השנה היא 2017 ו"טיפולי" המרה עדיין מתקיימים בישראל. הקואליציה, בחסות לא מעט ח"כים מהאופוזיציה, הפילה זה אחר זה, את הצעת החוק של ח"כ יעל גרמן לאסור על עריכת "טיפולי" המרה בניסיון "להפוך" את בני הקהילה להטרוסקסואלים. ביום שלישי (13.6) הוועדה לביקורת המדינה קיימה דיון מהיר לבקשתם של חברי הכנסת יעל גרמן ואילן גילאון, בנושא היעדר תפקוד ועדת התלונות נגד פסיכולוגים במשרד הבריאות, בדגש על תלונות הנוגעות ל"טיפולי" המרה. מהדיון בוועדה עלה כי ועדת התלונות נגד פסיכולוגים במשרד הבריאות, שאמורה להתכנס אחת לחודש, לא התכנסה מאז דצמבר.

המענה הרשמי שהתקבל הוא שהועדה מתכנסת אחת לחודש באופן עקרוני, אך למעשה לא התכנסה כבר חצי שנה. בנוסף, כל חברי הועדה הם מתנדבים, כשאחת פרשה לגמלאות והשנייה לא יכולה לטפל בתלונות מסוימות מחשש לניגוד עניינים, כך שנשארה ועדה עם בן אדם אחד שבכלל לא מתכנסת. בינתיים הצטברו למעלה מ-30 תלונות חדשות, לא כולל תלונות ישנות או כאלו שנמצאות בתהליכי בירור שימוע ועוד.  

ח"כ איל בן ראובן שניהל את הישבה אמר בפתח הדיון: "אני רוצה לשמוע מה המדיניות של משרד הבריאות בעניין טיפולי המרה. בזמנו משרד הבריאות פרסם אזהרה כנגד טיפולי המרה ואימץ את עמדת הפסיכולוגיים המתנגדים לטיפולים אלה. כך גם נהוג במדינות נוספת במערב וטיפולים אלה נחשבים מנוגדים לאתיקה, ועלולים לגרום נזקים בעניין. האם יש קשר בין היעדר התפקוד של ועדת התלונות לבין המדיניות?".

יעל גרמן (צילום: עופר חן)
ח"כ גרמן. "הנזקים של טיפולי המרה עצומים ומובילים לחרדה והרס עצמי" | צילום: עופר חן
ח"כ יעל גרמן: "בשאילתה שהעברתי לשר הבריאות קיבלתי לתדהמתי תשובה שלא טופלו כל התלונות בנושא טיפולי המרה. לפחות 20 תלונות לא טופלו כולל לתלונה שהוגשה במאי 2016. אני תוהה האם יש בכך מדיניות מכוונת שלא לטפל באדם שעושה טיפולי המרה. במדינות העולם המערבי נקבע שהנזקים של טיפולי המרה עצומים ומובילים לחרדה והרס עצמי. מועצת הפסיכולוגים קבעה את אותו דבר שאין הכרח שזה עוזר אבל יש הסכמה על הנזקים, בעיקר על בני נוער. לבוא להכניס לראש של הומוסקסואל שהוא לא נורמלי, זה לדעתי לא נורמלי".

ח"כ אילן גילאון: "במקום מתוקן הדבר הזה אסור בתכלית האיסור. יש תהיות על הזמן שמשרד הבריאות מטפל בתלונות שזה בכלל מנוגד לחוק. דבר מטריד נוסף הוא מי מקבל רישיון לכך? אני מבין שיש למעלה מ-30 פסיכולוגים שגורשו מארה"ב ופועלים כאן. הסוגיה כאן היא משפטית ולא רפואית, ורואים את זה לפי הנציגים ששלח משרד הבריאות".

ח"כ מיכל רוזין: "הצעת חוק שהעלתה ח"כ גרמן, שקראה להכיר הטיפולי המרה לקטינים כעוולה אזרחית, לא עברה. יש לי הצעות פרקטיות - לבקש ממשרד הבריאות לדעת איך הם מגדירים משפטית טיפולי המרה, על מנת שנוכל לדרוש בחוק סנקציה פלילית. הרופאים קבעו, הפסיכולוגים רבעו, עכשיו צריכים לשבת המשפטנים ולקבוע. דבר שני, אני מציעה הערת אזהרה שתהיה חובה בחוק, על הנזק של הטיפולים. כמו בסיגריות".

