מצעד הגאווה של תל אביב הפך במרוצת השנים למוקד משיכה לעשרות אלפי תיירים, מספר דומה של ישראלים, וכתוצאה מכך גם עסק כלכלי לא קטן. לכן טבעי שכל שינוי בו מעורר אמוציות רבות גם בתוך הקהילה וגם מחוצה לה. כך קרה בשנה שעברה כאשר מקץ 9 שנים שבהן מסלול המצעד הסתיים בחוף גורדון, אטרקציה שהלהיבה רבים שכן נדיר למצוא בעולם מצעד המסתיים בים, הוא הועבר לגן צ'ארלס קלור. אחרי שנתנו לכך צ'אנס, בעירייה היו מרוצים והחליטו להמשיך בכך גם השנה, אבל בקהילה גוברים קולות של צעירים הקוראים להחזיר את המצעד – השנה או בשנה הבאה – לחוף גורדון.  

סרטון שפורסם בעמוד פייסבוק הקורא להחזרת מצעד הגאווה לחוף גורדון, מעלה טענות לכאורה כי המסלול שונה בעקבות שיקולים כלכליים של חברת ההפקה המפיקה את המצעד עבור העירייה.

בסרטון נטען כי חברת ההפקה, המבצעת אירועים רבים עבור עיריית תל אביב, ביקשה להעביר את המצעד מחוף גורדון, שם קיים זכיין הנהנה מרווחי מכירת המזון והשתייה בשטח החוף אל שטח ציבורי השייך לעירייה, על מנת שתוכל למכור רישיונות להעמדת דוכני מזון ושתייה ללא צורך לחלוק את רווחיה עם גורם נוסף.

לבעל הזכיון בחוף גורדון, אורי שטרק - הבעלים של המועדון המיתולוגי אלנבי 58, בו היו ליינים רבים של גייז בשנות ה-90' – אינטרס ברור לנסות ולהחזיר את המצעד למיקומו הקודם.

קובי, אחד משני הצעירים המארגנים את המחאה, טוען כי שיקולים זרים לטובת חברת ההפקה ד'פלוס הם שהובילו את העירייה להחליט על שינוי מסלול המצעד בשנה שעברה, בעוד בעירייה מבהירים כי הם לא נהנים מרווחים אלא רק משקיעים כשלושה מיליון שקלים בשנה בקהילה הגאה ונאלצו לשנות את המסלול בשל אילוצי אבטחה.

מצעד הגאווה בתל אביב 2013 (צילום: מיכאל שבדרון )
מראה שיחזור? המצעד בחוף גורדון | צילום: מיכאל שבדרון

"זה ידוע שבחוף גורדון יש זכיין, שלו יש את זכויות המכירה של מזון ושתייה בחוף, וזה ידוע שחברת ההפקה ד'פלוס עושה לא מעט אירועים עבור העירייה, ביניהם גם מצעד הגאווה או מסיבת הרחוב בכיכר המדינה", מסביר קובי, "והרווח שלה הוא מהחסויות והדוכנים שהיא מקימה. אין ספק שהם עושים עבודה טובה בהפקת האירוע, רק שמישהו בדרך לקח להם את ההכנסות מהמזון והשתייה, והם כנראה רצו להגדיל את הרווחים. הם ניסו לשוחח עם הזכיין ולסכם איתו על חלוקת רווחים והוא סרב, והם בתגובה אמרו שהם ידאגו שהאירוע יעבור מקום. ובסופו של דבר הם הצליחו וזה עבר".

ההחלטה נעשתה בתיאום עם העירייה, ולא רק על ידי חברת ההפקה?

"הכול טוב ויפה אבל למה לפגוע בצועדים? ועוד לבוא עם תירוצים קלושים. אל תגידו שזה יותר טוב למשפחות כי זה שטויות, ואל תגידו שזה יותר בטוח, כי עובדה שהאירוע התקיים בחוף גורדון עשור. בשנה שעברה, האסימון נפל לי ברגע שנכנסתי למתחם. המתחם כלל אינספור דוכני אוכל ושתייה, הרגשתי כאילו הגעתי לטעם העיר, רק עם דגלי גאווה".

מארגני המחאה נפגשו עם חבר המועצה יניב ויצמן והציעו לו פתרונות לבעיות שיש בקיום האירוע בחוף גורדון. "הם אמרו שהחוף שכולו חול לא נגיש למשפחות עם עגלות. אז הצענו להם לבנות את הבמה בצמוד לבריכת גורדון, במקביל למים, וכך גם יוגדל שטח החוף שיהיה מול הבמה וגם כל הרחבה המרוצפת שנמצאת במקביל לחוף, תשמש את המשפחות וכל מי שלא רוצה/יכול לרקוד בחול".

ומה הייתה תגובתם?

"הרגשנו כאילו אנחנו נלחמים בטחנות רוח, כי לא משנה איזה טענות אנחנו מעלים, התשובה שמתקבלת היא שהמצעד לא יחזור למסלול הקודם".

