באותו השבוע שחמש הצעות חוק בנושאים להט"בים נפסלו ונדחו, חל היום בכנסת יום זכויות הקהילה הגאה זו השנה השנייה. עשרות חברות וחברי קהילה, נציגי הארגונים הלהט"בים ואזרחים שבאו להפגין תמיכה בקהילה, הגיעו לכנסת והשתתפו במגוון ועדות שעסקו, בין היתר, במציאת מרחב בטוח ללהט"ב במערכת החינוך, בנגע הסמים בקהילה, ביחס רשויות אכיפת החוק לקהילה ועוד.

>> אנחנו יכולים לנחש באיזה סוג פורנו אתם צופים

>> "זה מתחיל בתירוץ: אני רק אעשה אף וחזה ואני אפסיק לעבוד"

עשרות דוברות ודוברים מכל רחבי הארץ צבעו את הכנסת בוורוד, ומספר מכובד של חברי כנסת השתתפו בוועדות. כולם הסכימו שהמצב של הקהילה משתפר משנה לשנה, ושצריך להמשיך לפעול בנושא. ועדיין, גם בשנת 2017, הצעות החוק לקידום הזכויות לקהילה נופלות, ההסתה ממשיכה ושוויון זכויות אמיתי רחוק מלהתקיים.

ועדת חוץ וביטחון דנה בדרכים המתאימות ביותר לשילוב ראוי של קהילת הלהט"ב בצה"ל. ח"כ אמיר אוחנה, שכלפיו מופנת ביקורת חריפה מצד חלקים בקהילה, ניהל את הדיון ואמר: "מגיע לצבא ציון לשבח על התהליך שנעשה. הבעיה העיקרית שמביאה לאלימות, שנאה ופחד היא הבורות, ולכן יש חשיבות גדולה להדרכות בנושאים להט"בים".

השר אוחנה: "נטייה מינית לא דורשת טיפול" (צילום: חדשות)
ח"כ אוחנה. "יש חשיבות גדולה להדרכות בנושאים להט"בים" | צילום: חדשות
מיכל רוזין, אחת מראשות השדולה לקהילה הגאה, ציטטה את דבריו של הרב לוינשטיין והסכימה עם אוחנה: "בדקתי עם חיילים מחילות שונים אילו סדנאות שקשורת לנושא הלהט"בי הם עברו במהלך השירות, וגיליתי שאף אחד מהם לא עבר סדנה בנושא. מפקדים בצבא, כמו מורים במערכת החינוך, מתייחסים לנושא הלהט"בי בסלחנות רבה מדי". מירב מיכאלי, אחת מראשות השדולה, הוסיפה: "צה"ל צריך להכיל את ההבנה העמוקה שצריך לבחון אנשי מקצוע לפי כישורים ולא לפי מגדר או נטייה מינית. זה צעד שצה"ל חייב לעשות".

עומר נחמני שהקים את ארגון "גאווה כחול לבן" בדיוק למטרה זו, יצא נגד הממשלה: "צהל הוא נקודת המפגש של החברה הישראלית וזו בושה שיש רבנים כמו הרב עמאר שפועלים בצה"ל שמסיתים נגד הקהילה, ומדינת ישראל מממנת אותם. הם מדברים גם נגדך, חבר הכנסת אוחנה, והגיע הזמן לעצור את המימון הזה ולהבין שהפלת הצעות חוק על ידי הקואליציה עושה דה-לגיטימציה לקהילה הגאה".

אין תמונה
ח"כ רוזין. "מתייחסים לנושא הלהט"בי בסלחנות רבה מדי"
בוועדה לזכויות הילד עסקו בבעיה הולכת וגוברת של נידוי בני נוער מהקהילה. אותם בני 15-16 וצעירים יותר מוצאים את עצמם ישנים ברחוב, ונאלצים להסתגל עם חיים שמעולם לא דמיינו לעצמם. בשלב זה הידרדרותם מתחילה כמעט ואין להם לאן לפנות. חברת הכנסת רויטל סוויד הופתעה שנידוי בני נוער להט"בים עדיין קיים בחברה הישראלית: "לצערי הרב, עצם העובדה שאנחנו מקיימים יום מיוחד לזכויות הקהילה הגאה נחשב כהישג מאוד גדול. לצד זאת, סדרת חוקים שעלו ביום ראשון האחרון נפלו בגלל הסכמים קואליציוניים".

"מצער שעצם קיום היום הזה נחשב להישג מאוד גדול"

בוועדה לזכויות הילד עסקו בבעיה הולכת וגוברת של נידוי בני נוער מהקהילה. אותם בני 15-16 וצעירים יותר מוצאים את עצמם ישנים ברחוב, ונאלצים להסתגל עם חיים שמעולם לא דמיינו לעצמם. אותם צעירים לא יודעים לאן לפנות וחוששים להיעזר בשירותי הרווחה שמא יתנכלו להם. בשלב זה רבים מהם מבינים שאין אף גורם שיעזור להם, הם נאלצים לישון ברחוב ומתחילים לצרוך סמים. בחברה החרדית, כשמגלים שתלמיד הומו בישיבה, מעיפים אותו מהישיבה או ששולחים אותו לטיפול המרה, שבמהלכו או בסיומו הומואים רבים מנסים להתאבד. כך קורה שהומואים בישיבה צריכים להסתיר את הזהות שלהם דווקא מהרב ומאנשי החינוך.

חברת הכנסת רוויטל סוויד הופתעה שנידוי בני נוער להט"בים עדיין קיים בחברה הישראלית: "לצערי הרב, עצם העובדה שאנחנו מקיימים יום מיוחד לזכויות הקהילה הגאה נחשב כהישג מאוד גדול. לצד זאת, סדרת חוקים שעלו ביום ראשון האחרון נפלו בגלל הסכמים קואליציוניים". חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון, יו"ר הוועדה סיכמה: "צריך להנגיש את קו הפניות לכל התלמידים שנפגעו במוסדות החינוך וגם לתלמידים להט"בים".

השרה לשעבר גרמן (צילום: דנה בראון)
ח"כ גרמן. "לא צריך להמציא את הגלגל" | צילום: דנה בראון
בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות, קיימו דיון המשך בנושא טיפול פרפ (PrEPׂׂ). בעוד שבמספר מדינות בעולם, כמו צרפת, קנדה וארה"ב ניתן הטיפול לקהילה הגאה, בישראל התהליך מתקדם באופן איטי למדי. סער מעוז, נציג הועד למלחמה באיידס, ורופאים ממספר בתי חולים אמרו שהטיפול הוכח כיעיל וביקשו מחברי הכנסת עזרה בקידום לוח זמנים לתהליך. מעוז הוסיף: "חסרה שקיפות בפעילות של משרד הבריאות בנושא".

חברת הכנסת יעל גרמן ואחת מראשות השדולה לקהילה הגאה, הסכימה שמוכרחים להציב דד-ליין והציעה לאמץ את מה שנעשה בארה"ב: "לא צריך להמציא את הגלגל, הגיע הזמן לאמץ את ההחלטות של ה-FDA". נושא ההסברה לקיום יחסי מין מוגנים בקרב הקהילה גם עלה כחלק בלתי נפרד מהענקת טיפול למניעת HIV.

בסיומו של היום, התכנסה השדולה הגאה בנושא מחיקה ביסקסואלית ונערך דיון במליאת הכנסת בנושא מצבה של הקהילה הגאה, במהלכו הקריאו חברי הכנסת נאומים בני דקה שכתבו חברות וחברי הקהילה על החיים כלהט"ב במדינת ישראל.

>> "אצל כל אחד אפשר לזהות נזילות מינית מסוימת"

>> "תתעורר, בן הזוג שלך לא באמת רצוי במדינה שלנו"