>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

רון יוסף (צילום: דרור - עורך אתר הו"ד)
הרב רון יוסף. יוזם הכנס ועומד בראש הו"ד | צילום: דרור - עורך אתר הו"ד
מנהל ארגון הו"ד, הרב רון יוסף, הציג לראשונה בישראל ובאופן בלעדי נתונים על כמות ואופן הפונים לארגון, המשמש מזה כ-5 שנים מרכז סיוע ותמיכה, חינוך והסברה לדתיים וחרדים בעלי נטייה הומוסקסואלית בישראל המחויב לתורה ולהלכה. הו"ד פועל בשיתוף פעולה עם רבנים, פסיכולוגים ואנשי מקצוע.

הרב רון יוסף יזם את יום העיון המיוחד בשיתוף הפ"י (הסתדרות הפסיכולוגים בישראל)  לאחר שוועדת המומחים של הפ"י פרסמה נייר עמדה לראשונה בישראל שעוסק ב'טיפולי המרה', בעקבות הפניה של ארגון הו"ד אשר הציג בין השאר נתונים ועדויות בפני הועדה.

למעלה מ-6,000 פניות

ביום העיון נכחו כ- 100 איש מכל המגזרים (כולל חרדים וחרדלים), ונאמו, בין היתר הרב רון יוסף (מנהל הו"ד ויוזם הכנס), ד"ר גבריאל וייל (יו"ר ועדת המומחים מטעם הפ"י) פרופ' טוביה פרי (מנהל הקליניקה שע"י המח' לפסיכולוגיה באונ' בר אילן), ד"ר עופר מאורר (פסיכולוג קליני) והרב יובל שרלו (ראש ישיבת ההסדר בפ"ת וחבר הנהלת 'צהר').

רב רון יוסף הציג בתחילת הכנס כי מאז הקמת הו"ד בפברואר 2008 ועד עתה קיבל הארגון כ- 6,325 פניות, מתוכם 5,585 של הומואים דתיים וחרדים ו-740 פניות מהורים, מחנכים, יועצים ואנשי מקצוע. הנתונים הוצגו לפי חתך גילאים, שיוך מגזרי, נושאי הפניה ועוד.

הומואים דתיים מתחבקים (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
פניות רבות של דתיים הומואים במצוקה | צילום: David Silverman, GettyImages IL
כ- 70% מהפונים שייכים למגזר הדתי-לאומי וכ- 30% מהמגזר החרדי, החרד"לי והחסידי. בנוסף צוין כי 163 רבנים אורתודוקסיים חתמו ו/או הביעו הסכמה ותמיכה על "מסמך העקרונות" של ארגון הו"ד, אשר איננו ארגון טיפולי אלא מפנה את הפונים לייעוץ ובירור אצל אנשי מקצוע מוסמכים.

ד"ר גבי וייל ציין כי אנו חיים בחברה רב-תרבותית, כפי שקבעה הוועדה. "איש מקצוע צריך לא לאפשר לערכים האישיים שלו להשפיע על העתיד הטיפולי של האדם המגיע אליהם. איש מקצוע הוא לא מיסיונר".

עוד הוסיף ד"ר וייל, כי "זה בעייתי כשמטפל עם השקפות מודרניות מנסה לשכנע את המטופל שלו שאמונותיו מיושנות ולא נכונות, אך זה גם בעייתי לא פחות כשמטפל אומר למטופל שלו שאם הוא לא 'השתנה' הוא לא מספיק רוצה בזה או דברים דומים'.

לדבריו, אדם עם משיכה דו-מינית שהולך לטיפול עקב חוסר רצון במימוש המשיכה לגברים, אינו הולך ל"טיפול המרה". "טיפול המרה" מתיימר ליצירת "יש מאין" וטיפול לאדם עם משיכה דו-מינית הוא טיפול ל"חיזוק" משיכה קיימת. אין להבטיח הבטחות שווא – הסכנות והתוצאות האפשריות צריכות להיות מונחות על השולחן.

ארגון הו"ד הציג נתונים של 291 בחורים שניסו "טיפולי המרה" במשך השנים ואת הכישלונות. הנתונים הוצגו ע"פ חתך גילאים, שיוך מגזרי וכן עדויות.

חשש לפיתוח שנאה עצמית

ד"ר עופר מאורר דיבר בהרצאתו על כך אדם שגדל בסביבה שמשדרת לו, ביודעין או שלא ביודעין, איך צריך להתנהג ואיך צריך להיות (כמו שכל ההורים עושים בצורה טבעית) בזמן שהוא מגלה בעצמו צדדים שסותרים את אותם תפיסות שנספגו במהלך השנים – מועד לפתח הפרדה פנימית בין חלקי העצמי שלו.

כפי שהסביר מאורר, אותם הקולות שנספגו ממקור חיצוני הופכים לקולות פנימיים שמבקרים כל הזמן את החלק "האסור", עליו קיבל האדם מסרים שזהו משהו שלא מקובל ושהוא שלילי בזמן שהחלק "המותר" הוא זה שמוצג כלפי חוץ רוב הזמן, שכן הוא החלק שקיבל עידוד ישיר או עקיף במשך השנים. במקרה של ההומואים הדתיים, החלק "המותר" הוא חלק כאילו-סטרייטי והחלק "האסור" הוא כל מה שקשור למה שהומואי בתוכו. כך יכולה להתפתח שנאה עצמית.

פרופ' טוביה פרי ציין, כי עמדותיו כלפי הומואים דתיים השתנו. לדבריו, פעם האמין שרובם יכולים להתחתן אבל לא עוד. "היום אני מבין מניסיוני רב השנים שיש הרבה נזקים מדרך החשיבה הזאת", אמר. "עם זאת, לכל דרך יש את המחירים שלה, ועדיין לא מצאתי פתרון מוחלט".

הרב יובל שרלו הסביר כי אנחנו נמצאים בערפל הלכתי. "אמירות נחרצות בנושא הן לא במקום. התקדמנו הרבה בשנים האחרונות מבחינה ציבורית וחברתית".

>> עדויות של הומואים שהתנסו ב"טיפולי המרה"