמפלגות מתחילות למצוא בקהילה הגאה, אך במקרה של יש עתיד, שיכולה הייתה לחולל מהלכים מרחיקי לכת למען הקהילה, אך נכנסה לממשלה ונתנה לבית היהודי אופציה להטיל וטו על כל החלטה ממשלתית, נראה שמדובר בלא יותר מתעלול יח״צ ציני. מעבר לניסיונות כושלים והצהרות דקלרטיביות בלבד, יש עתיד לא עשתה דבר כדי לשפר את מעמד הקהילה בישראל בכל תקופת כהונתה בממשלה״.

יש ביקורת שנשמעה שמרצ נטשה את הקהילה במקרה של ההצבעה על חוק הפונדקאות

״כל מי שחושב שמרצ נטשה את הקהילה בהצבעה על חוק הפונדקאות, נגרר לספינים ריקים מתוכן. ההיפך הוא הנכון - עמדתה המורכבת של מרצ בעניין הפונדקאות, שמחד מכירה בצורך של משפחות גאות להביא ילדים לעולם, ומאידך לוקחים בחשבון את מחיר הפגיעה בציבור הנשים הטמונה בחובו של תהליך הפונדקאות, היא עמדה אחראית ושקולה, ולא עמדה שלופה מהמותן״.