תנועות הנוער הפועלות בישראל הפכו לחלק מחוויית הבגרות של כמעט כל נער ונערה ישראלים, אך לא תמיד נוער להט"בי מצא את מקומו בהן. עם השנים, ובמיוחד בעשור האחרון, אט אט חלחלה ההבנה בקרב הנהגות התנועות שיש להעמיק את השיח ואת הפעילות, כדי לאפשר לנערים ונערות לה"טבים להצטרף ולקבל מענה נוסף מעבר לפעילות השוטפת בתנועה.

>> רונאלדו מפתיע: "כן, אני מתרומם, אבל מפוצץ בכסף"

>> תובעת את בתה הטרנסית בת ה-17 ואת הרשויות שעזרו לה

תנועת הנוער "המחנות העולים" היא זו שהייתה הראשונה להוביל את המגמה: בתנועה הוקם מערך שלם העונה לשם נז"ם - נטייה וזהות מינית - והוא מבטיח לתת "קורת גג גאה" לכל חניך/ה ומדריך/ה, ויותר מזה - לחתור לשווין מגדרי בחברה הישראלית, להעלות את המודעות לקהילה הגאה ולזכויותיה, ובשאיפה ליצור מקום בטוח לכל נער ונערה, במרכז ובפריפריה. בינתיים - יש שיגידו שזו תנועת הנוער "הכחולה" עם הכי הרבה גאים וגאות.

אין תמונה
נוער גאה בחולצות כחולות
"המחנות העולים" שבמהלך שנות פעילותה הצמיחה דמויות משמעותיות במדינה בתחומי הביטחון, החינוך, הרוח והתרבות, מובילה באופן מובהק פעילות לקידום זכויות הקהילה הגאה בכלל ולתמיכה בחניכים להט"ביים בפרט. בימים אלו מציינת התנועה 90 שנים להיווסדה, ובין לובשי ולובשות החולצות הכחולות ניתן למצוא חניכים/ות ומדריכים/ות רבים מהתנועה המגדירים עצמם כלהט"ביים. הם מספרים כי הם חשים חיבור לתנועה בגלל שהתנועה פעילה חברתית במישור החברתי-פוליטי בנושאי זכויות הקהילה הגאה, וגם בגלל האפשרות לעבור תהליכים של בירור הזהות המינית והמגדרית שלהם והיציאה מהארון.

צוות נז"ם הוקם על ידי מספר מדריכים בתנועת הבוגרים, צעירים בוגרי תנועת הנוער שהחליטו להמשיך לחיות יחד ולעסוק בעשייה חברתית וחינוכית, ואחרי רצח הברנוער, הובילו וקידמו את העלאת המודעות והסובלנות לקהילה הגאה בישראל, תוך תמיכה בחניכים להט"ביים. עידו פורמנסקי בן ה-32 מתל אביב ויעל חודדוב בת ה-30 מקיבוץ התנועה בנערן היו ממייסדי צוות נז"ם, והם מספרים כי במהלך השנים הצוות התפתח והרחיב את פעילותו בנושאי סובלנות להטב"ית במסגרת התנועה ובמסגרות חברתיות בכלל.

אין תמונה
פורמנסקי וחדדוב. "העיסוק הלהט"בי הוא חלק מהעשייה הציבורית שלנו"
"הצלחנו ליצור פורמט שבו כל מדריך בתנועה פוגש תוכן בנושאי נטייה וזהות מינית מספר פעמים בשנה", הם מספרים, "העיסוק הוא רחב, יש אין סוף נושאים שאנחנו עוסקים בהם, זה הפך להיות דבר שגרתי בתנועה. כל כך הרבה חברים בתנועה יודעים לפנות ולבקש מערך פעולה, להתלבט, או לבקש עוד פוסטר לקראת מצעדי הגאווה, זה תהליך חינוכי של שנים, והיום אנחנו במקום שבו העיסוק הלהט"בי הוא חלק מהעשייה הציבורית שלנו".

"שיח שמשחרר את כולם ושם את הדברים על השולחן"

פורמנסקי וחודדוב שמובילים היום את פעילות נז"ם בתנועת "המחנות העולים", סבורים כי השיח על נושאי נטייה וזהות מינית מעסיק לא רק חניכים ומדריכים להט"ביים. "אנחנו רוצים שהמחנות (סניפי התנועה) יהיו מרחב בטוח גם ללהט"בים וגם לאחרים, זה שיח שמשחרר את כולם ושם את הדברים על השולחן. בשביל שזה יהיה אפשרי - אנחנו צריכים להכשיר מדריכים לזה. זה כולל גם את הדרך שבה נכון לשוחח עם חניך\ה באופן מקצועי בנושאים כאלו, לגרום לו להבין שהוא יכול להרגיש בטוח בשיחה עם המדריך - איך להביא תוכן ושיחה בנושא הזה, גם לקבוצה שיש בה הומופוביה או להט"בים בארון או מחוץ לארון".

לעומת זאת, הם מספרים גם על המחויבות של כל מדריך בתנועה להתייחס באופן רציני לכל ביטוי הומופובי שנאמר בפומבי, "אם תלמיד או חניך משתמשים במילה 'הומו' כמילת גנאי - זה בדיוק המקום שלנו לדעת להתייחס לזה, לנהל את השיחה המתאימה כדי לעצור את הסיטואציה, ולהביא להבנה שהביטוי הזה הוא לא מילת גנאי".

אין תמונה
כהן. "הקומונרית ליוותה אותי בכל התהליך של היציאה מהארון"
זיו ברמן בן ה-23 הוא מדריך גאה בתנועת הבוגרים, שהקים ביחד עם חבריו בוגרי התנועה קבוצת מחנכים שיתופית ליד אילת. הוא בתנועה כבר למעלה מחמש שנים, ומספר כי בכל שנותיו האפשרות להיות הומו או לסבית במסגרת התנועתית הייתה פתוחה מאוד והשיח היה גלוי, "זה קורה גם בגלל שמנהלים שיחה ערה על הנושאים האלו - בשיחות שלנו בין המדריכים אנחנו שואלים את עצמנו אם אנחנו מצליחים מספיק לזהות קושי מסוים אצל חניך ולנהל איתו שיחה אישית על הנושאים האלו. אני חושב שבזכות נז"ם רובנו מצליחים להיות שם בשביל חניכים להט"ביים בתנועה, וזה נותן להם את האפשרות להיות מי שהם ולקבל את כל האהבה והתמיכה מהמדריך שלהם בכל תהליך שהם עוברים. זה לא בהכרח בתהליכים שקשורים לזהות ונטייה מינית, אבל כן חשוב לנו שנצליח להקיף את הקושי בכל התהליך של היציאה מהארון בתוך התנועה ובמסגרות אחרות".

היכולת להביא את השינוי התודעתי לכל מקום

ברמן שהשתחרר לאחרונה מצה"ל, יודע לספר כי גם בצבא הצליח להביא לשינוי משמעותי בקרב אלו שסבבו אותו: "הייתי לוחם בגדוד 50 של הנח"ל, יצאתי לקורס לכמה חודשים וזו הייתה הפעם הראשונה שנתקלתי בהומופוביה אלימה. שאלתי את עצמי - אם נתתי לחניכים שלי בתנועה מרחב בטוח לדבר על התחושות שלהם ועל מי שהם - בטוח יש דרך להביא את זה גם לצבא". באחד הימים הוא ביקש להעביר לכיתת הקורס הצבאי הרצאה בנושא הומופוביה, ונענה בחיוב על ידי מפקדת הקורס. "אני מוצא את עצמי עומד מול המון חיילים, חלקם הומופובים ומסביר להם על מה זה אומר להיות הומו, מה זו הומופוביה, על התאבדויות, על תהליכים שעוברים בני נוער להט"בפא"ק, ובאותה הזדמנות יצאתי מהארון בפני כל החברים בקורס", הוא מספר.

"אחרי ההרצאה ניגשו אלי הרבה חיילים ואמרו לי שהצלחתי לשנות את דעתם, ושהם לגמרי מקבלים אותי. היה חייל אחד שחודש לפני ההרצאה גילה שאני הומו ושאל אותי כמעט כל יום למה אני לא הולך ל'טיפולי המרה', ואחרי ההרצאה הוא אמר לי 'אוקיי- זה מי שאתה, אתה לא צריך להרגיש רע עם זה'. אפשר לומר שבתנועה לגמרי קיבלתי כלים לשינוי המציאות".

אין תמונה
"מרחב בטוח גם ללהט"בים וגם לאחרים"
אורן כהן, בת 17 מרעננה, חניכה בתנועה כבר חמש שנים, יצאה מהארון בכיתה ח', היום היא יודעת לספר שהמסגרת של התנועה עזרה לה לעשות סדר בארון: "הגעתי לתנועה לפני שיצאתי מהארון, ולא הייתי בטוחה אם כדאי לי לצאת או שלא, פעם ראשונה שפגשתי התייחסות לזה בחיים שלי הייתה כשהקומונרית במחנה יצאה מהארון בפנינו. זה קרה אחרי שמישהו זרק הערה הומופובית, זה היה אירוע משמעותי.

"השיחה איתה עזרה לי להבין את עצמי יותר, ולדעת שאני נמצאת במקום בטוח, לא רק תנועת נוער. עם הזמן הקומונרית הייתה בשבילי לאוזן קשבת, וליוותה אותי בכל התהליך של היציאה מהארון, ויותר מכל, למדתי לקבל את עצמי כמו שאני וזה לא היה קל", משתפת כהן. היא מוסיפה שהתלבטה אם לעבור למסגרות להט"ביות אחרות, אבל הבינה שהתנועה מאפשרת לה גם את המקום להיות מי שהיא כלסבית, וגם את המקום החברתי שיש בו חניכים ומדריכים שהם שונים ומגוונים בכל מובן שהוא, ולכולם יש את המקום.

_OBJבמסגרת חגיגות ה-90, יוצאת התנועה בקמפיין לגיוס בוגרי התנועה, חזרה הביתה ל"חוג הבוגרים" במטרה להחזירם מחדש לעשייה חברתית. במסגרת כך, שניים מבוגרי התנועה, השחקנים ליאת הר-לב ודביר בנדק הכינו סרטוני גיוס שקוראים לבוגרי התנועה "לחזור הביתה" ולהרשם ב"ספר החוגים" של התנועה. צפו: