מ' עבדה במשך 14 שנה בתפקיד בכיר באחד האגפים במשרד התחבורה מטעם חברה שעסקה בתחום אבטחת מתקנים, סייבר וחירום. לפני כשלוש שנים היא הכירה עובדת באגף ובין השתיים נרקם קשר רומנטי והן הפכו לזוג. לטענת מ', בעקבות הקשר בינה לבין אותה עובדת, המנהל הבכיר באגף החל להתנכל אליה ודרש ממנה לבצע עבודות מזכירות וזאת לדבריו עקב מחסור בכוח אדם.

>> "הסוהרים צעקו: מי בודק את החצי גבר חצי אישה?"

>> אנחנו יכולים לנחש אם אתה פסיבי, אקטיבי או ורסטילי

מ', שסירבה לעבוד כפקידה או מזכירה, שילמה על כך ביוקר. המנהל זימן אותה לפגישה, טען בפניה שתפקיד מיותר והיא זומנה לשימוע. מ', שהייתה בהלם מהתנהלות המנהל גילתה שעוד בטרם החל הליך השימוע הוא זימן אנשים לראיונות עבודה כדי לאתר מועמדים שיחליפו אותה.

מ' פוטרה מעבודתה לפי כשנתיים, ובתגובה הגיש תביעה נגד משרד התחבורה לבית הדין לעבודה בתל אביב, בטענה שפיטוריה לא נעשו בתום לב אלא בעקבות התנכלות של המנהל, שלא אהב את העובדה שיש לה בת זוג. "הוא איים עליי שאם אפנה לבית הדין לעבודה אהפוך ל'עציץ' במשרד", טענה מ'. היא תבעה פיצוי של 122 אלף שקל בגין פיטוריה על רקע נטייתה המינית, פגמים שחלו בהליך השימוע ואי המצאת הודעה לעובד טרם פיטוריו.

"אשתתה או איך שלא קוראים לזה"

מנגד, פרקליטות מחוז תל אביב שייצגה את משרד התחבורה הכחישה בתגובה את הטענות של מ'. לטענת המדינה מ' לא הייתה עובדת של המשרד אלא של החברה, וכי היקף עבודתה הצטמצם ופיטוריה לא היו על רקע מגדרי, שכן באחד המקרים היא באה לעבודה עם בתה מבת זוג אחרת, כך שכולם ידעו על נטיותיה והיא לא הופלתה לרעה. עוד נטען, כי בת זוגתה של מ' עובדת באגף ומעולם לא הופלתה, וכי אין מדובר במסע נקמה של המנהל, בעקבות סירובה לבצע עבודות מזכירות. בנוסף, נטען כי בית הדין לא יכול לדון בתביעה כיוון שלא התקיימו בין מ' לבין המשרד יחסי עובד-מעביד.

שתי נשים מאוהבות (צילום: toxawww, Thinkstock)
"על המדינה חלות חובות מוגברות בנושא שוויון בעבודה" | אילוסטרציה | צילום: toxawww, Thinkstock
החברה מטעמה עבדה מ' טענה בתגובה, כי את כל טענותיה עליה להפנות למשרד התחבורה שהחליט שתפקידה התייתר. עובדת באגף העידה בבית המשפט, כי מנהל האגף לעג ל-מ' וזלזל בה בגלל נטייתה המינית. "הוא אמר שהוא לא יודע איך לקרוא למה שקורה בין מ' ל-ק'. הוא אמר: אשתתה או איך שלא קוראים לזה", סיפרה אותה עובדת. ק', העידה, כי מהיום שבה התחילה הזוגיות שלה עם ק' כלל העובדים ידעו על כך למעט המנהל. "המנהל הישיר שלי המליץ לי שלא לספר על כך ל-מ' כי הוא לא יקבל את זה וטוב ועדיף לא לספר לו", ציינה ק'.

בפסק הדין השופטת ד"ר אריאלה גילצר-כץ קבעה, כי מ' פוטרה אחרי 14 שנה בגלל סירובה לבצע עבודות מזכירות ועל רקע נטייתה המינית. "על המדינה חלות חובות מוגברות בנושא שוויון בעבודה. השימוש בביטוי 'אשתתה' (מלשון לעג ללסבית שיש לה בת זוג) הינו פוגעני, מעליב ומביש ואין לו כל מקום במערכת יחסי עבודה. על הממונה במערכת יחסי העבודה להיזהר בלשונו, על מנת שלא לפגוע בעובד ולא לערב את דעותיו האישיות במערכת יחסי העבודה. לו נתבע סכום גבוה יותר בגין אפליה (מ' תבע 50 אלף שקל בלבד) היינו פוסקות סכום זה", הדגישה השופטת.

השופטת הורתה למשרד התחבורה לשלם ל-מ' פיצוי של 100 אלף שקל בגין פיטוריה והתנכלות כלפיה בגלל נטייתה המינית.

>> הספורטאים הלוהטים שיגיעו לאירועי הספורט הלהט"בים בתל אביב

>> אנס את בתו בת ה-16 - "כדי להוכיח לה שסקס עם גברים זה יותר טוב"