גולשים וגולשות רבים התאכזבו לשמוע את כוכב הרשת סמיון גרפמן מתבטא בחריפות נגד הקהילה הגאה, במהלך ועידת הצעירים והצעירות של התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, שהתקיימה בשישי האחרון. פעילי להט"ב, נציגי הארגון הגאה חוש"ן ומספר פעילים של האחווה הסטודנטיאלית הגאה הגיבו לדבריו במקום והוא השיב, אך רק הוסיף שמן למדורה. 

"הדור שלכם נדפק", תועד גרפמן אומר לנוכחים במהלך הפאנל בו השתתף, שעסק בעולם הצעירים". אני בן 47 אנחנו דפקנו את העולם. אתם נכנסים לעולם שאפשר להסתובב במצעד הגאווה עם ה*ין בחוץ, אבל אסור להגיד לבחורה כמה היא יפה. אתם נכנסים מבולבלים, כי מצד אחד בכל התקשורת תומכים במיניות שהיא לא רגילה, גבר ואישה. יש היום באירופה 50 ג'נדרים, 100 ג'נדרים. אתם נכנסים לעולם דפוק לגמרי". 

השיח נמשך וסמיון החריף את הטון ומתח ביקורת על מתן טיפולים רפואיים לטרנסג'נדרים קטינים ללא מעורבות הוריהם, אך זרק את הטענות ללא הקשר מתבקש. "כשילד היום קם, הולך לרופא בגיל 12 ואומר שהוא רוצה להיות אישה ולא שואלים את ההורים - זה עולם דפוק". 

דבריו של סמיון הכעיסו מספר אנשים בקהל ותגובות הנגד לא איחרו להגיע, אז סמיון ניסה לחדד את דבריו, אבל רק החמיר את המצב. "ברור, שכל אחד יהיה מה שהוא רוצה. אני חושב שכל בן אדם יש לו זכות להיות מי שהוא רוצה, אני פשוט לא חושב שהילד שלי או הילדה שלי צריכים ללמוד בבית הספר על גבר ששוכב עם עז, או על גבר ששוכב עם סוס, אני חושב שמיניות היא זה משהו פרטי שלנו במיטה". 

קטע מתוך הוועידה, בה ניתן לצפות במלואה ב-mako, הופץ בטוויטר וגרר ביקורת נגד סמיון, ביניהם גם של העיתונאי, פעיל להט"ב והקולגה לשעבר דניאל הרשקוביץ. "הערות באמת אומללות שאותי אישית, כמי שעבר לצידו שנים בצינור, איכזבו", כתב הרשקוביץ. "לא יודע שלוק של מה הוא לוקח שם, אבל אולי זה היה שלוק אחד יותר מדי". 

גם אחוות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית עצמה התנערה מדבריו. "במהלך פאנל בנושא אקטיביזם, התבטא אחד מדוברי בפאנל באופן להט"בופובי, מסיט וגזעני, דבריו עוררו סערה", נכתב בהודעת הגינוי. "ההתאחדות מגנה בכל תוקף התבטאויות מסוג זה ותמשיך לפעול לקידום מעמד שוויוני של חברי הקהילה הגאה, תמשיך להפעיל תאים סטודנטיאליים גאים בקמפוסים השונים ותאפשר קיום מרחב בטוח לכל סטודנט או סטודנטית".

"מאוד התאכזבנו לשמור את האמירות החשוכות והלט"בופוביות של סמיון", אמרה ל-mako מור נהרי, מנכ"לית חוש"ן' ארגון החינוך וההסברה של הקהילה הגאה. "אלו אמירות מיושנות וחשוכות שאין להן מקום כיום בחברה שלנו. לדמויות ציבוריות כמו סמיון יש אחריות מאוד גדולה על המסרים שהם מעבירים, וסמיון בחר בדבריו לדוון מילים קשות מאוד אל הנוער והצעירות בחברה שלנו. אנחנו מצפות לשמוע מסמיון התנצלות ברורה על דבריו הקשים ונשמח להזמין אותו לסדנת חוש"ן לראות כיצד נראית פעילות מקרבת ושיח פתוח מלב אל לב". 

"לשמחתנו, אנחנו רואות בשטח שהדור היום ממש לא 'נדפק' - הוא דור יותר פתוח, סובלני, מקבל ומכיל עבור הסובבים אותו", מוסיפה נהרי. "לכל נער ונערה מגיע להרגיש בטוחים ומוגנים בין כתלי בית הספר, ולכן הפעילות שלנו לקידום מרחבים בטוחים לנוער במוסדות החינוך כה חשובה ומשמעותית", מוסיפה נהרי. 