אורי שטרק, בעל הזכיון בחוף גורדון, מחזק את דבריו של קובי. "אני הייתי נוכח בפגישות שבהן נאמרו הדברים באופן חד משמעי", אומר שטרק, "אבל בתור בעל זיכיון בחוף אני מנוע מלהגיב בנושא, כי אנשים יגידו שאני בעל אינטרסים. לשמחתי אני רואה איך קמה תנועה שמאששת את הטענות שלי. עכשיו נותר לבדוק את המניעים לשינוי המסלול, ובנוסף לבדוק מדוע ההתעקשות כל כך גדולה. אם המצעד הוא לטובת הקהילה, והקהילה מתגייסת ואומרת שהיה טוב יותר בחוף, מבחינת תיירותית ומבחינה כלכלית לעסקים בעיר, אז מדוע מתעקשים על המסלול החדש?"

נציגי הקהילה בעירייה טוענים שהאירוע היה מוצלח יותר במתכונתו החדשה

"נכון, והם כמעט היחידים שחושבים כך. אני 25 שנה פועל למען הקהילה, וההיסטוריה תעיד. אין תחליף למסיבה שמתקיימת על חוף הים, מביאה תיירים ומפרנסת את העיר. לקחת את זה למקום של מדשאה סגורה בלי גישה לים זה הבדל של שמיים וארץ".

מצעד הגאווה 2014 (צילום: יוסי ממיה)
מצעד הגאווה בגן צ'ארלס קלור | צילום: יוסי ממיה

מה חושבות המשפחות?

בדקנו עם גורמים שונים בקהילה האם השינוי במסלול המצעד הביא לתוצאות אותן ניסו להשיג.

אחת הסיבות בגינה שונה מסלול המצעד הוא על מנת להתאים אותו למשפחות הגאות, כדי שיוכלו לצעוד וליהנות מההפנינג עם הילדים. אודי לדרגור, מנכ"ל עמותת אבות גאים ואב גאה בעצמו, טוען כי למסלול החדש המסתיים בגן צ'ארלס קלור אין יתרון משמעותי על פני המסלול הישן.

"גם כך רוב המשפחות לא צועדות את כל המסלול", אומר לדרגור, "בחוף כיף לילדים לא פחות וכנראה יותר, וגם המתקנים שהוקמו כביכול למשפחות התמלאו ונהיו עמוסים מדי בשלב מאוד מוקדם ממילא". השנה מבהירים בעירייה בתגובה לכך כי מתחם הילדים יהיה גדול בהרבה.

המשטרה לא מאשרת?

טענה נוספת של העירייה לשינוי המסלול הייתה, כי מחוז ת"א של משטרת ישראל לא אישר את המשך קיום האירוע בחוף גורדון בשל בעיות צפיפות, לאחר שלפני שנתיים כמעט ונמחץ אחד המשתתפים.

במשטרת ישראל אכן מאשרים בשיחות לא רשמיות כי התנגדו בשנה שעברה לקיום המצעד בחוף גורדון, אך נראה כי אינם רוצים לקחת את האשמה עליהם ומבהירים כי טרם הוגשה בקשה השנה מצד העירייה לקיום מצעד הגאווה, והם יבחנו כל תכנית שתוגש להם – גם לחוף גורדון.

"עיריית תל אביב עדיין לא הגישה בקשה ובה פירוט מסלול המצעד השנה. ברגע שנקבל את הבקשה נטפל בה כמו שאני מטפלים בכל בקשה ונערך בהתאם כמו שאנו עושים תמיד. טרם החלה עבודת המטה בנושא האמור והבקשות בדבר קיום האירוע עדיין לא הוגשו", מבהירים במשטרה.

מה לגבי התיירים?

לא רק צעירים מעדיפים את המסלול הקודם, אלא גם תיירים המגיעים לתל אביב על מנת להשתתף במצעד, שהפך ליעד תיירות מבוקש, בעיקר בשל החיבור בין העיר לים.

"רוב התיירים שאני מביא מאוד נהנים מהארץ ומאירועי הגאווה, מהמסיבות, מהבארים, האווירה ברחוב", מסביר ראסל לורד, סוכן נסיעות המשווק את אירועי הגאווה בחו"ל, ובעיקר בארה"ב, "אבל בסיור שעשיתי לאחרונה בארה"ב לקידום אירועי הגאווה, כמה אנשים העלו את הנקודה שזה מאוד אכזב אותם שבשנה שעברה נקודת הסיום של המצעד, שם התקיימה מסיבת החוף, הייתה באזור מגודר ונמנעה גישה לחוף. אני לא חשבתי ששנה אחרי אנשים יזכרו את זה אבל אנשים זכרו והעלו את הנושא".

מסיבת גאווה חוף הילטון 2013 (צילום: מיכאל שבדרון )
10 ימים של מסיבות. חוף הילטון | צילום: מיכאל שבדרון

האם לדעתך שינוי המסלול פגע באטרקטיביות של המצעד?

