אחרי שאירחה את אירוויזיון 2023 בשמה, החליטה ליברפול לארח בשטחה גם את מצעד הגאווה של קייב, שנאסר באוקראינה בשל המלחמה המתמשכת מול הפלישה הרוסית. באירוע שהתקיים אתמול (שבת) הצטרפו למצעד הגאווה מאות אזרחים אוקראינים, שצעדו לצד רבבות של משתתפים בריטים. 

"חברי וחברות קהילת הלהט"ב הם קהילה גלובלית, וזו הסיבה שחשוב שנצעק סולידריות בקול רם עם כל הלהט"ב ברחבי העולם", אמר אנדי הרינג, ראש קרן הגאווה של ליברפול. "השנה יש לנו כבוד לארח את 'קייב פרייד' ולתמוך בעבודה שהם עושים באוקראינה לטובת הקהילה שלנו. קשה לשכוח את הסיבות שבגללן אירחנו את האירוויזיון, והקשר המתמשך עם אוקראינה ישאר איתנו". 

אדוארד ריס, אחד מבכירי ארגון הלהט"ב האוקראיני "קייב פרייד" שהוקם ב-2012 ונחשב הגדול במדינה, הצטרף לצעדה בליברפול והביע תקווה כי האירוע ישמש מחאה למען שוויון בנישואין באוקראינה, דבר עליו התחייב הנשיא וולודימיר זלנסקי בעבר. "אם חייל הומו נהרג במלחמה, בן הזוג שלו לא יכול לרשת דבר ולא יכול שום מידע אם בן זוגו נפצע או נהרג", הסביר ריס. "באוקראינה, גם אם אתה לא נלחם ישירות וגר בכל אחת מהערים בהן יש לחימה, אתה יכול להיהרג מרקטות, לכן אנחנו זקוקים נואשות לזכות להתחתן". 

מאות משתתפים אוקראינים צעדו במצעד הגאווה בליברפול והניפו דגלי אוקראינה, דגלי גאווה ותמונות של חיילים להט"ב שנמצאים בקו החזית, נלחמים על מולדתם. "אנחנו מבקשים נשק נוסף עבורם, ומבקשים כל עזרה שהעולם יכול לספק לנו", הדגיש ריס והזכיר את המצב הקשה בו אוקראינה נמצאת. 

מצעד הגאווה בקייב היה במשך שנים אירוע שלווה בכוחות אבטחה כבדים וגרר לא פעם התנגדות ואף אלימות, אבל בספטמבר 2021, חודשים ספורים לפני הפלישה הרוסית והפעם האחרונה בה התקיים מצעד בקייב, חגגו המשתתפים את הצעדה השלווה הראשונה אי פעם, מה שמצביע על התקדמות רבה בחברה האוקראינית. "הפלישה הרוסית לקחה מאיתנו את הזכות לצעוד, אבל סולידריות בינלאומית נותנת לנו הזדמנות לעשות זאת", אמר לני אמסון, אחד ממייסדי ארגון הגאווה האוקראיני. 

תחושת השליחות של המשתתפים הובילה רבים מהם להגיע למצעד, אם כי לעיתים הדבר נעשה ברגשות מעורבים. קייט אוזצקה, שביתה של סבתא שלה נפגע בתקיפות רוסיות אחרונות בעיר דניפרו במזרח אוקראינה, אמרה לחדשות BBC שהיא הרגישה חצויה בנוגע להשתתפות במצעד בליברפול, "במיוחד היום, כי התרחשה מתקפת טילים בעיר שלי". "זה מרגיש מוזר לבלות באותו זמן, אבל זה לא רק כיף, יש לנו משימה כאן", הסבירה. "אנחנו לא מייצגים רק להט"ב, אלא גם את אוקראינה. נדמה כאילו יש אנשים שהתחילו לשכוח שעדיין יש מלחמה ואנחנו צריכים תמיכה. אנשים עדיין מתים ואנשים צריכים לדעת שאנחנו עדיין כאן, אנחנו כאן ואנחנו קווירים".

אל מצעד הגאווה בליברפול הגיעו להט"ב מכל רחבי העולם, לדרוש עבור מדינתם עתיד טוב יותר. אחד מהם הוא מוחמד נזיר אודין, צעיר בן 25 מבנגלדש, שם מוטל עונש מאסר על יחסי מין חד-מיניים. "אף אחד מאיתנו לא יהיה חופשי עד שכולנו נהיה חופשיים", הוא אמר. "קשה להיות עצמך במקום שבו נולדתי. זאת הסיבה שבגללה הייתי חייב לברוח מהמדינה ולבוא למקום בטוח. בבריטניה אני יכול לחוות את המשמעות האמיתית של החיים שלי. כל הקהילה הגאה בבנגלדש מנהלת חיים בסתר, אנשים מתחתנים בכפייה רק כדי להסב למשפחות שלהם אושר".