בכל שלוש שעות מקרה שנאה נגד להט"ב: שיא חדש במספר מקרי האלימות והשנאה נגד להט"ב בישראל, כך עולה מנתוני דו"ח הלהט"בופוביה השנתי שפרסמה הבוקר (רביעי) האגודה למען הלהט"ב, אותו הגישה לשר לביטחון פנים, עמר בר לב. 

על פי נתוני הדו"ח, הוגשו בשנה החולפת למרכז הדיווח של האגודה ע"ש ניר כץ ז"ל 2,791 מקרי שנאה ואלימות כלפי הקהילה הגאה, 43 אחוזים מהם התרחשו בתוך המשפחה. במהלך 2021 סולקו כ-444 צעירים וצעירות מביתם בשל נטייתם המינית או זהותם המגדרית, 41 אחוז יותר לעומת 2020. 

עוד ניתן לראות כי אחוז הפגיעה הגבוה ביותר בתוך המשפחה הוא בגברים הומואים (27 אחוזים), ונוסף על כך ניתן לראות בצורה מובהקת את פגיעותה של הקהילה הטרנסית כולה (14 אחוז נשים, 9 אחוז גברים ו-15 אחוז א-בינארים, או כאלו שאינם מגדירים את עצמם), המונה כ-45 אחוזים מסך כל הפניות הנוגעות ללהט"בופוביה בתוך המשפחה. 

מקרה אחד שהגיע למרכז הדיווח של האגודה הוא של י', צעיר ממשפחה חרדית ממרכז הארץ, שיצא מהארון בפני הוריו ואחיו ובתגובה אלו הכו אותו, נעלו אותו בחדר וכפו עליו לעבור טיפולי המרה. בעקבות פנייתו אל מרכז הדיווח, נמצא עבורו מענה שניתן בידי אנשי מקצוע והוא הופנה למסגרת חירום.

יותר משליש מסך כל הפניות שהגיעו למרכז הדיווח במהלך השנה האחרונה התייחסו לאירועי שנאה כלפי חברי וחברות הקהילה הטרנסית, עלייה של 50 אחוז בהשוואה לשנה שעברה. למרות ההנחה הרווחת כי אזור גוש דן מהווה מרחב בטוח לכלל הקהילה, עולה כי 50 אחוז מאירועי השנאה הללו התרחשו דווקא באזור תל אביב.



דווקא מערכת הבריאות מהווה את המרחב הגדול ביותר בו הקהילה חווה טרנספוביה (29 אחוזים) ואילו המשפחה מהווה את מרחב הפגיעה השני בגודלו (12 אחוז). כ-9 אחוזים מהפגיעות בקרב הקהילה הטרנסית התרחשו במערכת החינוך ובמוסדות ההשכלה.

7 אחוזים מסך כל הפניות נגעו בלהט"בופוביה במערכת הבריאות, עלייה של שני אחוזים מהשנה הקודמת, כאשר 70 אחוז מהפניות הגיעו מחברי וחברות הקהילה הטרנסית. במרכז הדיווח התקבלו תלונות רבות על מניעה של קבלת טיפולים עקב הליך להתאמה מגדרית, צוות רפואי המייעץ לא לקיים יחסי מין חד מיניים ואפילו מטפלי נפש המבצעים הלכה למעשה טיפולי המרה מסוכנים. 

"לפני כחודש הלכתי לרופא המשפחה שלי עבור הפנייה לביצוע בדיקות למחלות מין", סיפר תושב השפלה למרכז הדיווח של האגודה למען הלהט"ב. "הרופא שאל אותי שאלות לגבי הנטייה המינית שלי והתחיל לשאול מה אני עושה ביחסי מין. אחרי שסיים הוא אמר לי שהוא ועולם הרפואה ממליצים שלא לקיים יחסי מין בין גברים". 



כמות הדיווחים שהתקבלה במהלך חודש הגאווה הייתה גבוהה ב-67 אחוזים מסך הפניות הממוצע למרכז הדיווח, במהלכו דווחו וטופלו קריאות על השחתות דגלי גאווה שנתלו מטעם העירייה, אפליה בהשכרת דירות, ריסוס כתובות הסתה, זריקת אבנים לעבר מרפסות מקושטות בדגלים, יצירת קבוצות וואטסאפ הקוראות לפגיעה בלהט"ב ואף ניפוץ שמשת רכבו של ראש עירייה שהצהיר כי יתמוך באירועי גאווה בעירו. 

בשנה החולפת חלה ירידה משמעותית באחוז הפונים למרכז הדיווח מאזור גוש דן, נתון העומד בקנה אחד עם עלייה בלמעלה מ-70 קהילות גאות ברחבי הארץ. 35.5 אחוזים מהמקרים הלהט"בופוביים המדווחים אירעו בתל אביב והסביבה, 15 אחוזים בחיפה, 10 אחוזים באזור באר שבע והדרום, 9 אחוזים בירושלים ו-4 אחוזים באזור השרון. 

"התבשרנו כעת כי השנה שוב חלה עלייה במקרי השנאה והאלימות כלפי הקהילה הגאה", מסרה השרה לשוויון חברתי מירב כהן לאחר קבלת הדו"ח. "לעיתים אני נשאלת מדוע אנו משקיעים כל כך הרבה תקציבים, משאבים וקשב לטובת הקהילה הגאה, והדו"ח הזה מעניק תשובה ברורה. אין הצדקה שבשנת 2022 אנשים במדינת ישראל יפחדו לאהוב ולחיות על פי רצונם. בימים אלה ממש 70 רשויות מקומיות מאיישות רכזים חברתיים לאוכלוסיות הלהט"ב, במסגרת פרויקט ראשון מסוגו של המשרד. הממשלה שלנו היא הזדמנות נדירה להוביל לשינוי היסטורי כלפי הקהילה הגאה ואני מתכוונת להמשיך לפעול לכך".

"זוהי נורת אזהרה מהבהבת למדינה ולממשלה למצב בו חברי וחברות קהילה נתונים תחת הסתה מתמשכת ללא סיבה אחרת פרט לאורח חייהם וחייהן", מסרה יו"ר האגודה למען הלהט"ב הילה פאר. "הדו"ח מציג תמונת מצב עגומה, כזו שבה בכל שלוש שעות מדווח מקרה להט"בופובי. האפליה והלהט"בופוביה נמצאות בכל מקום- במקומות העבודה, במערכות הבריאות, במוסדות השלטון, במרחב הציבורי וגם במרחב הביתי הפרטי. בשנים האחרונות, התחזקנו כקהילה ואנו יודעים ויודעות באופן ברור שככל שהמאבק שלנו לביטחון ולשוויון יתקדם, כך גם תנועות הנגד יגבירו את ביטויי ההסתה והאלימות כנגדנו. אנחנו כאן כדי לחתור לשינוי מציאות החיים הקשה של חברי קהילתנו - בכל מקום ובכל זירה. לא ניתן שימחקו אותנו מהמרחב הציבורי, לא ניתן שיאיימו על הביטחון שלנו במרחב הציבורי, ונעמוד על הזכות הבסיסית של כל אחד ואחת מאיתנו לביטחון אישי, עד תהיה כאן מציאות מכילה, מקבלת וסובלנית". 

לדיווח על כל מקרה להט"בופובי ניתן לפנות למרכז הדיווח ע"ש ניר כץ של האגודה למען הלהט"ב באתר האגודה.

קו הקשב של האגודה למען הלהט"ב פועל בימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30 בטלפון 2982* או דרך אפליקציית וואטסאפ (whatsapp) במספר: 058-6205591