>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

זוג אבות וילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ניצחון חשוב, אך הדרך עוד אורכה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
היום היינו עדים להיסטוריה. שרת הבריאות יעל גרמן, העניקה לציבור שלם בישראל מתנה יקרה ומיוחלת לה חיכו שנים: הזכות להיות הורים. מדובר בהחלטה שיש בה אומץ רב, היגיון והגינות כלפי אוכלוסייה גדולה מאוד בישראל. אין ספק שזה צעד משמעותי וחשוב במדינה דמוקרטית הדוגלת בשוויון בין בני האדם.

כמי שליוו מאות זוגות בתהליך הפונדקאות, קראנו במשך שנים להרחיב את חוק הפונדקאות, שמאפשר במתכונתו הנוכחית אך ורק לזוגות הטרוסקסואלים לעבור פונדקאות בישראל. ליבנו נשבר כל פעם מחדש כאשר פנו אלינו עשרות זוגות חד מיניים ובודדים שרצו לעבור את התהליך בארץ ולא היה להם מענה. הצהרת משרד הבריאות היא צעד מבורך בדרך הנכונה. אולם בפועל, יידרש זמן רב בטרם ישונה המצב הקיים בתחום הפונדקאות בישראל ויש לא מעט אתגרים שיש עוד לעבור עד שנזכה לראות זאת.

"ראוי לדגול בשוויון ביחס לזכות להורות"

יש להדגיש, ועדה מטעם המדינה כבר הגיעה למסקנה כי יש לאפשר פונדקאות בישראל לזוגות חד מיניים ולבודדים עוד לפני יותר משנה. הוועדה בראשות פרופסור מור יוסף בחנה את התחום וקבעה כי הורות היא זכות בסיסית של כל אדם. גם בציבור הישראלי יש יותר ויותר אנשים שמקבלים את המשפחות האלטרנטיביות. כיום, משפחות עם שני אבות, שתי אימהות ומשפחות חד הוריות, חיות בינינו ומקיימות תאים משפחתיים לכל דבר. אם כן, הצעת החוק עליה הכריז משרד הבריאות היא מראה לשינוי הניכר שעוברת החברה הישראלית. זהו שינוי שמבוסס על עיקרון הסובלנות, בו רבים מסכימים כי ראוי לדגול בשוויון ביחס לזכות להורות וכי אין להגבילה בשל נטייה מינית או סטאטוס אישי.

>> רועי יולדוס רוזנצוייג: "הבית היהודי, עד הילדים שלנו"

נשאלת השאלה: מתי יוכל ציבור הזוגות החד מיניים והבודדים ליהנות מפירות מהפכת הפונדקאות? מדוע זה צפוי לקחת זמן רב כל כך? הסיבה נעוצה בתהליכים שצריך לעבור על מנת להוציא לפועל את השינוי. אל לנו לראות בזה דווקא חיסרון, שכן גם אם יידרש זמן על מנת להוציא את הרפורמה לפועל, יש לוודא שהיא תצא לפועל כראוי ובאופן שישרת את החברה בישראל.

ראשית, יש לשנות את החוק. כפי שראינו בעבר, מדובר בתהליך לא פשוט, שעלול להיות מטורפד בקלות על ידי המתנגדים לשינוי. אנו תקווה כי למרות המאבקים בין מפלגות "יש עתיד" ו"הבית היהודי" בימים אלה, יימצאו אלה הראשונים דרך להשלים את המהפכה.

שנית, לרפורמה במתכונתה הנוכחית צפויות להיות משמעויות מרחיקות לכת על כל אלו המבקשים לעשות פונדקאות בישראל. החוק החדש יגדיל באופן משמעותי את הביקוש לנשים פונדקאיות. מצד שני, כבר עכשיו אין מספיק נשים פונדקאיות בישראל והחוק לא מאפשר זאת לרבות מהנשים שרוצות לעשות זאת.

החשש: מחסור חמור בפונדקאיות

אין תמונה
מינה יולזרי ועדה אטיאס - מקימות המרכז להורות באמצעות פונדקאות
במידה וההגבלות הקיימות על נשים שיכולות להיות פונדקאיות לא ישונו, עלול להיווצר מצב של מחסור חמור עוד יותר בפונדקאיות. מצב זה עלול לגרום לכך שזמן ההמתנה למציאת פונדקאית יגדל באופן משמעותי ולעלייה של מאות אחוזים במחירי הפונדקאות בישראל. לא מן הנמנע, שרבים המעוניינים בפונדקאות, כולל זוגות הטרוסקסואלים, ייאלצו לפנות לפונדקאות בחו"ל.

משמע, לא מספיק לחוקק את החוק, יש לוודא שהוא ייצור בישראל תנאים נורמליים ושוויוניים. אם המעוניינים בפונדקאות יידרשו להמתין לפונדקאית שנה או יותר, הרי זה ירוקן את הרפורמה מתוכן. ואם הפונדקאות בישראל תעלה סכומים שקרובים לארה"ב, דהיינו, כמעט פי שניים, אזי פונדקאות לישראל תהיה רלוונטית לעשירים בלבד. כמו כן, ישנן סוגיות משפטיות, כלכליות ומוסריות מהותיות, שיש לתת עליהן את הדעת לפני שמרחיבים את החוק.

ייתכן ויש הסבורים כי מדובר בצעד כל כך מתבקש וקל, הצהרה אחת ששמה סוף לשנים רבות של מאבקים וסבל. הצהרה אחת בלבד של גורם אמיץ שהרים את הכפפה ונענה לקריאות לשינוי. אולם הצהרות לחוד ומציאות לחוד, כפי שאומר הפתגם, וכעת מוטלת חובת ההוכחה על שרת הבריאות.

הכותבות הן עובדות סוציאליות, בעלות תואר שני עם התמחות בטיפול זוגי ומשפחתי, מנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות   

>> פונדקאות לגייז: "הדרך עוד ארוכה"