>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
"החוק מעורר סלידה". וילי סונדל
אחרי זמן רב שבה נרדפת קהילת הלהט"ב ברוסיה ומנהיגי העולם הסתפקו בגינויים, בפעם הראשונה יוצאת מדינה למאבק דיפלומטי רשמי נגד מוסקבה: שר החוץ הדני, וילי סונדל, שיגר הבוקר (ה') אזהרה לרוסיה, ואמר כי אם לא תבטל את החוק ההומופובי הפדרלי האוסר על יציאה מהארון ואת רדיפתם של אזרחים להט"בים, תפתח נגדם קופנהגן חזית דיפלומטית במועצת אירופה ובאו"ם.

"החוק הזה מעורר סלידה", אמר סונדל בהודעה חריפה שפרסם. "הוא חושף מיעוטים בחברה הרוסים לסכנה של אפליה והתעללות – משהו שכבר ראינו דוגמאות ממנו והחוק, אשר החוק מעניק להן חותם".

גם יורש העצר הדני, הנסיך פרדריק, תקף את רוסיה ודרש ממנה לבטל את החוק ההומופובי לאלתר. הנסיך, המשמש נציג הוועד האולימפי של דנמרק, רמז על אפשרות שדנמרק תחרים את משחקי החורף האולימפיים שיתקיימו ב-2014 בסוצ'י, אם כי לא אמר זאת מפורשות.

אין תמונה
הומופוביה ברוסיה שוברת שיאים

"אני מבקש להזהיר את שלטונות הפדרציה הרוסית ולהסב את תשומת לבם של מנהיגיה שמעשיהם מנוגדים לצ'רטר האולימפי", אמר הנסיך פרדריק. "אנחנו לא נוכל לנהוג כאילו הכל כשורה אם המצב הבלתי נסבל הזה יימשך".

אלכס גלעדי: "קיבלנו תשובות לא מספקות מהרוסים"

בשיחה שקיים אתמול עם mako גאווה, אמר חבר הוועד האולימפי הבינלאומי אלכס גלעדי כי הוועד עדיין לא שבע רצון מנוסח ההבטחות שקיבל מרוסיה. "קיבלנו תשובות לא מספקות, ואנחנו ממתינים להבהרות שלהם.", אמר גלעדי.

גלעדי אמר את הדברים בתגובה לדבריו של סגן ראש ממשלת רוסיה, אלכסנדר ז'וקוב, המשמש יו"ר הוועד האולימפי הרוסי, אשר הבהיר כי ספורטאים ואוהדים זרים שיעברו על החוק ההומופובי – ייכלאו ל-14 יום ויגורשו מרוסיה.

אין תמונה
"מצפים להבהרות מהרוסים". אלכס גלעדי
זאת בהתאם לחוק, האוסר על "תעמולה הומוסקסואלית", כאשר ההגדרה של "תעמולה" כוללת, בין השאר, איסור להחזיק ידיים או להתנשק עם בן אותו מין בפומבי, להניף דגלי גאווה, להצהיר בפומבי על "נטייה מינית לא מסורתית" או להביע תמיכה בזכויות להט"ב.

גלעדי אמר על כך בתגובה: "שלחנו מכתב חריף מאוד לוועד האולימפי הרוסי ולסגן הנשיא הרוסי. הם חתומים על הסכם איתנו, הכולל את הצ'רטר האולימפי, שלא מאפשר כל אפליה. אם צריך, נפגוש את נשיא רוסיה ונשאל אותי איך אנחנו אמורים להתמודד עם הבעיות שהוא מציב לנו, הנוגדות את הצ'רטר האולימפי".

עם זאת, גלעדי מתנגד בתוקף לקמפיין הקורא להחרים את אולימפיאדת החורף בסוצ'י. "מה זה יעזור?", אמר. "אנחנו למודי חרמות, כמו מוסקבה ב-1980 ולוס אנג'לס ב-1984. זה מה שישנה את מה שקורה ברוסיה? מי שיסבלו בסופו של דבר זה הספורטאים שלא ישתתפו".

האם המחליק הניו זילנדי בלייק סקלראפ ייעצר?

כמו כן, גלעדי הכחיש בתוקף את הדיווח ברשת GSN האמריקנית, לפיו פורטאים שיביעו תמיכה בקהילת הלהט"ב צפויים כביכול, בנוסף לעונש משלטונות רוסיה, גם לסנקציות מהוועד האולימפי הבינלאומי עצמו.

"לא היה ולא נברא", אמר גלעדי. "זה נוגד את הצ'רטר האולימפי, שלא מאפשר כל סוג אפליה כלפי אף ספורטאי. אני לא יודע מאיפה GSN הביאו את זה".

על פי הדיווח, אותו הכחיש גלעדי בתוקף, בוועד האולימפי הבינלאומי הבהירו כי תקנה 50 בצ'רטר האולימפי אוסרת על תעמולה, ועל כן ספורטאים שיביעו תמיכה בקהילת הלהט"ב צפויים לסנקציות מהוועד האולימפי עצמו, לא רק לעונש המאסר הצפוי על ידי שלטונות רוסיה.

אין תמונה
האם ייעצר? מחליק הקרח הניו זילנדי בלייק סקלראפ

סעיף 50 לצ'רטר האולימפי קובע: "כל הפגנה או תעמולה פוליטית, דתית או גזעית מותרת באיזשהו אולם, אתר או מתחם אולימפי".

מי שצפוי לסנקציה שכזאת וכן למעצר, אם האיומים הללו אכן ימומשו, הוא המחליק ההומו בלייק סקלראפ מניו זילנד, המתמודד בענף החלקה מהירה על הקרח. סקלראפ, שיצא מהארון לאחר שהשתתף באולימפיאדת החורף 2010 בוונקובר, הודיע לפני כחודש כי בכוונתו לענות על דש הבגד סרט בצבעי הגאווה ולהביע בפומבי סולידריות עם זכויות להט"ב.

אובמה יוצא בהצהרות רפות – קמרון מצייץ בטוויטר

בניגוד לדנמרק, שהחליטה לפעול מעשית במגרש הדיפלומטי, נראה שבשאר העולם המערבי מסתפקים המנהיגים בהצהרות רפות. כך, למשל, נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אשר אמר במסיבת עיתונאים שהתקיימה בסוף השבוע: "אני נפגע מהגילויים ברוסיה נגד הקהילה הגאה. אני מקווה שספורטאים הומואים יביאו הביתה מדליות זהב, כסף וארד. אם לרוסיה אין ספורטאים הומואים בנבחרות שלהם, זה כנראה יחליש אותן".

יום קודם לכן התייחס אובמה לנושא רוסיה גם בראיון לתוכנית הלילה של ג'יי לנו. "הבהרתי היטב כי כאשר זה מגיע לזכויות אוניברסליות, כשזה מגיע לחירויות בסיסיות של אנשים, בין אם אתה מופלה על בסיס גזע, דת, מגדר או נטייה מינית – אתה מפר את המוסר הבסיסי שאני חושב שצריך להיות מעל כל מדינה. ולי אין סבלנות למדינות שמנסות להתייחס להומואים, לסביות או טרנסג'נדרים בדרכים שמאיימות עליהם או פוגעות בהם".

בניגוד לאובמה, שכלל לא התייחס ליוזמת החרם על המשחקים בסוצ'י, ראש הממשלה קמרון הגיב לנושא במישרין. זאת בעקבות מכתב שקיבל מהשחקן ההומו ההיהודי סטיבן פריי, בו קרא לו להתערב במצב ולהביא לכך שבריטניה תחרים את המשחקים.

"אני חולק את דאגותיך העמוקות באשר להתעללות בהומואים ברוסיה", צייץ קמרון את תשובתו לפריי בטוויטר. עם זאת, אני מאמין מאמין שאפשר להציב אתגר גדול יותר לדעות קדומות בזה שנהיה שם מאשר אם נחרים את אולימפיאדת החורף".

בתחילת השבוע פרסם גם שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, הודעת גינוי לחוק ההומופוביה ברוסיה, אך בדומה למנהיגי ארצות הברית ובריטניה, גם הוא הביע התנגדות להטלת חרם על אולימפיאדת החורף.