> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אודי לדרגור, בן זוגו ובתם (צילום: ניר אריאלי)
שני אבות מגדלים אותה, אבל המדינה מכירה רק באחד. תום עם שני האבות שלה | צילום: ניר אריאלי
המאבק למען שוויון זכויות ללהט"ב ממשיך לרתום עוד ועוד תומכים: אחרי המכתב המרגש של סבם בן ה-84 של עידו ויואב מאיר, בו ביקש מראש הממשלה לתרום למיגור האפליה וההומופוביה כלפי הומואים בישראל, מגיע מכתב מרגש לא פחות.

במכתב ש"נכתב" על ידי תום בת ה-11 חודשים, מבקשת התינוקת הקטנה מחברי ועדת השרים לענייני חקיקה להצביע בעד תיקון הצעת החוק למרשם האוכלוסין שתשים סוף למצב בו האב הלא ביולוגי בהליך פונדקאות אינו מכור על ידי רשויות המדינה - עד סיום הליך אימוץ מסורבל.

את המכתב כתב אביה של תום, אודי לדרגור, המשמש כיו"ר עמותת אבות גאים, שהוקמה לפני כחודשיים במטרה לשים קץ לאפליה ממנה סובלים אבות גאים בישראל:

"כבוד השר/ה שלום, אני רק בת 11 חודשים אז ביקשתי מאבא שלי לעזור לי לכתוב לך.

נולדתי בעזרת פונדקאית נפלאה בארה"ב ומאותו היום אני גדלה, צוחקת ואוכלת עם אבא גיא ועם אבא אודי. אבא גיא עושה לי אמבטיה ואבא אודי מכין לי את האוכל הטעים שאני אוכלת. אבא גיא מכבס לי בגדים ואבא אודי הרכיב לי את המיטה שאני ישנה בה.

אני עדיין קטנה ולא ממש מבינה הכל, אבל שמעתי שמדינת ישראל מכירה רק באחד האבות שלי כאבא שלי. הסבירו לי שלמרות ששני האבות שלי נשואים וחיים יחד כבר שבע שנים, עשו הכל יחד כדי להביא אותי לעולם ונתנו ליד הגורל לקבוע מי מהם יהיה האב הגנטי שלי, מדינת ישראל מסרבת להכיר באבא השני שלי, אפילו שהוא אבא שלי לכל דבר.

אמרו לי שייקח לאבא שלי בין שנה לבין שלוש שנים לעבור תהליך אימוץ, כאילו אני לא הבת שלו. אני לא מבינה בשביל מה צריך את זה. בינתיים, זה אומר שאבא שלי לא יכול לקחת אותי לטיפת חלב לחיסונים, לא יכול לקחת בשבילי ערכת מגן, לא יכול לרשום אותי לגן ובעצם לא יכול לתפקד כאבא שלי בכל מגע עם רשויות המדינה. אבל זה ממש מוזר, כי אני יודעת שהוא אבא שלי!

תום לדרגור  (צילום: תומר ושחר צלמים)
לא מבינה למה אבא אחד לא מוכר על ידי המדינה. מכתבה של תום | צילום: תומר ושחר צלמים

הצעת תיקון החוק, שתצביעו עליה ביום ראשון הקרוב בוועדת השרים לענייני חקיקה, לתיקון חוק מרשם האוכלוסין, נועדה להבטיח שמיד לאחר הלידה של ילדים כמוני, שני האבות שלי יירשמו מיד בתור האבות שלי, בדיוק כמו שאישה יולדת ממלאת את שם האב בטופס בבית החולים ומאותו הרגע האבא של הילד מוכר ככזה. ללא בדיקות גנטיות, ללא תהליך אימוץ וללא תסקיר מיותר של עובדת סוציאלית, עם תוצאות ידועות מראש - הרי ברור שהוא האבא שלי!

נכון שנולדתי בצורה קצת שונה מילדים אחרים, אבל יש לי אבא ואבא שאוהבים אותי מאוד ואני רוצה שהמדינה תיתן לשניהם להיות האבא שלי, כמו שאני יודעת שהם, מהיום שנולדתי.

תודה לך מראש על ההצבעה,
תום לדרגור".

המכתב הוא חלק מקמפיין התמיכה של אודי לדרגור בהצעת החוק של מרב מיכאלי, להקל על רישום שני ההורים במשפחות של זוג בני אותו המין. "החוק נועד לעזור לזוגות נשים, המביאות לעולם ילדים מתרומת זרע ולזוגות גברים, הנעזרים לרוב בפונדקאות. גם זוגות סטרייטים הנעזרים בפונדקאות חו"ל ירוויחו הליך פשוט יותר לרישום ילדיהם, בסופו של יום", אומר אודי לדרגור ל-mako גאווה. "החוק הישראלי חייב להתאים את עצמו למציאות ההולכת ומתפתחת של מבנה המשפחה בישראל. דברים שבעוד כמה שנים יהיו ברורים מאליהם, עדיין דורשים מלחמה יומיומית בישראל.

השר אורי אורבך: "המדינה לא צריכה להכיר בזוגות חד-מיניים כמשפחה"

עד עכשיו קיבל לדרגור שתי תגובות. השר יעקב פרי כתב בתגובה: "תום (ושני האבות שלה) שלום רב, תודה על הפנייה המרגשת. לקראת הדיון בוועדת השרים, ולאחר שאקבל את נוסח הצעת החוק המוזכרת במכתב, אבחן את ההצעה, אל מול העמדות המקצועיות של אנשי משרד הרווחה, הפנים והמשפטים, מתוך תפיסה של קידום שוויון מלא בין זכויותיהם של זוגות חד מיניים, לאלו של זוגות הטרוסקסואלים. עדיין אינני מכיר את הנושא לעומקו, ואני מקווה שאוכל לסייע. בברכה, יעקב פרי."

אורי אורבך צילום יעקב גולן (צילום: יעקב גולן)
מתנגד להגדרת זוגות מאותו המין כמשפחה. השר אורי אורבך | צילום: יעקב גולן

השר אורי אורבך, מנגד, שלח את התגובה הבאה: "תום היקרה, אני מאחל לך אושר ושמחה. מסרי נא לאבא שלך ולבן זוגו כי יש ויכוח גדול על הפונדקאות ומוסריותה, עוד לפני הוויכוח על הכרה בזוגות חד-מיניים כמשפחה. שהרי מן הסתם גם אישה נשאה אותך ברחמך, גם היא עברה תהליך בעל משמעות ומאמץ בהולדתך והטבע אינו מאפשר עדיין לשני גברים להוליד ילדה. עם זאת, כיוון שאת ב"ה חיה וקיימת מגיעות לך כל הזכויות שיש לכל ילד וילדה. כל הטבה וזכות הקשורה לך - אשמח לעזור, אבל בוויכוח מהי משפחה (זה לא קשור לאהבה שיש לאבא שלך ולבן זוגו אלייך), יש לנו דעה אחרת לגמרי. אנחנו לא מתערבים בדרך שהם בוחרים לחיות. זה עניינם הפרטי. אבל אנחנו כן מתערבים בדרכה ובערכיה של המדינה ואנחנו חושבים שהיא לא צריכה להכיר בזוגות חד-מיניים כמשפחה, על רוב המשתמע מכך. בהצלחה."

לדרגור מוסיף כי הוא קורא לכל ההורים ולכל מי שחושב להיות הורה להצטרף לקמפיין ולשלוח מכתב/מייל/פקס לחברי ועדת השרים לענייני חקיקה. "צריך להבהיר להם, מהזווית האישית שלנו, למה כל כך חשוב להעביר את החוק הזה, למען הילדים שלנו".