בית המשפט העליון בניו דלהי צפוי לשמוע ביום שישי הקרוב טיעונים בעד נישואים גאים במדינה, זאת כחלק מדיון בשני עתירות שהגישו שני זוגות גאים במדינה. בדיון צפויה ממשלת הודו להביע את דעתה בנוגע לעתירות ולהביע את עמדתה בנוגע לנישואים גאים. 

העתירה הראשונה, שהוגשה על ידי בני הזוג סופריו צ'קרבורטי ואבהי דאנג', טענה כי שלילת הזכות להינשא מלהט"ב היא פגיעה בזכותם לשוויון. העתירה השנייה הוגשה לבית המשפט העליון על ידי בנות הזוג פרת' פירוז מרוטרה ואודיי ראיי, אשר טוענות כי מניעת שוויון בנישואים מפרה כמה סעיפים בחוקה. 

כיום, הודו לא מכירה באופן רשמי בנישואים גאים, אך היא מאפשרת ללהט"ב לחיות "חיים משותפים ללא רישום". משמעות הדבר היא כי זוגות חד-מיניים לא מורשים על פי חוק לרשת נכסים או לאמץ ילדים, והסיטואציה אף עלולה לסבך את בני הזוג בבית החולים, אם אחד מבני הזוג נמצא תחת כללי ביקור קפדניים. 

העותרים טענו בפני בית המשפט כי מאחר ובני זוג הטרוסקסואלים מוגנים באמצעות פסיקות בית המשפט העליון בהודו, אז זוגות להט"ב ילכו באופן טבעי בעקבותיהם. "אם לעותרות הייתה ניתנת גישה למוסד הנישואים האזרחי, הן לא היו צריכות להתמודד עם קשיים מעשיים עצומים, הן זו כלפי זו והן כלפי ילדיהן", נכתב בעתירה. "שלילת הזכות הבסיסית הזאת היא הפרה מוחלטת של החוקה". 

מצעד הגאווה בעיר צ'נאי,הודו, 2022  (צילום: ARUN SANKAR/AFP, GettyImages)
מצעד הגאווה בעיר צ'נאי,הודו, 2022 | צילום: ARUN SANKAR/AFP, GettyImages

הצפי: הממשל ההודי צפוי להתנגד 

ממשלתו של ראש הממשלה ההודי נרנדרה מודי הכריזה בדיון דומה שהתקיים ב-2021 כי זוגות להט"ב "לא יכולים לתבוע זכות יסוד לנישואים". בנוסף, הבהיר הממשל כי זוגות גאים אינם ראויים לאותן זכויות כמו זוגות "מסורתיים". "חיים משותפים בתור בני זוג וקיום מערכת יחסים מינית בין בני זוג מאותו המין אינם ניתנים להשוואה לתא משפחתי ההודי של בעל, אישה וילדים", מסרה הממשלה לבית המשפט העליון. 

בעוד עמדתה של הממשלה לא צפויה להשתנות, מבחינת העותרים שינוי בתפיסה הציבורית כלפי זוגות גאים בזכות המשפט יהיה ניצחון גדול עבור הקהילה הגאה בהודו, בדומה לאי-הפללה של מערכות יחסים גאות במדינה בשנת 2018. 

החתונה הגאה הראשונה בהודו התקיימה בדצמבר בשנה שעברה, אז באו בברית הנישואין העותרים הראשונים לבית המשפט העליון, סופריו צ'קרבורטי ואבהי דאנג'. את טקס החתונה שלהם הובילה חברתם הטובה, סופיה דיוויד, במטרה להגביר נראות גאה במדינה השמרנית והמסורתית. "אנחנו מקווים לחיות בעולם ללא ארונות", אמרו אז בני הזוג לכלי התקשורת המקומיים. 

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי (צילום: Abhishek Chinnappa, Getty images)
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי | צילום: Abhishek Chinnappa, Getty images