קופת חולים מאוחדת השיקה בחודש שעבר מערך שירותי בריאות ייעודי לקהילה הלהט"ב, שפועל כיום בעיקר בשתי מרפאות בתל אביב, האחת בשפרינצק והשנייה בפלורנטין. בשלב הראשוני השירותים במרפאות התל אביביות יינתנו גם למטופלים שלא גרים בתל אביב, ולאורך החודשים הקרובים תכשיר הקופה רופאים נוספים שיעבדו במרפאות נוספות ברחבי הארץ. המהלך שם את מאוחדת בשורה אחת עם קופות החולים כללי ומכבי, שמפעילות תקופה ארוכה מרפאות ייעודיות ללהט"ב. 

צמד הרופאים שהובילו את הצעד החשוב הם ד"ר דוד ששה, חבר הקהילה הגאה, וד"ר רפי המבורגר, ששני ילדיו להט"ב. "מאוחדת מבטחת קהלים שונים והיא מתאמצת לתת לכל פלח באוכלוסייה את השירות הנכון והטוב ביותר עבורו – ובכלל זה לקהילת הלהט"ב. מאוחדת נותנת שירות להט"ב פרנדלי כבר שנים רבות ויש לנו רופאים מצוינים בכל הארץ, חלקם גם להט"ב בעצמם – כמוני," מספר ד"ר ששה, שמנהל את תחום הלהט"ב בקופת החולים. 

ד"ר ששה, מומחה למחלות זיהומיות, HIV ומחלות מין מזה יותר מ-20 שנים, משמש גם כמנהל תחום מחלות זיהומיות בקופה. כבר לפני שבע שנים, בזמן שעבד בסניף שפרינצק, היו במרפאה שלו מטופלים רבים מהקהילה הגאה. מאז קידם את הנושא במרץ והפעיל בין היתר את המרפאה למחלות מין בשפרינצק. "אנחנו הקופה היחידה שיש לה מרפאה למחלות מין, שכל תפקידה הוא לתת שירות מהיר, מקצועי וטוב", הוא מתגאה.

מרפאת שפרינצק, קופת חולים מאוחדת (צילום: קופת חולים מאוחדת)
מרפאת שפרינצק, קופת חולים מאוחדת | צילום: קופת חולים מאוחדת

מה הבשורה העיקרית של השירותים החדשים?
"צוות מפוקס על הקהילה הגאה, שמצהיר מראש שהוא מקבל ותומך בה, וכי השירות הרפואי יינתן ללא כל חשש משיפוטיות, ביקורת או אפליה. הצוות גם מתעדכן באופן תדיר בבעיות רפואיות רלוונטיות לאוכלוסייה זו, וכולל ליווי פסיכו סוציאלי שחשוב כל כך להרבה אנשים בקהילה. הסיפוק הכי גדול שלי במאוחדת זה לראות קהלים שלא חשבנו שיכירו את השירות מגיעים למרפאה. לפעמים מרחוק - גם מירושלים והצפון. זה נובע מכך שיש להם בעיה שקשה להם לשתף עם רופא המשפחה שלהם, או שהם מביעים סיפוק גדול מכך שיש מקום זמין עבורם לקבל מענה גם מהיר וגם מקבל ומקצועי".

עבור ד"ר המבורגר, רופא משפחה יותר מ-40 שנה, הקמת המרפאות הגאות הן עניין אישי, משום ששני ילדיו חברי הקהילה הגאה - בתו וזוגתה מגדלות שלושה ילדים ובנו יצא מהארון לפני מספר שנים. "בהתחלה עבדתי בירושלים ואני זוכר שגם אני בעצמי לא הייתי מודע מספיק לבעיות שהיו קיימות", הוא נזכר. "כמעט ולא היו לי מטופלים להט"ב כי הנטייה של רבים מהם הייתה להישאר בארון או לעבור למרכז. התחלתי לפעול למען הקהילה לפני כחמש שנים, בעקבות סיפורים של הבן שלי על רופאים שבהם נתקל כמטופל ולא היו מודעים מספיק לבעיות או לרגישויות שלו ושל חבריו". 

זו הסיבה בגללה ד"ר המבורגר רואה את עבודתו כשליחות. "אני נשוי בשנית ולפני חמש שנים עברתי לתל אביב והתחלתי לפעול יותר למען הקהילה הגאה", הוא מספר. "לשמחתי המצב השתנה לטובה בשנים האחרונות, והיום חברי הקהילה יכולים להרגיש בנוח ולהגיע למרפאות שונות ברחבי הארץ, שמרכזות מידע וגם מבינות יותר את הנקודות הרגישות להם". 

דר' דוד ששה, סיגל רגב רוזנברג וניצן הורוביץ (צילום: יריב עראמי, יחסי ציבור)
דר' דוד ששה, סיגל רגב רוזנברג וניצן הורוביץ | צילום: יריב עראמי, יחסי ציבור

שני הרופאים מקווים כי בזכות ההתקדמות העולמית ברפואת להט"ב והפתיחות בנוגע לקהילה הגאה בחלקים נרחבים בחברה הישראלית, מרפאות נוספות יכשירו רופאים בתחום זה. יחד עם זאת, הם מעלים חששות אמיתיים שגם הצוותים הרפואיים וגם חברי הקהילה הגאה צריכים לקחת בחשבון. 

ד"ר המבורגר מציין שכיחות גבוהה של מחלות מין בקרב מטופלים שמתחילים ליטול Prep בחודשים הראשונים, וד"ר ששה מוסיף כי מקור הבעיה הוא חוסר המודעות של הומואים צעירים. לדבריו, מחלות מין הן בעיה בוערת עבור גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ונשים טרנסיות, וחייבים להמשיך להרחיב ולהנגיש את ההסברה על מנת שנראה ירידה בתחלואה. 

אתגר נוסף איתו עלולה הקהילה הגאה להתמודד בקרוב היא המציאות הפוליטית המשתנה, ולדעת ד"ר ששה היא עלולה לחולל שינוי גם בתחום הרפואה. הוא מביע דאגה שלהט"ב יחששו לשוחח עם צוות רפואי על בעיותיהם הרפואיות, משום שיחס החברה ללהט"ב על פניו שנוי במחלוקת. "הרבה מפחדים שיתקלו בדחייה מצד הרופא ולא מרגישים במרפאה כמקום בטוח", הוא מסביר. "אי אפשר להפריד בין זה לבין מה שקורה במדינה, כלומר, יותר ויותר קולות שרואים בקהילה הגאה כאיום לחברה".