עכשיו זה רשמי. הכנסת ה-19 מתפזרת ואיתה כל הרפורמות, ההבטחות והצעות החוק  שכבר למדנו להכיר ולאהוב.

עדיין מוקדם מדי מכדי לסמן את המנצחים והמפסידים של בחירות 2015, אבל מי שבשסופו של דבר ישלם את המחיר אלו האזרחים, שנשארים עם הבטחות שאי אפשר לקדם ורפורמות שאי אפשר להשלים בקדנציה של שנתיים.

מפני שהפעם מדובר בכנסת ידידותית במיוחד לקהילה הגאה, ההפסד של הקהילה הגאה הוא גדול מתמיד. שני נושאים עיקריים שעמדו על סדר יומה של הכנסת ה-19, אחרי שנים של התעלמות, הם נושא הפונדקאות לזוגות חד מיניים ונושא הנישואים האזרחיים, לצד רפורמה צפויה בתרומות דם. אז מה יקרה איתם עכשיו כשהכנסת מתפזרת?

חוק הפונדקאות:

הרפורמה בשירותי הפונדקאות של שרת הבריאות גרמן הבטיחה מהפך בשירותי הפונדקאות בישראל, וכמעט קיימה. אחרי עבודה מאומצת עבר החוק בקריאה ראשונה והפיח תקווה אצל מאות זוגות ויחידים, שבאמת האמינו שיבוא היום והם לא יאלצו לנסוע אל מעבר לים כדי להביא ילד.

45 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק שבבסיסה עומדים שלושה עקרונות, לפיהם לא תהיה התייחסות לנטייה מינית או מבנה התא המשפחתי למבקשים לעבור את ההליך, תינתן זכות להורות לכל אחד, וכן יישמרו כבודה, רווחתה ובריאותה של האם הפונדקאית. כמו כן הסדיר החוק את נושא פונדקאות חו"ל, שעבר באחרונה טלטלה עם סגירת האפשרות לפונדקאות בתאילנד.

פונדקאות זוג חד מיני (צילום: Eric Audras, GettyImages IL)
הנושא לא יוסדר בארץ. פונדקאות | צילום: Eric Audras, GettyImages IL

עו"ד סיגל רוסק-גיסין ממרכז "חיים חדשים-פונדקאות תמר וסיגל", העוסק בשירותי פונדקאות בישראל, כבר הכינו את עצמן ליום בו החוק יעבור והן יוכלו להעניק שירות גם ליחידניים ולזוגות חד מיניים: "אנחנו מתמקדות בשירותי פונדקאות בישראל בגלל כל הבעיות הקורות במדינות הזרות, ועד עתה התמקדנו רק בזוגות הטרוסקסואלים, כפי שמתיר החוק. לקח זמן רב ועבודה קשה על מנת להגיע להצעת החוק הזו שמדברת על כך שגם יחידניים וזוגות חד מיניים יוכלו לעשות פונדקאות בישראל. השינוי עבר בקריאה ראשונה ועורר תקווה מאד גדולה אצל זוגות חד מינים ויחידניים".

כעת מניחה עו"ד רוסק-גיסין כי פיזורה של הכנסת והליכה לבחירות חדשות היא מכה אנושה לחוק החשוב.

"כבר קיבלנו פניות מהמון זוגות ששאלו מה הצפי, וממידע שאנחנו מקבלות כל הזמן, זה היה נראה שהשרה גרמן דוחפת מאד את החוק ושתוך מספר חודשים החוק יעבור בקריאה שניה ושלישית. אך עכשיו עם פיזור הכנסת נראה שהחוק החשוב הזה הולך ליפול בין הכיסאות. הצעת החוק הזו תיקנה אפליה שהייתה קיימת נגד אוכלוסייה מסוימת, ועכשיו עם נפילת הממשלה אנחנו לא יכולים לדעת מה יקרה אחרי הבחירות הבאות".

לא קיימת אפשרות שהוא יקודם שוב בכנסת הבאה?
"תמיד יש סיכוי, אבל רוב הסיכויים שהרכב הממשלה הבאה ירע עם החוק. אם למשל תהיה ממשלה עם חרדים ודאי יהיה קשה יותר להעביר את החוק".

אילו פתרונות קיימים היום עבור זוגות חד מיניים?
"
פונדקאות חו"ל עדיין קיימת במקומות מסוימים, אך באופן מצומצם ביותר לאחר שהודו ותאילנד סגרו את שעריהן לפונדקאות. הבעיה היא שברוב המדינות הדבר לא מוסדר באמת בחוק, ולכן חשוב מאד לבדוק מה המדיניות של כל מדינה לפני שמתחילים בתהליך, ולוודא שניתן לקיים ולסיים תהליך פונדקאות באותה מדינה ולהביא את התינוק הביתה.

הפתרון האמיתי שנשאר הוא ללחוץ על המועמדים כדי שגם בממשלה הבאה ימשיכו ויפעלו כדי שהחוק לא ייגנז, כי אם הם יעזבו את זה, החוק ייפול בין הכיסאות וזה יהיה חבל מאוד, שכן פונדקאות מסודרת בישראל היא הפתרון האמיתי היחיד".

 

נישואים אזרחיים:

חוק 'ברית הזוגיות' של יש עתיד ו'חוק חיים משותפים' של השרה ציפי לבני, נועדו שניהם להסדיר את נושא מסורבי החיתון בישראל, ובכללם גם חברי קהילת הלהט"ב, ולאפשר לזוגות שאינם יכולים לבוא בברית הנישואים הדתית להינשא באופן אזרחי. הצעות החוק קובעות מנגנונים אזרחיים בכל הנוגע לעריכת ברית הזוגיות ולתנאי הכשירות שצריכים להתקיים אצל בני הזוג.

חתונה גאה בקופנהגן (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
ימשיכו לטוס לחו"ל במקום להתחתן בארץ | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

חוק ברית הזוגיות הוגש לכנסת באוקטובר שנה שעברה, יחד עם הבטחה של חברי יש עתיד להפוך את החוק לחוק דגל. התפטרותם של שרי יש עתיד וההליכה לבחירות מוקדמות מקפיאה את תהליך העבודה על החוק, לפחות עד להקמת הממשלה הבאה, בתקווה שיישבו בה אנשים שירצו לחזור ולקדם אותו.

זוגות להט"בים המעוניינים להינשא ייאלצו להמשיך ולמסד את אהבתם באמצעות מגוון אפשרויות אחרות, כמו נישואים אזרחיים בחו"ל ורישום בארץ או ביצוע הסכם ממון המסדיר את החיים המשותפים ביניהם. בנוגע לזכויות הנובעות מנישואים ונמנעות כיום מזוגות חד מיניים, ייאלצו הזוגות החד מיניים להמשיך ולפנות לבג"ץ בכל פעם על מנת לשנות את המציאות המפלה באמצעות חקיקה.

 

שינוי מדיניות תרומת הדם

נושא נוסף שהבטיחה השרה גרמן לבדוק לעומק הוא עניין האיסור הגורף על הומואים וביסקסואלים לתרום דם, לאחר שינויים שהתקיימו לאחרונה במספר מדינות אירופה ובשבוע האחרון גם בארה"ב, הוכיחו כי מקום האיסור הזה הוא עמוק בדפי ההיסטוריה.

תרומת דם. החומר שישנה את חיינו? (צילום: רויטרס)
הומואים ימשיכו להיות מוחרמים. תרומת דם | צילום: רויטרס

אך למרות ההבטחות, התקדמות רבה בנושא עדיין לא הושגה, וכנראה שגם לא תושג עד כינונה של הממשלה הבאה, והומואים וביסקסואלים המעוניינים לתרום דם ייאלצו לשקר ולהסתיר את נטייתם המינית.

כדי לקרוא על השינויים הצפויים במדיניות ארה"ב כלפי תרומות דם של הומואים לחצו כאן