אחרי שנבחרה לחברת הפרלמנט הטרנסג'נדרית המוצהרת היחידה בעולם, מסמנת אנה גרודצקה את היעד ההיסטורי הבא ומודיעה כי תרוץ לנשיאות פולין בבחירות שיערכו מאוחר יותר השנה.

גרודצקה בת ה-60, חברת המפלגה הירוקה של פולין, נבחרה כחברת פרלמנט בשנת 2011, הישג לא מבוטל בהתחשב בשמרנות הידועה לשמצה של המדינה. בראיון שהעניקה בשנת 2013 לאתר האינטרנט PinkNews, אמרה גרודצקה כי היא מקווה להוביל את הדרך לאנשים טרנסג'נדרים אחרים בארץ.

"באופן כללי לטרנסג'נדרים קשה יותר, וזו הסיבה שאני עושה את זה, כדי לעזור לאחרים ולהעניק השראה לאחרים", היא אמרה. "זה משפיע על החיים הפרטיים שלי אבל בסופו של דבר אלו החיים שלי ואני שמחה ומקווה שאוכל דרכם להראות לאנשים טרנסג'נדרים אחרים שהחיים ראויים לחיותם".

אנה גרודצקה  (צילום: ap)
"הבחירה שלי לפרלמנט עוררה מהומה גדולה" | צילום: ap

למפלגתה של גרודצקה אין כוח השפעה גדול מדי בפולין, ולכן היא תזדקק לתמיכתם של מפלגות שמאל נוספות על מנת שיהיה לה סיכוי לנצח. בינתיים היא מתמודדת עם דעות קדומות בכל הנוגע ללהט"בים, ועם התבטאויות להט"בפוביות כמו זו של חברת הפרלמנט הימנית כריסטינה פבלוביץ', שאמרה כי "חברי הקהילה הגאה אינם מועילים לחברה בשום צורה", או של יו"ר האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר ירוסלב קצ'ינסקי, שאמר "אם הומוסקסואליות תתקבל בטבעיות, זה עלול להיות סופה של האנושות".

גלויים ובאותו הזמן בלתי נראים

גרודצקה נולדה בשנת 1954. לדבריה כבר בילדותה הרגישה כאישה הכלואה בגוף של גבר, אך נאלצה לחיות כגבר במדינה בה שינוי מין היה טאבו. היא השלימה לימודי פסיכולוגיה, התחתנה עם אישה והולידה ילד, אך מעולם לא הסתירה את תחושותיה מזוגתה, שסירבה לקבל את הרצון שלה להפוך לאישה. "יכולתי לעבור ניתוח לשינוי מין, אבל ידעתי שאם אעשה זאת אאבד את משפחתי ואולי גם את הקריירה. הבטחתי לאשתי שלא אעשה את השינוי אבל הרגשתי שההבטחה הזו מכניסה אותי לדיכאון עמוק".

לאחר שאובחנה כחולה בסרטן, החליטה גרודצקה לא להמתין עוד ולעבור את תהליך שינוי המין. זוגתה לא הייתה מרוצה מההחלטה והשתיים התגרשו. גרודצקה נסעה  לתאילנד שם עברה את השינוי.

בשנת 2008 הקימה עמותה לתמיכה בטרנסקסואלים ועידוד שינוי מין בקרב אלו שזהו רצונם האמיתי. "פתחתי את העמותה כדי לסייע לטרנסקסואלים בפולין, ולהעניק להם סיוע משפטי וכלכלי. ובמקביל לפעול לחינוך האוכלוסייה בפולין ולהטמעת המסר שטרנסקסואלים הם אנשים רגילים".

בשנת 2011 התמודדה לפרלמנט כנציגת מחוז קרקוב והפכה לחברת הפרלמנט הטרנסקסואלית הראשונה בתולדות פולין, לאחר שתושבי פולין הבינו שמדובר ביותר מגימיק ובחרו בה כחברת פרלמנט.

בכתבה ב-Guardian  הבריטי לאחר בחירתה לפרלמנט, צוטטה גרודצקה כי ההצלחה של המפלגה שלה היא ההוכחה שהדברים משתנים לטובה, אך יחד עם זאת הביעה חשש למצבם של הטרנסג'נדרים בעולם, שלא משתפר ביחס ישיר למצבם של שאר הלהט"בים.

אנה גרודצקה  (צילום: ap)
"ידעתי שאאבד את משפחתי בגלל השינוי" | צילום: ap

"הבחירה שלי לפרלמנט הפולני בשנת 2011 גרמו למהומה גדולה. הייתי חברת הפרלמנט הטרנסג'נדרית הראשונה במדינה שלי, ועכשיו אני היחידה בעולם. החשיפה לה זכיתי חשפה את הפרדוקס אותו אנו הטרנסג'נדרים חווים יום יום - אנחנו מאוד גלויים ובאותו הזמן כמעט בלתי נראים.

כבודדים אי אפשר לפספס אותנו. אנשים טרנסג'נדרים תמיד בולטים ברחוב או באוטובוס, גם אם היינו רוצים לעבור כאישה או גבר. ובגלל שקל לזהות אותנו, קל להציק לנו. אני הפסקתי לספור את מספר הפעמים שצעקו לעברי ברחוב או שחשתי מאוימת על ידי תשומת לב לא רצויה מגברים שיכורים שחושבים שזה מצחיק ללעוג למישהו שנראה שונה מהנורמה. רוב החברים הטרנסג'נדרים שלי עברו חוויות דומות".

"כמו אורח לא רצוי במסיבה אליה אנחנו לא ממש שייכים"

"הרבה פעמים ההשלכות של טרנספוביה לא מסתכמות בקריאות גנאי", אומרת גרודצקה, "על פי פרויקט מעקב הרציחות של טרנסים, דווחו 1,123 רציחות של אנשים טרנסג'נדרים ב-57 מדינות מה-1 ינואר 2008 עד 31 בדצמבר 2012. כאשר בכל שנה מספר הנרצחים הלך ועלה.

"רוב האנשים בהלם כאשר הם שומעים את הנתונים האלה ונחשפים להיקף האלימות נגדנו. אני מניחה שזה בגלל שלמרות שברמה הפרטנית אנו לעתים קרובות מדי נראים לעין, כקבוצה חברתית קולנו כמעט ולא נשמע. למרות ההערכות כי 5-2% מהאוכלוסייה הם טרנסג'נדרים (כלומר חווים סוג של אי-הלימה מגדרית) האלימות והרצח של אנשים טרנסג'נדרים נידונה רק לעתים נדירות".

"במקומות בהם זכויות האדם של מיעוטים אתניים, הומוסקסואלים ונכים נלקחות ברצינות רבה ומאיישות את סדר היום, זכויותיהם של אנשים טרנסג'נדרים נשארות במחשבה שנייה. גם בקרב קהילות ההומואים והלסביות, שניתן להניח שיהיו בעלי בריתנו הטבעיים, גורמים לנו להרגיש לעיתים כמו אורח לא רצוי במסיבה אליה אנחנו לא ממש שייכים".

אז מה לגבי העתיד? האם הבחירה הייתה הבזק חולף או שיש מקום לאופטימיות?

"העובדה שבפולין, במחוז קתולי אדוק עם דעות היסטוריות מסורתיות על מיניות ומגדר, נבחרה חברת פרלמנט טרנסג'נדרית, היא משמעותית לדעתי. אני אומרת את זה כי הבחירה שלי עולה בקנה אחד עם שינוי כללי יותר לכיוון השקפה ליברלית במדינה שלי. אני יושבת בפרלמנט שלנו ליד חבר פרלמנט הומו מהמפלגה לה אני שייכת.

"המפלגה שלנו צברה 10% מהקולות הלאומיים בבחירות הכלליות האחרונות בפולין, למרות שהמדיניות שלנו כוללת לגליזציה של נישואים גאים, הפלות ומריחואנה", כתבה, "יש שינוי ברור בעמדות חברתיות ברחבי העולם המערבי ויותר ויותר מדינות מאמצות מדיניות חברתית ליברלית, כגון נישואים חד-מיניים. האתגר לאנשים הטרנסג'נדרים הוא להבטיח שגם הזכויות שלנו יכללו בשינוי הנרחב הזה".

זוגות מאותו מין אינם נהנים נכון להיום מאותן זכויות מהן נהנים זוגות הטרוסקסואלים, אך בניגוד לעמדות המנהיגים, תושבי פולין מפגינים עמודת ליברליות יותר, כאשר רק בחודש דצמבר נבחר בפולין ראש העיר ההומו הראשון שלה, בחירה המצביעה על קבלה הולכת וגדלה של אוכלוסיית הלהט"ב בקרב תושבי המדינה. האם היא גדולה מספיק לכדי בשלות העם הפולני לראשת ממשלה טרנסג'נדרית? נדע בקרוב.