*השמות, המקומות והפרטים בכתבה זו שונו כדי לשמור על פרטיותם של המעורבים*

לדבריה של רויטל, מערכת היחסים בין בעלה לשעבר ובינה החלה להתדרדר לאחר הולדת בתם השנייה, והגיעה עד כדי אלימות מילולית וכלכלית קשה. בעקבות כך היא ביקשה להיפרד, אבל את הגט היא קיבלה רק לאחר מסרת ייסורים כבדה שגבתה ממנה מחיר כבד מאוד: אובדן המשמורת על בנותיה. מאז, במשך חודשים ארוכים, היא נלחמת בטחנות רוח במטרה לזכות לראות את בנותיה שוב, אך ללא הועיל. 

"מאז שהחלטתי לעזוב אותו החיים שלי הפכו לגיהנום", מספרת רויטל, בשנות ה-30 לחייה, בשיחה עם mako. "כשהיינו ביחד הוא הרחיק אותי מהמשפחה שלי ודאג שאשאר בבית. עכשיו הוא מנסה להשאיר אותי בלי כסף, בלי הדירה ובלי הבנות שלי. הוא ניצל את העובדה שאחד מחבריי הקרובים ביותר הוא טרנסג'נדר ערבי ועשה שימוש בזהות שלו כדי לתמרן את דייני בית הדין הרבני לטובתו". 

את בעלה הכירה רויטל לפני קצת יותר מעשור ועד לא מזמן הם גרו בדירתם שבאזור הצפון, שם גידלו את שתי בנותיהם הפעוטות. מערכת היחסים ידעה עליות ומורדות, אך רויטל מספרת שהיחס כלפיה הקצין דרמטית לאחר שביקשה להיפרד לפני כשנה. "ברגע שהבין שאני רצינית, הוא הסתובב בישוב וסיפר לכל המכרים שלנו שאני נרקומנית, לא נורמלית ו'מסתובבת עם ערבים'", היא נזכרת. "הוא אמר שאני פוגעת בבנות והציג עצמו כקורבן. הוא הרס את השם שלי ואת כל הקשרים החברתיים והעסקיים שהיו לי". 

אחד השיאים במאבק בין השניים הגיע לפני כחצי שנה, אז לדבריה של רויטל בעלה לשעבר הכה אותה ונעל אותה במרפסת, מה שהוביל אותה לקבל צו הגנה לשלושה חודשים והסדרי ראייה לבנותיה. בתקופה זו, ניסו השניים לקדם הליך גישור לטובת הסכם גירושים שיהיה מקובל על שני הצדדים, אך רויטל טוענת כי בעלה סירב לשתף פעולה משום שלא רצה לשלם מזונות. "הוא הבין שהדרך היחידה להתחמק ממזונות זה אם הבנות יהיו בחזקתו - וזה מה שהוא מנסה להשיג מאז". 

בית המשפט לא אישר את בקשתה של רויטל לחידוש צו ההגנה ובניסיון להשיג משמורת בלעדית הגיש בעלה לשעבר בקשה לפתיחת תיק בבית הדין הרבני. בדין הישראלי, קיימות שתי מערכות מקבילות של בתי משפט שלהם סמכות לדון בענייני משפחה: בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים (כשמדובר ביהודים). מכאן נוצרה תופעה המכונה "מרוץ הסמכויות" - מי שפונה לערכאה הנוחה לו קובע את "סדר היום" של הסכסוך, את אופיו, ויש להניח כי התוצאה שתתקבל תהיה לשביעות רצונו. לרוב, גבר יהודי יפעל כדי לקיים דיון בבית הדין הרבני, בעוד אשה תעדיף להתדיין בבית משפט לענייני משפחה.

לטענתה של רויטל, בעלה לשעבר לא המתין ליישוב הסכסוך בהליך המקובל ופתח כבר שבוע לאחר הגשת הבקשה לפתיחת תיק בקשה דחופה נוספת להוציא את הבנות מחזקתה. רויטל מספרת כי מאותו רגע היא חווה התעללות מתמשכת מצד בעלה לשעבר, שכל מטרתה היא הוצאת הבנות מחזקתה במטרה להימנע מתשלומי מזונות. 

"הוא היה מתקשר למשטרה ואומר שאני מרביצה לבנות", היא מספרת. "פעם אחת הוא חסם אותי בחנייה ולא נתן לי לצאת, ואז קפץ על האוטו והתלונן במשטרה שניסיתי לדרוס אותו. בימים שהבנות היו מגיעות אלי נמנעתי מלפגוש אותו, אבל הוא היה מגיע עד הדלת רק כדי להשפיל ולקלל אותי בנוכחותן". 

"הרבנים קנו את כל השקרים"

באותם הימים רויטל לא ידעה עד כמה רחוק ילך בעלה כדי להשיג את מטרתו, אבל עם הזמן גילתה כי לא התכוון לבחול באמצעים. אחמד (שם בדוי), טרנסג'נדר ערבי שגר בשכנות לבני הזוג, היה חבר משותף של השניים ובימים אלה עובד עם רויטל בעסק עצמאי שהקימה. "הוא הכניס אותו אלינו הביתה, ישבנו ביחד, בילינו, אבל ברגע שהתחיל הליך הגירושים הוא התהפך עליו", טוענת רויטל. "לדיינים בבית הדין הרבני הוא סיפר שעזב את הבית בגלל שאני בוגדת בו עם אחמד. הוא התעקש שאחמד ניצל מינית את הבנות שלנו וסיפר מלא שקרים, אבל הרבנים קנו את זה. אני לא מבינה בבתי משפט ולא יודעת להגן על עצמי. אני משתתקת במעמד מול הדיינים וקשה לי לתפקד. אני סובלת מזה פעם אחר פעם בדיונים וזה פוגע בי, אבל זו מי שאני". 

בחודש אפריל האחרון, פסק בית הדין הרבני כי יש להוציא את בנותיה של רויטל מחזקתה ולהעביר אותן לאביהן עד למתן החלטה אחרת. נוסף על כך, הקפיא בית הדין הרבני את הסדרי הראייה ובכך מנע ממנה כל גישה אליהן. לדבריה, בית הדין הרבני לא נתן לה אפשרות להגיב להכרעה, זאת בניגוד לחוק. "הייתי בשוק. עולמי חרב עלי. הן נלקחו ממני על בסיס שקרים והאשמות חסרות בסיס", היא משתפת. 

לדבריה של רויטל, בעלה לשעבר שלט על התזרימים הכספיים המשותפים במשך כל שבע שנות נישואיהם והוא מנע ממנה להשתמש באשראי. עוד היא טוענת כי לאחר הפרידה הוא משך את כל הכסף מהבנק והשאיר אותה לשלם חיובים שוטפים כמו שכר דירה, משכנתא ותשלומים לגנים וצהרון. זו גם הסיבה בגללה היא לא הייתה יכולה להרשות לעצמה ייצוג משפטי בבית הדין, ורק לאחר שבית הדין הרבני הוציא מחזקתה את בנותיה היא פנתה לקבלת סיוע משפטי מטעם המדינה. "הוא מסרב להתחלק בהוצאות", היא טוענת. "לפני שלושה חודשים פסק בית הדין הרבני שעליו לשלם מזונות זמניים, אבל הוא לא העביר את הכספים האלה עד היום". 

בסיוע עורך דינה ואחרי חודש שבו לא ראתה את בנותיה, נקבע דיון נוסף בבית הדין הרבני, אליו הגיע בעלה לשעבר עם רב שייצג אותו, אך שהוא אינו מוסמך לייצג בדיונים בבתי דין. לטענתה, הרב מסייע לו בקשריו עם הדיינים והוא אף פעיל נגד קהילת הלהט"ב. "בכל הדיונים הוא ממשיך בקו שלו שאני מנהלת רומן עם אחמד", מספרת רויטל. "הוא יודע שזה מה שעובד הכי טוב בשבילו. הוא יודע שהם שונאים להט"ב ובטח ובטח ערבים וטרנסג'נדרים, אז הוא משתמש בקלף הזה נגדי".

בדיון נענה בית הדין לדרישות הגרוש וקבע כי רויטל חייבת לעבור בדיקות לאיתור סמים בדמה ולהרחיק את אחמד מהבנות. תחת התנאים הללו, בית הדין הסכים להחזיר את הבנות למשמורת משותפת. "לא היו להם הוכחות לשום דבר, אבל כל מה שהיה אכפת להם זה שאחמד הוא טרנס ערבי. זה הספיק כדי להאשים אותי שאני אמא ואישה לא טובה", טוענת רויטל. "אחמד ואני עובדים ביחד והעבודה היא מהבית, אז לפעמים הבנות שם. אני לא רוצה לפטר אותו, הוא חבר טוב, עזר לי כל התקופה הזאת ואני רוצה אותו בחיים שלי. בית הדין לא יכול להחליט עבורי מי יהיה בחיי ומי לא". 

בית הדין הרבני (צילום: Ms. Li, Shutterstock)
בית הדין הרבני | צילום: Ms. Li, Shutterstock

"אם התיק יישאר בבית הדין הרבני אצטרך להילחם כל חיי"

במסגרת הניסיונות לנסח הסכם גירושים, ממשיך הגרוש לדרוש להרחיק את אחמד מהמשפחה. בחודש מאי האחרון כתב לרויטל שאם תפר את התנאי, תיאלץ לשלם קנס בגובה 70 אלף ש"ח ובנותיה יילקחו ממנה לאלתר. "הוא אמר שאני מעדיפה טרנס ערבי על פני הבנות שלי והם האמינו לו", אמרה רויטל. "הם לא פנו לרווחה, לא ניסו לדבר עם הבנות ובטח שלא ביקשו את התגובה שלי. הדיינים פשוט הסכימו איתו ולקחו ממני את הבנות, כי לא הייתי מוכנה לחתום על ההסכם הזה. הם ניסו לשכנע את עורכת הדין שלי בזמנו והרב של הגרוש שלי סיפר לה כל מיני שקרים גזעניים על אחמד". 

בית הדין הרבני פסק בחודש יוני כי יש לתת משמורת מלאה לאב, ובנותיה נלקחו ממנה פעם נוספת. לדבריה, ההחלטה התקבלה ללא התייעצות עם גורמי הרווחה. לאחר ניסיונות מרובים, הצליחה רויטל לקבוע דיון נוסף. "בדיון אמרו הדיינים שיש להם הוכחה שאחמד הוא 'ערבי שנולד אישה ועבר שינוי מין', ולכן יש להם זכות לדרוש שהילדים לא יהיו בקרבתו", היא מספרת. "הוא ובית הדין עשו יד אחת נגדי, הם לא רואים לנגד עיניהם את טובת הבנות". 

בסיום חודשים ארוכים ומתישים, הצליחה רויטל להשיג גט, אך איבדה את המשמורת על שתי בנותיה. בימים אלה, היא מגישה עוד ועוד בקשות לדיונים בבית הדין הרבני, במטרה לערער על ההחלטה ולהעביר את התיק לבית משפט אזרחי, אם כי היא מתקשה לראות סוף טוב בו בנותיה שבות אליה. 

"אני לא יודעת מה יהיה עלי או על בנותיי. עורך הדין אמר שאם התיק יישאר בבית הדין הרבני אני אצטרך להילחם כל החיים שלי", היא משתפת בבכי. "אני בהלם שככה מתנהלת המדינה שלנו, שנותנים לגבר לפגוע באישה ככה רק בגלל שהיא רוצה להתגרש. הוא משתמש בבנות שלי כמו כלי נשק וממשיך לאיים שאני לא אראה אותן לעולם. הוא ממלא את הראש שלהן בשנאה נגד ערבים ולהט"ב. דיונים שלמים התנהלו סביב הקשר של אחמד ושלי ותמיד עלתה הדרישה להוציא אותו מחיי כדי לראות את הבנות. אני לא יכולה לאשר דבר כזה - אם יהיה לי חבר הומו או חבר ערבי או סתם מישהו שלא בא לו בטוב - שוב יקחו ממני את הבנות? אני לא יכולה להסכים לזה. הוא מנסה לשלוט על החיים שלי גם אחרי הגירושים". 

הנהלת בתי הדין הרבניים מסרה בתגובה: "הטענות מובאות באופן חד צדדי ודיסאינפורמטיבי שלא מספק לקוראים את התמונה המלאה. תיקי משפחה נערכים בדלתיים סגורות על פי חוק - ולכן לא נוכל להתייחס לטענות ובוודאי שלא למסור מידע מתוך התיק לתקשורת".