בין השנים 1942-1982, הורשעו בצרפת אלפי אנשים תחת שני שני חוקים אנטי-להט"ביים - האחד קובע את גיל ההסכמה ליחסי מין חד-מיניים, והשני הגדיר יחסי מין חד-מיניים כאקט חמור המעורר "זעם ציבורי". ארבעים שנה אחרי ביטול החוקים המפלים, שהיו בתוקף במשך ארבעה עשורים, עולה כעת הצעת חוק חדשה במדינה שעתידה לקבוע פיצויים גבוהים לגברים שנפגעו כתוצאה מאפליה זו. 

הסנטור הצרפתי שהגיש את הצעת החוק החדשה, חוסיין בורג'י מהמפלגה הסוציאליסטית, אמר שהוא רוצה שממשלת צרפת תכיר בחלקה של המדינה באפליה של אנשים הומוסקסואלים. "לחוק הזה יש ערך סמלי, המטרה שלו היא לתקן טעות שהחברה ביצעה באותה תקופה", הוא מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, והוסיף כי העונשים שהוטלו אז על ידי בתי המשפט במדינה היו "השלכות חמורות הרבה יותר ממה שאפשר לחשוב היום. אנשים נהרסו, חלקם איבדו את מקום עבודתם ואחרים נאלצו לעזוב את העיר". 

מעבר להכרה של המדינה באפליה המדוברת, הסנטור הצרפתי אמר כי הוא דורש הקמת ועדה עצמאית שתעניק פיצוי כספי של 10,000 אירו לכל קורבן. את היוזמה החדשה הזו תיאר הסוציולוג וההיסטוריון הצרפתי אנטואן אידייה "מוצלחת", אך באותה נשימה הוא הצביע על כך כי ההתמקדות בשני החוקים הללו הופכת אותה למגבילה מדי. "שופטים השתמשו במערך שיפוטי רחב הרבה יותר כדי לדכא הומוסקסואליות", הוא הסביר, ונתן כדוגמה חוקים שלא התייחסו ליחסי מין, אלא ל"כשלים מוסריים" או "הסתה של קטינים לביצוע מעשה מושחת". 

אחד האנשים שאולי יזכו בפיצוי עתידי על האפליה הקשה שחוו הוא מישל שומראט, היום בן 74, אשר נעצר בשנת 1977 על ידי המשטרה במהלך פשיטה על הבר הגאה הפריזאי "לה מנהטן". "הומופוביה מצד המדינה כללה בין היתר ציד הומואים בכל מקום", הוא נזכר בשיחה עם סוכנות הידיעות. "הבר היה חלל פרטי עם גישה מוגבלת, אבל בכל זאת המשטרה לקחה אותנו באזיקים והאשימה אותנו במעשים שעוררו זעם ציבורי". 

הסנטור הצרפתי חוסיין בורג'י  (צילום: SYLVAIN THOMAS/AFP, GettyImages)
הסנטור הצרפתי חוסיין בורג'י | צילום: SYLVAIN THOMAS/AFP, GettyImages

רבים מברכים על היוזמה של הסנטור בורגי' ,אבל עבור שומראט מדובר ביוזמה שהגיעה מאוחר מדי, זאת משום שלדבריו מרבית האנשים אשר זכאים לפיצויים כבר מתים. אלו שעוד חיים, ייאלצו לחכות זמן מה עד שיזכו לראות את הפיצויים, זאת משום שהחוק של בורג'י צריך לעבור תחילה את הסנאט ולאחר מכן את האספה הלאומית. לעיתים מדובר בהליך מורכב וארוך, שכן הנוסח הסופי של החוק חייב להיות מקובל על שני הבתים. 

זו אינה הפעם הראשונה שמדינה אירופאית מחליטה להעניק פיצויים להומואים על בסיס אפליה ממוסדת בחוק. בשנת 2017 החליטה גרמניה לפצות כ-50 אלף גברים הומואים שהורשעו על בסיס "סעיף 175" לחוק העונשין, חוק מהמאה ה-19 אשר הפליל הומוסקסואליות, הורחב על ידי גרמניה הנאצית ובוטל רק בשנת 1994. 

שרת המשפטים האוסטרית אלמה זאדיץ' הודיעה בשבוע שעבר כי משרדה יקצה עשרות מיליוני אירו כדי לפצות גברים הומואים שהופלו, נחקרו, נעצרו וסבלו בחסות החוק בעבר. על פי ההערכה, באוסטריה ישנם 11 אלף גברים הומואים הזכאים לפיצויים בסכומים שונים, על פי חומרת האפליה נגדם. 

גם בצרפת יש לא מעט גברים הומואים אשר יהיו זכאים לתשלומי פיצויים. על פי מחקר שנערך בבית הספר למדעי החברה בפריז, EHESS, לפחות 10 אלף אנשים עמדו לדין בצרפת באשמת הומוסקסואליות בעשורים המדוברים, רובם גברים ממעמד הפועלים, שליש מהם היו נשואים.