במהלך דיון שנערך הבוקר (שני) בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות חבר הכנסת חיים כץ בנושא הצעת החוק לאיסור טיפולי המרה, סיפרה שני גרבלי, חרדית לשעבר, על טיפולי המרה קשים שעברה כשהייתה בסך הכל בת 13. 

"בגיל 13 הבנתי שיש שם למה שאני מרגישה. גדלתי בבית חרדי והפנו אותי לארגון "חוסן" שעדיין קיים", סיפרה שושנה. "הפסיכולוג הרעיב אותי, הכאבתי לעצמי, אמר לי לשכב עם חברים שלי – ואני בת 13. כעבור מספר חודשים ניסיתי להתאבד. בטיפול נוסף שעברתי, כל אמצעי היה כשר. שלחו אותי לצפות בפורנו. המסר היה: עדיף למות מאשר לחיות ככה, שהחיים של הגייז מזעזעים". 

הצעת החוק של חברי הכנסת מרב מיכאלי וניצן הורוביץ מבקשת לאסור על פסיכולוגים לבצע טיפולי המרה, שמטרתם לשנות אוריינטציה מינית ולהפוך בעלי נטייה מינית הומוסקסואלית לבעלי נטייה מינית הטרוסקסואלית. על פי הצעות החוק, שעבר בקריאה טרומית ונמצא כרגע בדיונים בוועדות הכנסת, פסיכולוג המבצע טיפולים כאלו יעבור עבירת משמעת לפי חוק הפסיכולוגים, יופעל עליו אמצעי משמעת מיוחד של התליית רישומו מפנקס הפסיכולוגים לתקופה של חמש שנים לפחות וכן תופעל עליו סנקציה פלילית של מאסר שנה או קנס.

בדיון המדובר השתתף גבר נוסף, עלום שם ופנים, שסיפר על טיפול המרה שעבר וטען שהצליח לשנות את זהותו המינית: "עברתי תהליך פסיכודינמי אצל פסיכולוג. ממצב שמעולם לא נמשכתי לנשים, התחלתי להימשך והיום אני נשוי לאישה ואב לילדים. לא עברתי שטיפות מוח או פרקטיקות קשות, אלא טופלתי בדרך של אהבה וחסד. אנשים רואים בי השראה ואף אחד לא יגיד מה המהות הפנימית שלי". 

חבר הכנסת ניצן הורוביץ (צילום: Tomer Neuberg / Flash90, פלאש/90 )
"הצעת החוק הזו עוסקת באופן ישיר בהצלחת חיים". ח"כ ניצן הורוביץ | צילום: Tomer Neuberg / Flash90, פלאש/90

"הצעת החוק הזו עוסקת באופן ישיר בהצלחת חיים", אמר חבר הכנסת ניצן הורוביץ, "עד עכשיו המון צעירות וצעירים שלחו יד בנפשם בגלל הטיפולים האיומים האלה. אלה לא טיפולים, אלא התעללות נפשית וגם פיזית באנשים, לרוב צעירים שנמצאים תחת לחץ משפחתי וסביבתי עצום, נשלחים לטיפולים האלה ועוברים ייסורי גיהנום".

"הגענו לזמן שהחברה האנושית מכירה בעובדה שהזהויות שלנו והנטיות שלנו הן שונות, וברוך השם זה לא אסור היום בחוק", אומרת חברת הכנסת מרב מיכאלי, "כל זמן שהחוק לא אוסר לנסות לשנות את מי שלא מצייתים לנורמות ארכאיות ושוביניסטיות, הוא משאיר פרצה פתוחה ויש כאלה שלא מהססים לנסות ולנצל אותה ובזה בא החוק הזה לנסות ולטפל: לאסור להכריח בני אדם לעוות את מי שהם בכוח". 

חבר הכנסת איתן גינזבורג (כחול לבן) הדגיש כי אי אפשר לשנות נטייה מינית של אדם ואמר כי החוק לא בא למנוע טיפול פסיכולוגי ממי שמעוניין בכך. "יש הבחנה ברורה בין טיפול פסיכולוגי שבא לסייע, לבין מצב שבו מישהו בא בכוונת מכוון לשנות נטייה מינית. אין אפשרות לשנות נטייה מינית. אפשר להתמודד עם זה, לחיות עם זה, אבל אי אפשר לשנות את זה". 

חברת הכנסת מרב מיכאלי (צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש/90 )
"החברה האנושית מכירה בעובדה שהזהויות שלנו והנטיות שלנו הן שונות". ח"כ מרב מיכאלי | צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש/90

חבר הכנסת אופיר סופר (ימינה), המתנגד לחוק, אמר: "החוק נכנס לתוקף עם סנקציות פליליות, עד כדי מאסר של מספר שנים. יש בו כדי לצמצם את המרחב הטיפולי בין המטפל למטופל ואפילו ביכולת של מי שמבקש ונזקק לטיפול לדעת שקיימת בפניו אלטרנטיבה לגשת לטיפול בידי איש מקצוע. אנו יכולים להישאר חלוקים לגבי סוגיות מסוימות אך לא לגבי הרגישות בהשלכות של החוק". 

"החוק מתמקד בפסיכולוגים בעוד שרוב טיפולי ההמרה מתבצעים על ידי אנשי דת", אמר חבר הכנסת עידן רול (יש עתיד), "לצערי גם אם החוק הזה יתקדם הוא יעזור למעט מאוד אנשים והדבר הזה צריך להיאמר. החוק לא רלוונטי למרבית חברי הקהילה. הפוקוס היה צריך להיות שגם אנשי דת לא יוכלו לבצע טיפולי המרה".