כמו אוקראינים רבים אחרים, גם פראנז (שם בדוי), גבר טרנסג'נדר תושב העיר לבוב, לא הצליח לישון כל כך מאז רוסיה פלשה לאוקראינה. עד כה היה לו באופן יחסי הרבה מזל, משום שהקרובים אליו, חבריו ובני משפחתו לא נפגעו והוא עצמו נחשף ל"מעט מאוד תקיפות אוויריות", לדבריו. למרות זאת הוא חי בפחד מתמשך, וכגבר טרנסג'נדר הוא מבועת ממה שעתיד לקרות אם רוסיה תכבוש בסופו של דבר את אוקראינה - תרחיש שמעורר דאגה לא רק בעם האוקראיני, אלא בעולם המערבי כולו. 

רק לפני חודש הוא חגג את יום הולדתו ה-18 והיה אמור להתחיל את צעדיו הראשונים בדרך הארוכה להתאמה מגדרית. אבל אז חייהם של האוקראינים התהפכו ועכשיו הוא מוצא את עצמו, כמו רבים מהם, מתכונן להילחם בכל הכוח עבור החופש של בני עמו ושלו. "זה לא משנה כמה אמיתי זה הופך להיות, עדיין קשה לי להאמין שזו המציאות שאני חי כרגע", סיפר בשיחה עם מגזין PinkNews הבריטי. "זה מוזר, אבל אני לא ממש דואג לעצמי. זה מפחיד מאוד שאני לא יודע איפה ההורים שלי נמצאים או שהחברים שלי לא עונים להודעות שלי. זה שואב את כל הכוחות. אי אפשר באמת לישון ולצבור כוחות, כי המוח מודע מאוד לסכנה בכל שנייה ובכל רגע".

מפגינה למען הפסקת הלחימה באוקראינה (צילום: Eduardo Munoz Alvarez/VIEWpress, GettyImages)
מפגינה למען הפסקת הלחימה באוקראינה | צילום: Eduardo Munoz Alvarez/VIEWpress, GettyImages

פראנז, סטודנט לפיזיקה באוניברסיטת סלובקיה, חזר לפני מספר שבועות לאוקראינה כדי לבקר את חבריו ובני משפחתו, אבל החליט להישאר כשראה את כוחות הצבא הרוסי עומדים בגבול, זאת למרות שהוריו התחננו ממנו לברוח מהמדינה. "בהתחלה חשבתי לברוח עם מכונית, אבל הגבולות היו עמוסים כל כך שזה היה בלתי אפשרי", נזכר. "אבל האמת היא שאני פשוט לא רוצה לעזוב את הבית שלי. כל מה שחשוב לי בחיים האלה נמצא כאן ואני רוצה לעשות כל מה שרק אפשר. זה כנראה לא הולך לקרות בזמן הקרוב, אבל במידה והקרבות יעברו לרחוב, אני מקווה שאוכל לקחת חלק". 

פראנז מספר כמה הוא מחובר למולדת ונחוש להיאבק על החופש של אוקראינה. "אין דבר שאני אוהב יותר בעולם מאשר העיר שלי. ההורים שלי כאן, כל הקרובים והחברים. אני אוהב את הבניינים, את העצים והספסלים בפארק. כל הילדות שלי וכל מה שמרכיב את הביטוי 'בית' נמצא ממש כאן. אני לא באמת יכול לקום וללכת".

אוקראינה, פברואר 2022 (צילום: Murat Saka/dia images, GettyImages)
אוקראינה, פברואר 2022 | צילום: Murat Saka/dia images, GettyImages

בימים אלה, הוא מכין את עצמו לאפשרות שבקרוב יצא להילחם לטובת החופש של אוקראינה, וכמוהו גם רבים ורבות מקהילת הלהט"ב המקומית, שנלחמה שנים רבות לקידום מעמדה בחברה ולא מתכוונת לתוקפנות הרוסית לסכן את כל מה שהצליחה להשיג לאורך הדרך. 

"להיות קוויר ולהיות אוקראיני אלו דברים מחוברים במידת מה", מסביר פראנז. "אני יודע שלא יהיו לי חיים פה אם אוקראינה לא תישאר חופשייה. כאומה, הגענו רחוק מאוד במונחים של סובלנות, קבלה והכלה בעשור האחרון. להט"ב באוקראינה נמצאים בחזית המאבק להחיות את התרבות והדמוקרטיה האוקראינית. אנחנו נאבקים כדי לוודא שכולם ירגישו חלק מהאומה הזאת. זאת לא עבודה קלה, אבל זה נותן לנו סיבה לגאווה וכולנו רוצים להמשיך בדרך הזאת". 

אזרחים אוקראיניים מתאמנים לקראת לחימה (צילום: Alexey Furman, GettyImages)
אזרחים אוקראינים מתאמנים לקראת לחימה | צילום: Alexey Furman, GettyImages

בינתיים, פראנז מנסה לדמיין איך החיים עשויים להיראות אחרי המלחמה עם רוסיה. "צברתי הרבה אומץ כדי לצאת מהארון בפני המשפחה שלי והבטחתי לעצמי שאעשה זאת ברגע שהשקט יחזור", אמר. "דווקא הימים האחרונים גרמו לי להבין כמה אני באמת רוצה להיות חופשי ולעשות את הדברים שאני רוצה לעשות - אני מוכן להילחם עבור זה". 

בעקבות האיום הממשי על חייהם של חברי וחברות הקהילה הגאה באוקראינה, כשברקע "רשימות החיסול" של סוכנויות הביון הרוסיות, פתחה האגודה למען הלהט"ב בישראל קמפיין חירום לגיוס כספים. התמיכה תעבור ישירות לשני ארגוני הלהט"ב הגדולים במדינה, "גאווה בקייב" ו"ספייר", עבור שירותים סוציאלים קריטיים, איתור מקומות מקלט ולינה, אספקת מוצרי צריכה בסיסיים לנזקקים ותמיכה לכוחות הצבא האוקראיני. 

תרמו לקהילה הגאה באוקראינה דרך האגודה למען הלהט"ב באתר מאובטח