"אני מקצין כדי לקבל תשומת לב"

נהרי ופעילי חוש"ן לא יצטרכו להמתין זמן רב כדי לקבל התנצלות. בשיחה עם mako טוען סיימון כי דבריו התפרשו לא נכונה והוצאו מהקשרם. "הנושא עליו דיברנו היה איך בני נוער גדלים היו ולאיזה תכנים הם נחשפים, לאו דווקא להט"ביים", הסביר סמיון והבהיר כי דבריו נבעו מפרסומים שונים שראה בתקשורת בארצות הברית, על אנשים המקיימים יחסי מין עם חיות. "אני חושב שזה הזוי שמפרסמים את הסיפורים האלה. אני לא אשווה את הזוגיות שלי או של כל אדם אחר לסקס עם חיות. רציתי לדבר על קיצוניות שקיימת בעולם וצריכה להישאר מחוץ לבתי הספר והתקשורת. בבתי הספר צריכים ללמד לאהוב את כולם, לא על מיניות". 

אתה דווקא נשמע בקול רם וברור בסרטון. שאלת למה ילדים צריכים ללמוד בבתי ספר על אדם ששוכב עם עז או עם סוס. זה התפרש כעקיצה לפעילויות של ארגון חושן, ומיותר לציין שהן לא עוסקות במיניות אלא מקדמות קבלה והכלה של השונה. 
"לאהוב ולהיות נאהב זאת זכות קדושה ואני בחיים לא אתן לאף אחד להיפגע ושלא יתנו לו להיות עם מי שהוא אוהב. אולי לא התבטאתי הכי טוב, אבל אין בן אדם אחד בעולם שיכול להגיד שאני הומופוב, אני נלחמתי בהומופוביה. אם מישהו נעלב אני רוצה לבקש סליחה - אנחנו לא כאן כדי לשנוא, אלא כדי לאהוב. אני אוהב לדבר צבעוני, אני מקצין כדי לקבל תשומת לב". 

פרק 2 סמיון גרפמן (צילום: מתוך "אנשים", קשת12)
סמיון גרפמן | צילום: מתוך "אנשים", קשת12

במהלך השיחה הצפנו גם את הביקורת שמתח על מתן טיפולי התאמה מגדרית לקטינים. "באירופה מרשים לבני נוער לעשות שינוי מין ללא אישור מההורים", אמר סמיון והדגיש כי לטעמו להורים יש זכות להיות מעורבים בחיי הילד, "אם הוא רוצה לעשות שינוי מין". 

מצבה של הקהילה הטרנסג'נדרית מורכב. לא כל ההורים מקבלים את הזהות המגדרית של הילדים שלהם ולעיתים הם בכלל לא מעורבים בחייהם. מדובר בטיפולים מצילי חיים, וכדי להסיר כל ספק - ניתוחים בלתי הפיכים מתבצעים רק בשלב מאוחר יותר בחיים, ובטח שלא לקטינים. כך או כך - בישראל לא ניתנים טיפולים רפואיים לקטינים ללא ידיעתם והסכמתם של ההורים. 
"אם יש אישה שכלואה בגוף של גבר צריך להציל אותה ולתת לה את כל האפשרויות לכך. אני תומך בזה, אבל זה דפוק שלא מערבים את ההורים. רופא צריך ללוות את המשפחה והתשובה של ההורים לאו דווקא צריכה לקבוע. אם יש סיכוי שנאבד את הנערים והנערות הללו אז כמובן שצריך להציל את חייהם ולתת בלוקרים והורמונים, אבל אסור להשאיר את ההורים לא מעורבים". 

סמיון מספר שאחרי שירד מהבמה, ניגש לקבוצת להט"ב שהייתה במקום וביקש לשוחח, אבל זכה לסירוב. "אמרתי שלא הסברתי את עצמי טוב והצעתי שנדבר. יש אנשים חיים במדינה ולא מקבלים את כל הזכויות ונלחמים עליהם, אז הם לוקחים דברים יותר קשה ובצדק. אני זה שהייתי צריך להיות יותר עדין עם המילים שלי ולהסביר את עצמי יותר נכון". 

גם אנחנו עדיין נסערות מהדברים. 
"כל מי שנפגע ישירות או בעקיפין מהדברים שלי - אני מוריד את הראש ומצטער. הכוונה שלי הייתה להעביר מסר אחר. צריך לשמור על הצעירים וללמד אותם אהבה ולא מיניות. יש שינוי לטובה בעולם, אבל זה שנות אור מלהיות באמת חופשיים. צריך להעלות מודעות בכל דרך אפשרית כדי שאף אחד, סטרייטים או להט"ב, לא ירגיש בשום צורה שונה מכל אדם אחר - לא במשרד הפנים, לא בבתי ספר ולא בעבודה".