>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
כולם בעד הקהילה. משתתפי הפאנל
יום שישי בבוקר והאולם בבית התנועה הקיבוצית בתל אביב לא מלא במיוחד. הרוחות, מנגד, רק מחכות לסעור. אל הפאנל המרכזי של קהילת הלהט"ב לבחירות 2013 מגיעים נציגי שבע מפלגות, כולם מחזרים אחר הקול של הקהילה הגאה וכולם רוצים להסביר לכם איך מפלגתם רואה את המקום של המאבק הלהט"בי בכנסת הבאה. וזה לא דבר מובן מאליו.

החשבון פשוט: עשרה אחוזים מהאוכלוסייה משמע 12 מנדטים, מספר שיכול להיות בעל משמעות לא קטנה למערכת הבחירות הנוכחית והמעניינת. שי דויטש, יו"ר 'האגודה', פותח בדברי תודה ומציין את התעוררותם של התאים הגאים כמעט בכל רשימה וקורא את הקריאה שתחזור עוד ועוד- "לכו להצביע!". לא חשוב למי, רק תצביעו ובגאווה.

את האירוע עצמו מנחים שבי גטניו מאגודת 'עוצמה' וזהורית שורק, יקירת הקהילה 2012. נציגי המפלגות הם: השרה לימור לבנת ('הליכוד ביתנו'), ח"כ יצחק בוז' הרצוג ('העבודה), ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) ח"כ דוב חנין (חד"ש), ראש עיריית הרצליה יעל גרמן ('יש עתיד'), חברת מועצת העיר ירושלים מירב כהן ('התנועה') וירון לרמן ('עלה ירוק'). הניסיון היה להגיע לייצוג שווה של גברים ונשים (עד שהצטרף לפאנל לרמן) אך לגבי נטייה מינית, כולם, פרט להורוביץ, סטרייטים. גם המפלגות הדתיות הוזמנו, אך הן סירבו.

אין תמונה
מעודדים מהקהל. חברי גאווה בליכוד

מדובר, מזכיר לנו דויטש, בפאנל מכובד שלפני לא הרבה שנים יכול היה להתקיים רק בדמיון. הפאנל אכן מכובד אך האירוע לחלוטין לא הולם את כוחה האלקטורלי של הקהילה- האולם חצי ריק והפאנליסטים מאחרים, יוצאים מוקדם ומתחלפים.

ובכל זאת, הדברים שנאמרים באירוע חשובים לכולנו בבואנו להכניס את הפתק לקלפי. הבטחות מתפזרות, האשמות עולות ונפתלי בנט אחד מסומן כנציג פניה המכוערים של הפוליטיקה הישראלית. למעשה, מעל האירוע כולו מרחפת ההצהרה שיצאה מה'בית היהודי' ש'נישואים גאים הם מתכון להרס העם היהודי', אליה מתייחסים כל הדוברים.

עלה ירוק: "דוגלים בשוויון ובהפרדת דת ומדינה"

הראשון הוא ירון לרמן מ'עלה ירוק'. מפלגתו, טוען לרמן, דוגלת בשוויון ובהפרדת דת ומדינה שתאפשר נישואים אזרחיים ושוויון באימוץ ובפונדקאות, כמו גם תחבורה ציבורית בשבת וסגירת משרד הדתות. לכן, המאבק על ליגליזציית קנאביס, לדבריו, מקבילה למאבק בענייני נישואין ואימוץ.

לא במפתיע, מגנה לרמן את ההתבטאויות של 'הבית היהודי' ומנצל את ההזמנות לצאת נגד המפלגות הדתיות: "נראה שכולנו תומכים בנושאים להט"ביים אבל בקואליציה זה לא קורה. זה כמו עניין הדיור הציבורי- במחאה החברתית ראינו דרישה לדיור ציבורי ובסוף מי שקיבל את ההטבות זה המגזר החרדי. אנחנו כחברה ליברלית צריכים לדרוש ההפך- לא צריך לממן את הדיור הציבורי. המדינה צריכה להתערב פחות בשוק. ככל שנשלם יותר מסים הכסף לא יחזור אלינו אלא אל הסקטורים שהוא תמיד הולך אליהם".

אין תמונה
ירון לרמן מ"עלה ירוק"

כאשר נשאל מדוע לסכן את הקול בתנועה העלולה שלא לעבור את אחוז החסימה, עונה לרמן שהם כבר היו קרובים מאוד בעבר ובסקרים באוניברסיטאות הם מקבלים מספרים יפים ואף מנדטים רבים.

התנועה: "בעד נישואים חד מיניים"

מירב כהן מ'התנועה' בהנהגת ציפי לבני, מספרת על תפקידה במועצת העיר ירושלים ועל החשש שלה לפני כל מצעד בירושלים בעקבות ציטוטים מאיימים של חרדים. היא מדגישה שלעומת תל אביב, בירושלים לא מדובר בעניין טריוויאלי, למשל במאבק על תקצוב לבית הפתוח. אישית, היא אומרת שכסטרייטית היא מאמינה בזכותו של כל אחד לחוות את האושר של לאהוב ולהיות נאהב.

כחברה ב'תנועה' היא מדגישה שלבני עמדה ופעלה למען הקהילה הלהט"בית בימיה ב'קדימה'. "אני ו'התנועה' בעד נישואים חד מיניים ונישואים אזרחיים", מבטיחה כהן ופונה לקהל, "יש אחריות למנהיגים ויש אחריות גם לכם- כח פוליטי שיגדיל את גוש המרכז יבטיח שהנושאים האלה לא ילכו לשוליים".

אין תמונה
מירב כהן מ"התנועה"

ריב עולה בין הדוברים כאשר כהן נשאלת לגבי התמיכה המועטה של לבני בחוקים להט"ביים. היא עונה שהיא לא צריכה להסביר את ההחלטות של קדימה אבל שלבני בעצמה תמכה והעלתה הצעות חוקים. הורוביץ מזכיר שלבני יצאה מהאולם שלוש פעמים בהצבעה על חוק הנישואים. מירב טוענת שאין אמת בדבריו.

יש עתיד: "בעד חופש דת ומצפון, לשון, חינוך ותרבות"

אחריה מדברת יעל גרמן מ'יש עתיד' בראשות יאיר לפיד ומספרת שהשבוע קבעה קריטריון פורץ דרך של מיצוי כושר השתכרות לקבלה למעון יום, עומת קבלה על סמך שנות נישואין, אפשרות שחסומה לזוגות חד מיניים. גרמן מצהירה שלדעתה "יש קו שחור ברור ומאיים על הדמוקרטיה הישראלית" הכולל לא רק התנגדות אלא גם אדישות למאבק לנישואים חד מיניים.

"באנו לשנות, לחזור ל'בייסיקס' מהצהרת העצמאות- חופש דת ומצפון, לשון, חינוך ותרבות". גרמן מגנה, אך לא מופתעת מההצהרה של 'הבית היהודי' ואומרת "ב'יש עתיד' יש את אחד המצעים המפורטים ביותר על כל נושא. בואו לא נסתכל רק על האולם הזה, ההתנגדות לנישואים חד מיניים מתנגדים גם לנישואים אזרחיים בכלל ושנשים ישירו".

אין תמונה
יעל גרמן מ"יש עתיד"

כאשר נשאלת לגבי הסבירות ש"יש עתיד" תצטרף לממשלה עם מפלגות דתיות עונה גרמן: "קל ופופוליסטי להגיד 'כן' התשובה היא 'תלוי' בכוח שתתנו לנו. כדי לחזור ל'בייסיקס' צריך לתת ל'יש עתיד' כוח כדי שמי שלא ירכיב את הממשלה, בין אם זה הליכוד או שלי או ציפי, ידע שצריך לבחור ב'יש עתיד' ולא בש"ס".

מרצ: "בזכות המפלגה מעמד הקהילה השתפר בכל התחומים"

הדובר הבא הוא ניצן הורוביץ ממרצ שלא מתבייש להשתמש בקלף ה'אני הגיי היחיד בשולחן'. הוא מצביע על ההתקדמות הגדולה שנעשתה בשנים האחרונות אבל "מסתכל על שלושת רבע הכוס הריקה- מה שנותר לעשות. יש פער מאוד גדול, ואני חווה אותו גם בחיי האישיים, בין מה שנראה בתקשורת ובמצעדים ואירועים כמו זה לבין המצב בשטח ובכנסת- הנושא של הקהילה הוא הנושא שבו קיים הפער העמוק ביותר. אנשים, כולל דתיים, מדברים שצריך שוויון זכויות, אבל כשזה מגיע לכנסת ההצעות נתקעות בחומת התנגדות".

אין תמונה
ניצן הורוביץ ממרצ

על פי הורוביץ, חברי כנסת אומרים שהם פשוט לא רוצים שהמילים 'נטייה מינית' יופיעו בחוק הישראלי ולכן חוקים נתקעים. כששומע הורוביץ את תגובותיהם המגנות של חבריו לשולחן להצהרות של 'הבית היהודי' הוא אומר "הכל מושלם! אין בעיה! למה בכלל עושים כנס? אני את התשובה שלי עניתי אתמול בחתונה הגאה שערכתי מול משרדי הרבנות בת"א". הורוביץ מתקיף את הליכוד ומזכיר את מאמרו של פייגלין 'אני הומופוב גאה'. הוא מספר ששואלים אותו למה דווקא בא למרצ כשנכנס לפוליטיקה והוא עונה שזאת משום שהגיעה להישגים משמעותיים, שקיום הקהילה כיום הוא בזכותה ואף מזכיר את ביטול האיסור הפלילי על משכב זכר בידי שולמית אלוני.

הורוביץ מספר שהוא נתקל הרבה פעמים בתפיסה מובנת מאליה של מרצ, כאילו יהיו בכנסת בכל מקרה, אבל, הוא אומר, הנוכחות החזקה שלה תלויה, בין השאר, בקהילה הגאה.

העבודה: "סולם ערכי המפלגה הביא לתנופה של שוויון זכויות להט"ב"

כשהרצוג מ'העבודה' מדבר, הוא מייד מזכיר את ההבטחה של שלי יחימוביץ' מהשבוע לא להיכנס לממשלה עם נתניהו: "המפלגה החליטה החלטה שמציבה אלטרנטיבה- סולם הערכים הסוציאל דמוקרטי הוא המנוע שהביע לתנופה של שיוויון זכויות להט"בי". הוא מונה את הצעדים שעשה באופן אישי למען שיווין דיור לזוגות חד מיניים, אימוץ, תקצוב הבית הפתוח ובית דרור ופונדקאות.

אין תמונה
יצחק (בוז'י) הרצוג מהעבודה

"אנחנו מחויבים מאוד במצע גם לנישואים, גם להעצמה וגם לשילוב בכל מעגלי החיים כי זה חלק משיח הזכויות האמיתי שנמצא תחת איום והדרה". לגבי ההצהרות של 'הבית הלאומי' אומר הרצוג שגם הוא וגם מפלגתו מצהירים על תמיכתם בנישואים חד מיניים. "יש מצע מפורט שעוסק בנושא ואני מזמין אתכם לראות אותו".

הרצוג עוזב ומוחלף על ידי נינו אבסדזה, לא לפני שהוא מספיק לתקוף את הליכוד על כך שחסמו הצעת חוק נגד אלימות בנשים ואומר "שיח הזכויות והחתירה לליברליזם מחייבים אותנו לעמוד כחזית". אבסדזה מבטיחה: "אחת השדולות הראשונות, אם לא הראשונה, של הכנסת הבאה היא שדולת הלהט"ב בכנסת ישראל, כי זה לא שלב דיבורים אלא מעשים".

הליכוד ביתנו: "המפלגה לא עומדת אחרי פייגלין"

אז מגיע תורה של השרה לימור לבנת מ'הליכוד ביתנו', מעודדת אל ידי חברי התא הגאה של מפלגתה, המאכלסים את השורות הראשונות. "אני גאה להיות פה באופן אישי", היא אומרת ומספרת על השתתפותה בעבר במצעד הגאווה ובעצרת לאחר הרצח בברנוער.

היא גם מזכירה שהייתה השרה הראשונה שכינסה שדולה נגד הומופוביה. לפני שמספיקים לאתגר אותה על הצהרות הומופוביות של חברי מפלגתה המאוחדת, היא אומרת שנתניהו גינה את אנסטסיה מיכאלי ובאותה נשימה מזכירה שהיה ראש הממשלה הראשון שהגיע למרכז גאה, לאחר הרצח בברנוער. "התקציבים שעברו לקהילה בממשלה הזו לא נראו בשום ממשלה אחרת, כולל העבודה-מרצ" אומרת לבנת ומונה תקצובים לתיירות גאה, פסטיבל הקולנוע ההומולסבי, חוש"ן ואיגי וכו'.

אין תמונה
לימור לבנת מ"הליכוד ביתנו"

"יש אחד, פייגלין", אומרת לבנת ומציינת שהמפלגה לא עומדת מאחורי התבטאויותיו. לבנת מצהירה שגם היא מגנה את 'הבית היהודי' על הצהרתו ושהיא תומכת בנישואים חד מיניים. לבנת מסבירה שבכדי ל'הליכוד ביתינו' תוכל להרכיב קואליציה בלי מפלגות דתיות לא ליברליות, היא זקוקה לקול הגאה. "אני מוכנה לקחת על עצמי אישית מאבק על נישואים חד מיניים", מבטיחה לבנת. כאשר ההתקפה על פייגלין חוזרת, לבנת מתרגזת "בואו נגיד עשר פעמים רצוף 'פייגלין', נשחרר ונעבור הלאה. יש שורה של פעילויות תומכת של ח"כים ושרים מהליכוד. בכל הנוגע לחקיקה, חשוב להבין שכאשר מגיעים חוקים ל'ועדת השרים לחקיקה' יש כרגע קושי שייפתר רק על ידי כך שהליכוד יהיה חזק יותר ולא יצטרך לצרף כשותפו הקואליציוני את מי שמקשה".

חד"ש: "המאבק הוא על המרחב הדמוקרטי באופן כללי"

אחרונה מגיע תורה של חד"ש. יואב גולדרינג מעיריית תל אביב ממלא את מקומו של דב חנין, שמתעכב בינתיים. הוא מעלה את הנקודה הבאה: "אנחנו צריכים לחשוב באיזה מידה המאבק שלנו הוא חלק מהמאבק על המרחב הדמוקרטי באופן כללי. זה דבר שכרוך בכל המאבקים שיש כרגע על אופייה הדמוקרטי של המדינה בארבע נשנים האחרונות. אפשר לקבל את הרושם, גם ממפלגות עם נציגים פה בפאנל, שיש תכנית של צמצום המרחב הדמוקרטי. אנחנו נכנסים למאבק על כך שאת החירות הזאת אי אפשר לתת לקבוצה אחת ולא אחרת, כמו שלמדנו מההיסטוריה של המאה ה20 ".

אין תמונה
יואב גולדרינג מחד"ש

כשמעלים שוב את עניין ההתבטאות מ'הבית היהודי', הוא אומר: "אני נבוך שעכשיו פתאום אנחנו נזכרים לדבר על גזענות וחושך. אני כמובן מגנה את מה שהם אומרים על כל קבוצה שלא מיישרת קו עם הקו הלאומני מיליטריסטי של הממשלה הנוכחית. המלחמות שלנו הם מעבר לזהות ונטייה מינית".

שלב שאלות הקהל שואל דויטש על חוק המבקש לאפשר לנפגעי ומשפחות הנרצחים בברנוער לקבל פיצוי גבוה מהמצוין בחוק, כפי שעשו לנפגעי אסון ורסאי. הרצוג אומר שלא קיבל פנייה שכזו בעבר ושינסה בהחלט לקדם אותה אם תעלה וגם מציין את חשיבות חקירת הרצח. לא במפתיע, לבנת מצטרפת ומסכימה כי "זה לא נושא של מחלוקת פוליטי" וגם מכלילה את האירוע תחת "חוק הענישה על פשעי שנאה".

הורוביץ מבקש את זכות הדיבור: "אני רוצה לספר לפורום שהצעתי הצעת חוק השוואת נפגעי פשעי שנאה ונפגעי פעולות איבה בהקשר לברנוער אבל זה לא עלה כי כשהעלנו את המשא ומתן עם האוצר אמרו לנו שאין סיכוי והממשלה תפיל אותו. אני שמח על היוזמה המחודשת אבל שימו לב שזה עומד מול אותו קיר בטון שצריך להילחם בו". בהמשך אומר הורוביץ: "אם יש עמדה איתנה, החרדים זזים אחורה בהרבה דברים שקשים להם איתם. בנישואים אזרחיים- אם ילחצו מספיק חזק הם יוכלו להתממש ואני יודע את זה משיחות פרטיות".

כולם בעד שוויון

השאלה הבאה נוגעת לתפיסת זכויות הלהט"ב בהקשר הכללי של זכויות אדם של מיעוטים אחרים כמו עולים מאפריקה ופלשתינים. כולם מייד מנסים להוכיח מי יותר ליברלי ואוהב- אדם. דב חנין עונה מייד ש"המאבק שלנו הוא מאבק אחד גדול וששאר הנפגעים הם בני בריתנו. "זכויות אדם לא נעצרות בתחום בין תל אביב ויפו, במרכזית החדשה או בקו הירוק". יעל גרמן מ'יש עתיד' מספרת שמפלגתה מתכננת לחוקק 'חוק יסוד שוויון' ומבטיחה שאם 'יש עתיד' תהיה מספיק גדולה - תוכל למנוע מהחרדים להכתיב אורח חיים לא דמוקרטי ולא שוויוני "כדי שלא נהיה בני ערובה למיעוט. עדיין יש רוב במדינת ישראל בעד חופש דת ושוויון".

אין תמונה
כולם נגד בנט

מירב כהן מ'התנועה' אומרת "אנחנו אומרים שאי אפשר לדבר על צדק חברתי בלי צדק מדיני. לקחת שוויון כעיקרון". למשל, היא אומרת, הדיון בעד או נגד פונדקאות חייב להיות שווה עבור כל אדם. נינו אבסדזה מ'העבודה' מזכירה את המקרה של הילדה שנרגמה השבוע ומציינת שבישראל יש יחס ברברי כלפי הקהילה.

השואל האחרון מעיר שעניין הנישואים הגאים הפך לנושא שנועד לתת לפוליטיקאים 'לנגח אחד את השני' ושואל על חוקים ברמה רחבה יותר כמו משכנתאות והכרה בטרנסג'נדרים. ירון מ'עלה ירוק' אומר שהבעיה נובעת מקצבאות שהולכות למקומות 'הלא נכונים' כמו משרד הדתות ומציין שהשליטה של חברי הכנסת נובעת ממספר רב מדי של חוקים, אשר יש לצמצם.

אין תמונה
באו לשמוע ולשאול

דב חנין מציין שמנקודת מבטו הסוציאליסטית, צריך לבחון את השכבות החברתיות השונות המרכיבות את קהילת הלהט"ב. הוא מזכיר שוב שהממשלה הנוכחית עצרה חוק על איסור אפליה מטעמי נטייה מינית וקורא לקהל להתבונן בעיניים מפוכחות על רשימת הליכוד.

האירוע מתפזר, ואני נתקל בעימות בין אבסדזה לבין נציגי התא הגאה של 'הליכוד ביתינו', רגע כמעט סוריאליסטי בהתחשב בכך שמדובר בנציגי שתי המפלגות שבעבר הלא רחוק היוו את האופציות החילוניות המרכזיות היחידות. אך הפעם הכל ברוח טובה. אבסדזה מעירה בחיוך שקיום התא הגאה של הליכוד הוא בדיחה ונציגי התא הגאה מוציאים ממנה הבטחה שאם, בממשלה הבאה, חברי הכנסת מהליכוד יקומו ויצביעו בעד חוקים להט"בים, היא תתנצל בצורה רשמית.

כאמור, האירוע היה חסר בפאתוס ובוודאי בעוצמה שהקהילה מסוגלת להראות. אבל קול בקשה עולה ממנו: לבחון בעיניים חדשות את ההצבעה שלנו כחלק מהשתייכותנו למאבק שאיש לא ידאג לו מלבדנו. אז הכי חשוב, ללכת להצביע.