לקראת כנס שיתקיים מחר (חמישי, 28.3) ויעסוק באתגרים הרבים איתם מתמודדים עולים חדשים, חברי וחברות הקהילה הגאה ממדינות סובייטיות לשעבר, מתפרסם מחקר ישראלי חדש וראשון מסוגו, שביקש לבחון את מצבם של אלה אשר עלו לישראל בשנים האחרונות, בין היתר בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה והתדרדרות מצבה של קהילת הלהט"ב ברוסיה, שם "תנועת הלהט"ב הבינלאומית" אף נכללת ברשימת ארגוני הטרור. 

תוצאות המחקר, חושפות התמודדות מורכבת של עולים להט"ב ממדינות סובייטיות לשעבר: יותר מ-50% מהעולים הלהט"ב ממשיכים להסתיר את הזהות המינית שלהם בישראל, מה שפוגע ביכולת שלהם לקבל סיוע ראוי. על פי הפרסום, עיקר החששות של העולים הלהט"ב בישראל מחשיפה זהותם נובעים מפחד מרדיפה, גם בישראל, פחד מפעילות נקם במשפחה שנותרה מאחור, חשש כבד שלא יוכלו לחזור ולבקר את משפחתם בשל זהותם המינית שהוצאה מחוץ לחוק ואפילו חשש ממעצר אם יגיעו לבקר. 

פשיטה משטרתית ברוסיה על מסיבת יום הולדת (צילום: Telegram)
פשיטה משטרתית ברוסיה על מסיבת יום הולדת | צילום: Telegram

יותר מכך, כ-75% אחוז מהעולים הלהט"ב חווים קשיי שפה רבים וחשים מורכבות בהליך מיצוי זכויות. הם גם חווים מצוקה נפשית לא פשוטה: 44% מהנשאלים ציינו צורך בעזרה פסיכולוגית מותאמת להט"ב ושליש ציינו צורך בעזרת פסיכיאטרית. למרות הכל, רוב רובם של העולים הלהט"ב היו מוכנים לחשוף את זהותם המינית בפני ארגוני להט"ב, אותם הם רואים כמסגרות אמון, וזאת בתנאי שהם ישמרו על חיסיון זהותם ושלומם. 

את המחקר, בהשתתפות 129 עולים ועולות להט"ב שעלו לישראל ממדינות סובייטיות לשעבר מאז 2012, ערך מרכז סיגמא בראשות אסיה איסטושינה, לקראת הכנס המקוון "בין שתי מלחמות: עולים להט"ב ממדינות פוסט סובייטיות". הכנס יתקיים מחר ביוזמת המכון להגירה ושילוב חברתי בשיתוף קשר ישראל ואוניברסיטת תל-אביב, ויובילו אותו אנה טליסמן, ראש תחום להט"ב בפרויקט קשר, וד"ר סבטלנה צ'אצ'אשווילי-בולוטין, ראש המכון להגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין.