אביה שיינברגר בן ה-19, הלך ביום שני האחרון יחד עם חברה ואמא שלו לרכוש בגדים בסניף "זארה" במתחם ממילא בירושלים. אביה, שגדל במשפחה חרדית, נמצא כבר יותר משנה בהליך להתאמה מגדרית, וכמו תמיד נכנס לתאי המדידה של הגברים כדי למדוד מספר פריטים. 

אביה מספר כי יצא מתאי המדידה כדי לשמוע את דעתן של אמא שלו וחברתו, אלא שאז אחד המוכרים בחנות ניגש אליהם והחל לצעוק לעברו. "הוא צעק 'בנות לצאת מפה'. אמא שלי הסבירה לו שאני לא בת, אבל הוא התעלם ממנה", סיפר אביה בשיחה עם mako. "הוא המשיך לצעוק עלינו שאלו תאי מדידה לפי מגדר, אבל הוא התכוון בעצם למין. הסברתי לו שאני טרנסג'נדר וביקשתי שיפנה אלי בלשון זכר. הערנו לו שלוש פעמים, אבל הוא המשיך לדבר אלי בלשון נקבה וזלזל לגמרי בבקשה שלי". 

למרות היחס המשפיל, אביה החליט לא להתייחס למוכר והמשיך למדוד בגדים. בינתיים, עוד ועוד לקוחות נכנסו לחנות, אבל הצעקות של המוכרים, כך הוא טוען, רק הלכו והתחזקו. "הוא קרא לעוד מוכר שצעק עלינו לצאת והדגיש את המילה 'בנות' ושזה תאי מדידה לגברים", נזכר אביה. "שניהם הלחיצו אותי וזירזו אותי לצאת משם כמה שיותר מהר. הרגשתי מושפל מול כל האנשים". 

אביה שיינברגר (צילום: דניאל יחזקאל)
אביה שיינברגר | צילום: דניאל יחזקאל

בלית ברירה, אביה יצא מתאי המדידה ורכש את הבגדים שהספיק למדוד. לאחר מכן, הוא ניגש לתאי המדידה כדי לצלם אותם ואמר למוכר שידווח על ההתנהגות שלו. אביה מספר כי בשלב זה המוכר התעצבן מאוד והחל לקלל אותם. "הוא קרא לנו מפגרות וסתומות", מספר אביה. "תאי המדידה נמצאים בקומה השנייה של החנות והוא לא עזב אותנו עד שיצאנו מהחנות. הוא עקב אחרינו כל הדרך והמשיך לקלל אותנו". 

"זו הייתה סיטואציה מאוד מלחיצה", הוסיפה חברתו של אביה. "ממש פחדנו שהוא יפגע בנו וכל מה שרצינו זה לצאת כמה שיותר מהר. שפת הגוף שלו הייתה עצבנית מאוד וכשבסוף יצאנו משם, פחדתי אפילו להסתכל אחורה ולראות אם הוא עוד עוקב אחרינו".

אביה, סיטואציה כזו קרתה לך בעבר?
"זו פעם ראשונה שאני חווה טרנספוביה בצורה כזו ברורה וחמורה. אני לא אמדוד בגדים בתאי מדידה של נשים ולפעמים אני נכנס לתאי מדידה של נכים. אבל אם אני מרגיש בנוח למדוד בתאי מדידה של הגברים, אז למה לא להיכנס לשם? גם אף אחד מהלקוחות לא אמר כלום".

תחזרו לקנות בזארה?
"אמא שלי וגם החברה מאוד אוהבות את זארה ותמיד רוצות ללכת לשם, אבל לא נחזור לקנות שם. גם עכשיו, כמה ימים אחרי, אני עדיין חושב על מה שקרה. אני מיואש מאוד ומאמין שבהמשך הדרך זה יהיה יותר גרוע, בטח בשנים הקרובות עד שאסיים את התהליך".

מקבוצת זארה נמסר: "המקרה אינו מייצג את קבוצת זארה והערכים על פיהם החברה פועלת. כל בני האדם שווים מבחינתנו ללא הבדל דת, גזע ומין, הן הלקוחות והן העובדים. אנו נבדוק את המקרה לגופו בסניף המדובר".

מהאגודה למען הלהט"ב נמסר: "המקרה שאביה חווה הוא דוגמא נוספת לאפליה וההדרה שסופגים אנשים על הקשת הטרנסית יום יום, שעה שעה, רק בגלל מי שהם והן. לא נעבור על המקרה בשתיקה ואנחנו דורשות מהרשת התנצלות. מבקשים ומבקשות מכל מי שחווה להט"בופוביה לפנות אלינו ולא להישאר עם זה לבד". 

לפנייה למרכז הדיווח על להט"בופוביה של האגודה למען הלהט"ב