>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

כחודש וחצי לאחר ההחלטה שעוררה סערה בקהילה הגאה, ערערה האגודה למען הלהט"ב בישראל על פסק הדין של השופטת לימור רייך בבית משפט השלום בתל אביב, הקובע כי לעיתון מקור ראשון מותר לסרב לפרסם מודעה של קו הקשב "יש עם מי לדבר", המופנית לנוער דתי להט"בי.

שי דויטש (יח``צ: זיו שדה,  יחסי ציבור )
יו"ר האגודה, שי דויטש | יח``צ: זיו שדה, יחסי ציבור

בערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב, טוענת האגודה כי בית משפט השלום לא נימק את קביעתו ולא הסביר מדוע וכיצד המודעה נוגדת את ההלכה הדתית.

"מה בדיוק במודעה נוגד את ההלכה היהודית?", כך לשון כתב הערעור. "האם המשפט 'את/ה לא לבד – יש עם מי לדבר. קו הקשר והמידע של הקהילה הגאה' נוגד את ההלכה היהודית או שמא השאלות 'את מבולבלת? אתה מפחד?'".

השבועון מקור ראשון סירב לפרסם את המודעה, המיועדת לנוער דתי להט״בי במצוקה, בטענה שכשבועון בעל צביון דתי-לאומי, אין הוא יכול לפרסם מודעה ״הנוגדת את ההלכה״.

השופטת רייך קבעה כי הפרסום עלול היה לפגוע בקהל הקוראים, הפועל לפי ההלכה. "פרסום המודעה פירושו היה פגיעה בזכות הקניין של בעלי העיתון באופן בלתי מידתי", אמרה, וייעצה לעותרים לחכות כמה שנים ש"ההיסטוריה תעשה את שלה".

>> שופטת: מותר לעיתון לא לפרסם מודעה

"חוסר תום לב מובהק"

בעתירה מצטטת האגודה, בין השאר, מפסיקת בית המשפט העליון בפרשת הבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות, בעניין איסור על אפלייתה של קהילת הלהט"ב:

"המשפט בישראל בעניינה של הקהילה הגאה וחבריה משקף את השינויים והתמורות שחלו במרוצת השנים בחברה הישראלית. עמדתה של החברה בישראל היא כי על הדין להתייחס לנטייה מינית באינדיפרנטיות (שוויון נפש, ד.ז), כשם שיש להתייחס לנתונים אחרים בזהותו של אדם או קבוצה, כמו גיל, גזע, לאום, מין ועוד.

"כמו כן, קיימת סכנה רחבה כי אין להצר את צעדיהם של חברי הקהילה הגאה או להפלותם לרעה. עמדה זו באה לידי ביטוי הן בפסיקה והן בחקיקה, האוסרת על הפליה על בסיס נטייה מינית".

אין תמונה
המודעה המדוברת של "יש עם מי לדבר"

בערעור נכתב כי לקראת פרסום המודעה, לפני כ-11 חודשים, סיכמו הצדדים את כל פרטי המודעה, לרבות כי המודעה תתפרסם על שמינית העמוד ותפורסם במוסף סוף השבוע של ה-11 במרץ 2010.

"התנהגות המשיבה והעובדה כי לא טרחה להודיע מבעוד מועד על החלטתה שלא לפרסם עוד בטרם מועד הפרסום, מהווה חוסר תום לב מובהק. בית המשפט התעלם מעובדה זו וגם בכך טעה".

"כל שקל שייפסק לטובת האגודה יופנה ל'יש עם מי לדבר'"

באגודה מציינים כי הרצון להנגיש את קו התמיכה לנוער הדתי עלה הן בעקבות פרסומה של פרשת הרב מוטי אלון והן בעקבות פיגוע הירי בברנוע, שני אירועים שחשפו את חברות וחברי הקהילה הגאה במגזר הדתי למצוקות להן לא ניתן מענה במסגרות הקהילתיות אליהן הם קשורים.

"קו התמיכה של האגודה פעיל מעל שלושים שנה וצבר נסיון מקצועי רב בהתמודדות עם מצוקות על רקע זהות מגדרית ונטייה מינית, וזכה בשנה שעברה באות הנשיא למתנדב שהוענק לו כאות לתרומתו לחברה הישראלית", אומרים באגודה.

באגודה מוסיפים: "בקרב האוכלוסייה אליה פונה העיתון, הנושא גובל בפיקוח נפש – אמירה החוזרת כמעט בכל פנייה ופנייה. רוב הפניות מן המגזר החרדי, הדתי או המסורתי הן בנושאי מצוקות נפשיות ונטיות אובדניות על רקע דת ונטייה מינית: יציאה מהארון, התנכלות, הומופוביה וחרדה מנידוי חברתי".

"מנתוני השיחות בעשור האחרון עולה כי כ-27% מהפניות נעשו על ידי אנשים אשר הגדירו עצמם, חרדים דתיים או מסורתיים. המודעה, היא חלק מהמאמצים של האגודה להגיע לכל אדם הנמצא במצוקה על רקע נטייה מינית או זהות מגדרית".

בערעור מתבקש בית המשפט לאכוף את ההסכם בין הצדדים, לפיו תפורסם המודעה וכן לפסוק לאגודה פיצוי על סך 60 אלף שקל. "האגודה מודיעה מראש כי כל שקל שייפסק לטובתה יופנה לקידום פעילות קו הקשב 'יש עם מי לדבר', ויושקע במתן מענה הולם לכל הפונים בתחום המשפטי, רפואי פסיכולוגי, לרבות בקרב הקהילות החרדיות הדתיות והמסורתיות בישראל".

תגובת מקור ראשון: "כתב הערעור נתקבל במשרדי העיתון מקור ראשון ומועבר בימים אלה לבחינת יועציו המשפטיים של העיתון. יחד עם זאת, העיתון סבור כי פסק הדין שניתן בבית משפט השלום היה ראוי והולם בנסיבות העניין. עם סיום בחינת כתב הערעור העיתון יגיב בהתאם".

>> "עדיף שהומו יתחתן עם אישה"

>> נשים בשביל נשים: סקס מניפסטו יוצא לדרך

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה