מתן סולומון בן ה-28 מתל אביב וספיר שקלים, בת 23 מרמת השרון, חקרו את נושא אפליקציות ההיכרויות לעומק במסגרת לימודיהם בשנה השלישית בחוג למערכות מידע במכללה האקדמית תל אביב-יפו. "הנושא קרוב לליבנו. חברים רבים שלי מהקהילה משתמשים באפליקציות, ועניין אותנו לדעת מה ההבדלים בינינו הסטרייטים לבין הקהילה", מסבירה ספיר. במחקר נבדק הקשר בין נטייה מינית לבין מאפייני השימוש באפליקציות היכרויות, והוא כלל 227 נשאלים שמשתמשים באפליקציות, מתוכם כ-40% הומואים ו-10%-20% לסביות, ביסקסואליים וא-מיניים בנפרד.

הנשאלים ענו על חמש שאלות: תדירות השימוש באפליקציה מדי יום, כמה זמן הם משתמשים באפליקציה מדי יום, כמות האפליקציות הפעילות במכשיר, מה המטרה העיקרית שהם משתמשים בה ומה הסיבה בגינה בחרו להשתמש באפליקציות היכרויות. בנוסף לשאלון, הסטודנטים ניתחו מאגר מידע של אתר "אוקיי קיופיד" של כ-60,000 משתמשים, על מנת לחדד את ההבנה לשאלה מדוע אנשים מעדיפים להשתמש באפליקציות ולא להכיר פרטנרים במציאות.

מתן סולומון וספיר שקלים (צילום: צילום ביתי)
מתן סולומון וספיר שקלים. עורכי המחקר | צילום: צילום ביתי

לפי ממצאי המחקר, כ-60% מההומואים משתמשים באפליקציות השונות כדי למצוא סטוץ (שהוגדר במחקר כ"קשר קצר טווח"), ורק כ-30% מהם מחפשים קשר רציני (שהוגדר כ"קשר ארוך טווח"). זאת לעומת, 14% מהסטרייטים שמחפשים סטוץ באפליקציה ו-70% מהם שמחפשים קשר רציני. כמעט כל קבוצת הא-מיניים ונשאלים בודדים מקרב הלסביות וההומואים ענו משתמשים באפליקציה כדי להכיר חברים חדשים. "לא הופתענו מהתוצאות שתואמות את הסקירה הספרותית בנושא", מעיד מתן, "בתור הומו, זה גרם לי להבין שמי שמחפש משהו רציני לא ימצא את מבוקשו באפליקציות. הבעיה העיקרית בעיני היא שאין דרכים להכיר במציאות, כמו ברים ומקומות בילוי. במסיבות קשה יותר להכיר מישהו לקשר רציני".

כ-70% מההומואים נכנסים לאפליקציה כעשר פעמים ויותר ביממה

אז אטרף או גריינדר או בכלל טינדר? אם תשאלו את ההומואים, עדיף הכל ביחד. לפי המחקר, במכשירי הסלולרי של כמחצית מההומואים מותקנות ופעילות יותר משלוש אפליקציות, ורק אצל 10% פעילה אפליקציה אחת בלבד. בקרב כשני שליש מהלסביות יש שתיים. לעומתם, רק בקרב 20% מהסטרייטים פעילות יותר משלוש אפליקציות ובקרב יותר מ-30% מהם פעילה אפליקציה אחת בלבד. בהשוואה לקבוצות אלו, כ-70% מהאי-מיניים משתמשים באפליקציה אחת. הבדל מובהק יותר בין ההומואים לסטרייטים ניכר בכניסות מרובות יותר לאפליקציות במשך היום.

גבר מסמס במיטה (צילום: ArtOfPhotos, ShutterStock)
יותר מ-10% מהגייז "מבלים" באפליקציות לפחות שעתיים ביום | צילום: ArtOfPhotos, ShutterStock

כ-70% מההומואים נכנסים לאפליקציה כעשר פעמים ויותר ביממה. יותר מ-10% מתוכם "מבלים" בה לפחות שעתיים ביום וכ-30% בין שעה לשעתיים. ומה בנוגע ללסביות? כחצי מהן מעבירות באפליקציות בין חצי שעה לשעה ביום. לעומת ההומואים והלסביות, זמן הפעילות של רוב הסטרייטים נכנסים לאפליקציה ומעבירים בה בין עשר דקות לחצי שעה ביום, ורק 18% מהם פעילים באפליקציה כעשר פעמים ויותר ביממה. משך השימוש הנמוך ביותר הוא אצל הא-מיניים ועומד על כמה דקות בודדות ביום.

השאלה האחרונה שנשאלה הייתה מדוע הנשאלים משתמשים באפליקציות וסיבות אפשריות ניתנו מראש על ידי החוקרים: כדי למצוא פרטנרים מזדמנים, קל יותר להתבסס על מיקום וקרבה, להכיר אנשים עם תחומי עניין וכדי למצוא קשר ארוך טווח. תשובות הנשאלים לשאלה זו התחלקו באופן מאוזן יחסית בין כלל הקבוצות, ועדיין כחמישית מההומואים ענו שהם מחפשים פרטנרים מזדמנים, לעומת רק 10% מהסטרייטים.

>> מי מתוך 21 כוכבי הפורנו של גייז בכלל סטרייט?

>> "קרא לי בשמך" הוא הסרט הגאה החשוב של העשור

ואיזו אפליקציה הכי פופולרית עבור הומואים? אטרף וגריינדר נמצאות בתחרות צמודה על לבו של ההומו. 79% מהומואים ענו שהם משתמשים בגריינדר ו-78% משתמשים באטרף, ורק 35% משתמשים בטינדר. כאמור, רובם הגדול משתמש בשלוש האפליקציות גם יחד. אז אם התלבטתם באיזו אפליקציה כדאי להשתמש, כנראה שאטרף תעזור לכם למצוא את החתיכים הישראלים, וגריינדר תפתח בפניכם עולמות חדשים של תיירים מסוקרנים.