בתחילת השנה הותקפה נ' בדרום תל אביב על ידי 11 גברים עוטי מסכות שריססו את פניה בגז פלפל וחשמלו אותה בעזרת שוקר חשמלי. לאחר מרדף קצר נעצרו החשודים, אך אחרי חקירה קצרה שוחררו למעצר בית. התקיפה הנוראית והתגובה הרפה של משטרת ישראל שהתייחסה אל התקיפה כאל 'מעשה קונדס' זעזעו את הקהילה הלהט"בית כולה, והוציאו לראשונה את הקהילה הטרנסית ותומכיה לרחובות תחת המסר 'לוקחות את הלילה בחזרה' שנועד להחזיר את הביטחון לרחובות העיר.

בעקבות התקיפה האכזרית פרסמה טלילה נווה, חברה ותיקה בקהילה הטרנסית, פוסט בפייסבוק בו היא טוענת כי לא מדובר במעשה קונדס חד פעמי אלא בתקיפה מתוכננת היטב, שהיא חלק ממסורת אצל חיילי מג"ב המשרתים בתחנות המשטרה העירוניות. 

"כל שנה יש את חבורת שוטרי מג"ב על אזרחי שעושים סיבוב מסורתי על קוקסינליות בתל אביב", נכתב בפוסט, "וכל שנה מישהי חוטפת מכות מהם".

התמונה הקשה של תקיפות והצקות חוזרות כלפי חברי הקהילה שהצטיירה מהתגובות לסטטוס, הביאה את ענת אראל, מדריכה מוסמכת בעמותת "אל הלב" העוסקת באמנויות לחימה מאז 1983, ליזום קורס מיוחד לקהילה הטרנסית.

"החלטנו לפתוח את הקורס כדי שנוכל להתמודד עם האלימות הייחודית המופנית כלפינו הנשים, וביחוד נגד נשים טרנסיות", אומרת אראל, "כל אחד ואחת צריכים לדעת מה הנקודה בה הם אומרים 'את זה אני לא מוכנה לסבול יותר', איך מתמודדים עם זה ואיך מעבירים את המסר".

קורס הגנה עצמית לקהילה הטרנסית, למצולמים אין קשר ל
התמודדות גם עם אלימות מילולית. למצולמים אין קשר לנאמר

נווה, שפרסמה את הפוסט ומתגוררת בתאילנד, שמחה מאוד לשמוע על היוזמה ואמרה שהיא מאמינה שהיא תעזור רבות לטרנסיות וקוקסינליות צעירות ולג'נדרקווירים/ות שנראים/ות 'בין לבין'.

בתמיכה של יניב ויצמן ושחר אקסמיט ממועצת העיר וכן של יובל אגרט מנהל המרכז הגאה, נפתח ביום חמישי האחרון במרכז הגאה-גן מאיר המחזור הראשון של הקורס.

הגנה עצמית היא קודם כל מודעות

ההיכרות הראשונית של אראל עם עולם אמנויות הלחימה הייתה בקורס של הגנה עצמית לנשים. כיום מלמדת אראל אמנויות לחימה סיניות: טאי צ'י צ'ואן ובה גואה ג'אנג, כמו גם הגנה עצמית בשיטת 'אל הלב'. ענת הצטרפה ל'אל הלב' בשנת 2009, לאחר שובה משהות של שש שנים בטייוואן, לשם נסעה כדי להשתלם בבה גואה ג'אנג אצל המורה שלה, לואו דה שיו.

המונח 'הגנה עצמית' מעלה מיד אסוציאציה של תרגילים שנועדו לנטרל תוקף פיזי ואפילו פגיעה בו, אך הקורס של 'אל הלב' מתייחס להגנה עצמית בצורה רחבה הרבה יותר.

"כשאנחנו מדברים על הגנה עצמית אנחנו לא מדברים רק על העניין של תקיפה פיזית או מינית, אנחנו מדברים על איזה שהוא סטייט אוף מיינד", מסבירה אראל, "הקורס מתעסק בביטחון עצמי שהוא דבר הרבה יותר כולל לפי התפיסה שלנו. המטרה היא שכל אדם יבין מה הזכויות שלו בנוגע לשמירה על הגוף שלו ועל הנפש שלו. מה מותר ומה אסור לאנשים אחרים לעשות לך? האם מותר להם לגעת בך, אפילו מגע ידידותי, אם אתה לא רוצה אותו? והאם מותר לך להתנגד לו?".

הקורס של 'אל הלב' מורכב משלושה שלבים, שמעניקים גם העצמה וגם הגנה עצמית.

בשלב הראשון מנסים המשתתפים לבדוק את הגבולות החיצוניים והפנימיים שלהם כאדם ולהבין למי הם מאשרים לגעת בהם, באיזו צורה ובאיזו קרבה, ואיזו צורת דיבור הם מאפשרים לאחרים כלפיהם. כל אחד בודק עם עצמו מה הוא מוכן לספוג ומה הוא לא מוכן לספוג.

אחרי שמגיעים להבנה, עוברים המשתתפים לשלב השני בו הם נדרשים להאמין שמותר להם להתנגד ולא להסכים להתייחסות כזו כלפיהם, ואז מגיע השלב השלישי שמתייחס להתמודדות עם התקיפות.

"אנו מתעסקים בקורס עם התמודדויות מכל הסוגים", מסבירה אראל, "יש לנו הרבה התייחסות בקורס להתמודדות מילולית ורגשית, כי הרבה מההטרדות שנשים חוות באופן כללי הן דווקא מילוליות ולא פיזיות. אנו מלמדים איך להתמודד עם הטרדות מילוליות, איך אפשר לנטרל אותן, ובאיזה דרכים אפשר לא להשלים עם מצבים מסוימים.

גם תקיפות מילוליות שמלוות במשפטים כמו 'אנחנו רק צוחקים איתך' יכולות להיות פוגעות, וחשוב לדעת להתמודד עימן. התמודדות נוספת היא התמודדות עם תקיפה פיזית - מה אני עושה במידה והצבתי כגבולות, אבל בן האדם שמולי לא קיבל את הגבולות שלי ושם עליי יד או תקף אותי? ".

נתוני אלימות קשים מרחבי העולם

אלימות נגד טרנסים היא תופעה מצערת המתרחשת בכל העולם. מחקרים מראים שאנשים טרנסג'נדרים שאינם "עוברים" כגברים או כנשים חשופים לאלימות גבוהה יותר מאלו שכן. בנוסף לכך, נשים טרנסיות וכל מי שנמצאות על הספקטרום מזכר לנקבה סובלות מאלימות קשה ביותר. לשמחתנו בשנים האחרונות לא אירע רצח על רקע זהות מגדרי או שוני מגדרי בישראל, אך בעולם מתרחשים עשרות מקרי רצח של טרנסים וטרנסיות בשנה.

קורס הגנה עצמית לקהילה הטרנסית, למצולמים אין קשר ל
חמישה מפגשים לכל מי שסובל מהטרדות. למצולמים אין קשר לנאמר

דוח שפורסם בשנה שעברה על ידי ארגון אירופי לניטור רצח על רקע טרנסופוביה לקראת יום הזיכרון לטרנסג'נדרים, מציין כי בשנת 2013 נרצחו מסביב לעולם 238 טרנסג'נדרים בשל זהותם המגדרית.

המפה שמציג הדוח מרמזת כי גם מדינות רבות בהן זכויות ההומואים והלסביות עשו צעדי ענק, נשארו עדיין מקומות מסוכנים לטרנסים. כך גם ברזיל ומקסיקו, בהן זכו בשנה האחרונה בני זוג מאותו מין בפסיקה שתסלול את הדרך לשוויון בנישואים בפריסה ארצית. ובכל זאת, דווח על 95 טרנסים שנרצחו בברזיל ו-40 נוספים במקסיקו. בארה"ב דווח על 16 מעשי רצח של טרנסג'נדרים וטרנסג'נדריות. מאז שנת 2008 תעד הפרויקט 1,374 מקרי רצח של טרנסג'נדרים ב-60 מדינות ברחבי העולם. 108 מתוכם היו מתחת לגיל 20 .

למרות שתקיפות מסוג זה מתרחשות כל הזמן, התקיפה של נ' הייתה מעין נקודת מפנה באופן הפעולה של קהילת הטרנס בישראל, שהפכה לקהילה שדורשת את ביטחונה ומוכנה להילחם עליו.

"ארגון "מעברים" מאמין שחשוב לפעול בשני מישורים במקביל: לקדם שינוי חברתי לטווח ארוך, ובו בזמן לתת כלים להתמודדות עם המצב כיום", מסביר אלישע אלכסנדר מארגון "מעברים" ומנהל תחום טרנס במרכז הגאה, "בהקשר של אלימות עלינו לפעול להסברה וחינוך כדי שנוכל יום אחד לחיות בעולם שיהיה בטוח עבור טרנסיות, טרנסים ואנשים שונים מגדרית. שינוי העלול לקחת שנים רבות ואולי לא נזכה ליהנות ממנו בימי חיינו. באותו הזמן יש להנגיש כלים להתמודדות עם המצב הקיים כיום, ומכאן הרעיון לפתוח קורס הגנה עצמית".

מאחורי הקורס הייחודי עומדת עמותת "אל הלב", הפועלת זה עשור לצמצום האלימות כלפי נשים, נערות, ילדים ואנשים עם צרכים מיוחדים. שיטת "אל הלב" להעצמה והגנה עצמית פותחה על ידי נשים. לאורך שנות פעילותה, צברה העמותה  ניסיון רב בעבודה עם קבוצות רבות ומגוונות, מכל קצוות הקשת החברתית וכיום היא עובדת עם אלפי אנשים מדי שנה בכל רחבי הארץ.

מדוע יש צורך בקורס נפרד לטרנס?

"אחד המאפיינים המייחדים את שיטת "אל הלב" הוא ביכולת להתאים את הקורס לקבוצה ולקהל היעד תוך התחשבות במאפיינים הייחודיים שלהן והתייחסות לבעיות הספציפיות העולות מהמשתתפות", מסבירה עדי וימר, סמנכ''ל פיתוח של עמותת אל הלב, "ניסיונה העשיר של העמותה מלמד כי אנשים מרגישים נוח יותר לשתף, להיחשף ולהתנסות בלימוד מיומנויות חדשות בסביבה רגשית הומוגנית ובטוחה. זיהינו צורך בקורס נפרד לטרנסג'נדריות/ים כדי ליצור עבורם מקום בטוח ומכיל בו יוכלו להרגיש חופשיים, לחלוק מקרי אלימות והטרדה ממציאות חייהם ללא שיפוטיות, ולקבל מענה מדויק ורלוונטי יותר".​

"הקהילה הטרנסית ואנשים שונים מגדרית מתמודדים עם סיטואציות ייחודיות שכלל האוכלוסיה אינה מתמודדת איתן", מוסיף אלכסנדר, "רוב הקורס אינו מתעסק ב'איך להרביץ' אלא איך להתנהל ולצאת מסיטואציות מסוכנות שרלוונטיות לקהילה הטרנסית, ולכן ישנה חשיבות בהקמה של קבוצה מיוחדת".

הקורס הוא בן חמישה מפגשים של שעתיים כל אחד והוא פתוח לטרנסיות, טרנסים, ואנשים מגוונים מגדרית - כל מי שסובל מהטרדות או אלימות על רקע שונות מגדרית.

במטרה להנגיש את הקורס לכולם/ן בלי קשר למצבם הכלכלי, ניתנה תמיכה כספית של עיריית תל אביב.

הרשמה ופרטים בדף הפייסבוק של מעברים, במייל info@maavarim.org או בטלפון 052-4776707