העובדים בבית הקברות סונטאקה וסיטורנימקי בפינלנד נדהמו למדי כאשר ערב אחד בשנת 1968 הם איתרו קבר ובו שלד שהצליח לעורר לא מעט מחלוקות בין החוקרים. הם הצליחו לקבוע כי האדם שנקבר שם מצא את מותו בין השנים 1050-1300 לספירה, אבל אופן הקבורה הקשה עליהם לקבוע אם מדובר בזכר או נקבה. 

השלד נמצא כשהוא לבוש בבגדי נשים האופיינים לאותה תקופה, אבל באותה נשימה בקבר היו גם שתי חרבות, כשאחת מהן מונחת לצד הירך, דרך קבורה אשר הייתה שמורה רק ללוחמים ויקינגים. החרב השנייה נקברהמעל השלד, מה שמעיד כי הנקבר היה חשוב לסביבתו, שחזרה בשלב מאוחר יותר לחלוק לו כבוד נוסף. לאורך השנים הניחו החוקרים כי מדובר בקבר כפול בו נקברו זכר ונקבה יחד, או שמדובר בהוכחה שהשלד היה שייך למנהיגה לוחמת.

אבל מחקר חדש שערכו חוקרים מאוניברסיטת טורקו ואוניברסיטת הלסינקי, ותוצאותיו התפרסמו במגזין האירופי לארכיאולוגיה, טוען כי למעשה מדובר בקבר של לוחמ.ת א-בינארי.ת מתקופת הברזל. "מאפייני הקבר מצביעים על כך שמדובר באדם עשיר ונכבד בעל זהות מגדרית א-בינארית", כתבה אולה מוילאנן, ארכיאולוגית מאוניברסיטת טורקו. "השלד הונח בקבר על שמיכת נוצה רכה כשלצידו חפצים ותכשיטים יקרי ערך". 

כדי לאסוף מידע נוסף על השלד המסתורי, ניסו החוקרים לאתר מהאדמה בה שכב השלד עקבות של שרידים ודגימות DNA. החוקרים העריכו כי השלד היה בעל תסמונת קליינפלטר, בה נולד זכר עם כרומוזום נשי נוסף, מה שלעיתים גורם לצמיחת שדיים, צמצום נפח שריר ואי-פוריות. לפי ה-NHS (שירות הבריאות הלאומי), תסמונת זו משפיעה על אחד מכל 660 זכרים, אך החוקרים ציינו כי תוצאות בדיקת ה-DNA מבוססת על מדגם קטן ולכן אינן וודאיות. 

שחזור הקבר שהתגלה בפינלנד (צילום: Veronika Paschenko)
איור המשחזר את הקבר שהתגלה בפינלנד | צילום: Veronika Paschenko

תוצאות המחקר אף מערערות על התפיסה הרווחת כי בסביבה המאצ'ואיסטית של ימי הביניים באזור סקנדינביה, גברים בעלי מאפיינים נשיים, או כאלה אשר לבשו בגדי נשים, זכו ליחס מזלזל או נחשבו "בושה לחברה". לצד השלד בקבר הונחו שלל בדים יקרי ערך ותכשיטים, מה שמעיד על כך שאותו אדם לא רק התקבל בחברה, אלא היה מוערך מאוד. 

"החלוקה הבינארית הזו בעייתית", ביקשו החוקרים להדגיש. "מחקר ביולוגי לא מספק מידע על האופן בו אדם הגדיר את עצמו וקברים לא מסבירים לנו את התפיסה המגדרית בעבר. אלו רק הנחות ופרשנויות של אנשים מודרניים. עם זאת, ניתן להסיק מאופן הקבורה כי לחברות בתחילת ימי הביניים הייתה הבנה של זיהוי מגדרי".