"בתור אחד שמביא לישראל הרבה תיירים לאירועי הגאווה, אני חושב שהיינו צריכים להשאיר את זה איך שזה היה. ולסיים בחוף גורדון. אנשים אהבו את הייחודיות של תל אביב שהיא עיר על החוף, עם מרכז עיר שקרוב מאוד לחוף. והם נהנו מזה שעושים מצעד בתוך העיר ויורדים לים. בשנים קודמות כל העסקים והתושבים ראו את המצעד שעבר בעיר, ובשנה שעברה היינו מורחקים ממרכז העיר. אין מקום לקנות לא חומוס ולא שווארמה ולא פיצה ולא שתייה, חוץ מבאזור המגודר.

ידוע לך על תיירים שביטלו את הגעתם בעקבות שינוי המסלול?

"פגשתי קבוצה של 14 חבר'ה מבוגרים, שכבר שש שנים ברציפות מגיעים לתל אביב בתקופת המצעד, ושוכרים סוויטות במלונות שמול חוף גורדון עם מרפסות הפונות לים, ויושבים עם כוס יין על המרפסת ונהנים מלצפות במסיבה, מה שעכשיו לא קורה.

"יש עוד כמה שאמרו שהשנה לא יגיעו, אולי בשנה הבאה. אבל יש אנשים חדשים שמגיעים השנה בפעם הראשונה, איתם אני לא נכנס לפרטי המסלול, רק אומר להם שהמצעד בת"א הוא ייחודי בכך שכולם חלק מהמצעד וכולם משתתפים בו, בניגוד למצעדים רבים בארה"ב שבהם יש צועדים ויש צופים מהצד. הם נהנו מהשילוב של עיר והים, יש מצעדים בכל העולם, שאתה רואה בטון בצד ימין ובטון בצד שמאל. אבל זה שאפשר להיכנס לים אין באף מקום. אולי באיזה אי אבל לא בעיר רצינית כמו ת"א.

"אני תמיד מסביר לתיירים שמבקשים להזמין מלון באזור הגאה של העיר, שלתל אביב אין אזור גאה, הי כולה גאה. הקהילה שלנו היא בכל מקום, אנחנו חלק ממה שנקרא תל אביב, ופתאום לעשות את המצעד במקום מרוחק זה מנוגד לכל הקונספט של תל אביב.

"האירוע מוצלח והאווירה מדהימה וחיובית, וכנראה שיש איזו שהיא סיבה לכך שהעבירו. העירייה צריכה לקום ולהגיד את הסיבה בביטחון מלא. עד שהם לא עושים את זה אני חושב שהם עשו טעות". גורמים בכירים בעירייה הסבירו בשיחות סגורות כי גם הם היו שמחים לראות את המצעד מסתיים בים, אלא שהמצעד רק גדל משנה לשנה וכעת הדבר כבר לא מתאפשר. לכן החליטו בעירייה להשקיע משאבים נוספים לטובת התיירים, ויפעילו במשך 10 ימים מסיבות בחוף הגאה, חוף הילטון, בשיתוף הליינים השונים של מסיבות בתל אביב. יש גם מי שיטענו כי נראה שהתיירים כלל לא היו מאוכזבים מהשינוי, שכן מספר רב יותר של משתתפים נשארו באירוע עד שעות הערב, בעוד בחוף גורדון נוטים רוב המשתתפים לעזוב כבר בשעות הצהריים.

העירייה: ההחלטה התקבלה בשיתוף הקהילה

פנינו אל חברת ד'פלוס, המפיקה את המצעד, על מנת לקבל את התייחסותה לטענות. שאלנו את מנכ"ל החברה האם יש נכון בטענה שחברתו לחצה על קיום האירוע בגן צ'ארלס קלור על מנת למקסם את רווחי החברה והאם חוסר שיתוף הפעולה של הזכיין אורי שטרק להגיע עימם להסדר כספי מונע את קיום האירוע בחוף גורדון.

חברת ד'פלוס בחרה שלא להגיב ומסרה בתגובה כי "את האירוע מפיקה עיריית תל אביב יפו והיא מקבלת ההחלטות הבלעדית בנושא , ללא יוצא מהכלל".

עיריית תל אביב יפו מסרה בתגובה: "העירייה מברכת על ההצלחה של המצעד שנה שעברה במתכונתו החדשה, הבא לידי ביטוי בגידול המשתתפים, מעל ל-50 אלף איש. בשנת 2014 קיבלה העירייה הנחייה ממשטרת ישראל ומהנדס הבטיחות של האירוע לשנות את מסלול המצעד ולהעביר את סיומו מחוף גורדון בשל סכנה בטיחותית הנוגעת לצפיפות רבה של קהל הגדל מדי שנה ובעיות בגידור המתחם. בשל הוראה זו של המשטרה בשילוב עם הרצון להעביר את סיום המצעד למקום ידידותי ונוח יותר גם למשפחות עם ילדים הוחלט על שינוי המסלול. ההחלטה התקבלה בשיתוף פעולה מלא עם נציגי הקהילה הגאה ובהובלתם. המאבק המדובר מקודם על ידי גורמים אינטרסנטים משיקולים כלכליים שאינם עניינים".