אין תמונה
ח"כ רוזין. "מציעה הערת אזהרה שתהיה חובה בחוק, על הנזק של הטיפולים"
מיטל גבאי ממשרד הבריאות שחברה בוועדת התלונות: "נוצרה תקופה שפשוט לא הייתה ועדה, בעקבות סיום הכהונה של הוועדה הקודמת. מדובר מסוף 2015 עד אמצע 2016. במאי 2016 התמנתה וועדה. הייעוץ המשפטי בוועדה פועל בהתנדבות, אני לקחתי על עצמי להיות חברת ועדה בהתנדבות. יש גם שני פסיכולוגים שעושים זאת בהתנדבות. בוועדה ישנם שלושה חברים, שלושתם מינוי של השר. שניים מהם פסיכולוגים. אחת פרשה לאחרונה לגמלאות, נמצא לה מחליף וצריך להסדיר את המינוי שלו. חברה אחרת מנועה מלדון בכמה תיקים בגלל הכירות אישית מעבודתה בשוק הפרטי. יש החלטות שהתחילו בוועדה הקודמת וטרם נסגרו בוועדה הנוכחית. נוצרו עוד תיקים בתקופת הבניינים כשלא הייתה וועדה. הכמויות של התיקים גדלו משמעותית. רק בחצי השנה האחרונה התווספו 30 חדשות, לא כולל כל אלה שכבר בטיפול. אנחנו רואים שהוועדה לא מתנהלת כמו שצריך מזה זמן, למעשה הוועדה לא התכנסה מאז דצמבר והעלנו את המצב. הכל נמצא בתהליכים ונבחנים פתרונות אפשריים. הועלה הנושא שנציב קבילות הציבור למקצועות רפואיים, שיש להם צוות מיומן. פנו אליו שייקח את זה ליחידה שלו והוא הביע הסכמה עקרונית. ועדת התלונות לא קובעת מדיניות".

חן שמילו מארגון איגי טוען: "הגשנו את התלונה כי חשוב לנו כל נער גאה, והם יוצאים עם כאלה צלקות שהם אפילו לא מוכנים לדבר עזה ומישהו צריך להיות להם לפה". זאב גורן. חבר בארגון איגי מעיד: "אני בוגר ישיבה וניסו להמיר אותי בטיפולי המרה. למזלי הייתי מספיק חכם להבין שאני לא רוצה, והייתי בישיבה שנתנו את הזכות לבחור, אבל חברים שלי למדו בישיבות שהאופציה היא או לעבור טיפולי המרה או שאתה מסולק מבית ספר. מטרת הטיפול היא לגרום לבן אדם לשנוא את עצמו, ובן אדם לא יכול לחיות כשהוא שונא עצמו".

ח"כ בן ראובן סיכם: "יש כאן נושא אחד מהותי בסוגיית טיפולי ההמרה, ונושא ארגוני שהוא כושל בצורה חד משמעית. בנושא המהותי, סוגיית טיפולי המרה נראית מאוד בעייתית בחברה הישראלית, והיא מחייבת אותנו ככנסת לתת לה מענה. זה לא יכול להישאר בצורה הביזיונית שזה נעשה עכשיו. לכן אנחנו נקיים דיון נוסף בנושא הזה עם האנשים האחרים לעניין. בנושא הארגוני של הוועדה, זה כישלון של משרד הבריאות. זו ועדה שלא מתפקדת. אני מבקש לקבל ממשרד הבריאות נייר שמגדיר בתורה ברורה איך הוועדה הזו מתחילה לתפקד בצורה שבה אנחנו מצפים, כולל לוח זמנים. על מנת לפתור בעיה צריך להכיר בבעיה ואנחנו נדאג ששר הבריאות יכיר בבעיה".

>> כל התמונות ממצעד הגאווה 2017

>> ככה סצנות סקס לסביות צריכות להיראות

>> "אין לי יותר משני חברים גייז, כולם פה בארון"

>> שישה לירדים, חוף גאה אחד: התוצאות לפניכם