אודי שחם, סטודנט למשפטים תושב ירושלים, בכלל לא רצה לתבוע תחילה את הגבר שהטריד אותו שוב ושוב באפליקציית "גריינדר", וחשב שכל התקרית הלא נעימה תסתכם בחסימה פשוטה. אבל אחרי כמעט 10 חודשים מהסיבוב הראשון שב הגבר הזר להטריד אותו פעם נוספת, והוא בחר להגיש נגדו תביעה על הטרדה מינית - וניצח. 

תחילת הסיפור באוקטובר 2022, אז פנה לאודי בן ה-22 הגבר מפרופיל בשם "סקס עם צעירים", בליווי תמונה מינית מפורשת בה הוא נראה מקבל מין אוראלי מגבר אחר. לדבריו של אודי, הפנייה עם תמונת עירום שכזאת הכעיסה אותו מאוד, שכן בפרופיל שלו הוא ציין בפירוש: "אל תשלחו לי תמונות של הזין שלכם". 

לאחר שהתייעץ עם עורך דין, החליט אודי לפתוח בשיחה עם הגבר במטרה לדלות ממנו את פרטיו לשם תביעה, אך משום שלא ידע בזמנו שלצורך הגשת תביעה נדרשים רק שם מלא וכתובת, הוא המשיך לשוחח עם הגבר בניסיון לדלות ממנו גם תעודת זהות וטלפון. לאחר מספר ימים של שיחה, ויתר אודי על רעיון התביעה והחל להתעלם מהודעותיו של הגבר.  

למרות שהפסיק לענות לו, המשיך הגבר לשלוח על בסיס יומי עוד ועוד הודעות מטרידות, שכללו בין היתר תמונות נוספות בעירום מלא וחלקי. בשלב זה הבהיר אודי שהוא אינו מעוניין בשיחה וביקש מהגבר להפסיק לו לשלוח הודעות ותמונות. חרף דרישתו של אודי, שב הגבר לשלוח הודעות נוספות לאחר מספר ימים, אז נענה על ידי אודי בהודעה אחת בלבד: "די". 

ההודעות המטרידות שקיבל אודי שחם
ההודעות המטרידות שקיבל אודי שחם

למרות זאת, ובמהלך השבועיים הקרובים, פנה הגבר אל אודי חמש פעמים נוספות, בהן שאל אותו, בין היתר, אם הוא נמצא במועדון מין בתל אביב ואף שלח "מדבקה בדמות קוף המקבל הצלפה בישבן", כך על פי כתב התביעה. "ביקשתי ממך להפסיק, תפסיק לכתוב לי, זה לא נעים, אני לא מעוניין", הבהיר אודי לגבר שוב לאחר שפנה אלי שוב. 

למרות שבשלב זה דרש אודי מהגבר כבר ארבע פעמים להפסיק לשלוח לו הודעות, המשיך הגבר להציע הצעות מיניות שונות, והדבר הוביל את אודי לחזור ולנסות להשיג את פרטיו של הגבר במטרה להגיש נגדו תביעה. כדי להשיג את כתובת מגוריו של הגבר, "הסכים" אודי לפגישה, אך לאחר שקיבל את הכתובת והיו בידו כל הפרטים הנדרשים לתביעה, הוא החליט שלא לתבוע כדי להימנע מההליך. במקום זאת, הוא דרש מהגבר לא ליצור איתו כל קשר פעם נוספת. 

"חסמתי אותו. כל כך לא רציתי לראות אותו שהחלטתי שהתביעה לא שווה את זה, אבל אחרי 10 חודשים הוא חזר להטריד אותי ממשתמש אחר", כך סיפר אתמול (שני) אודי ב-X (או טוויטר) על התקרית שהסתיימה בפסק דין תקדימי בבית המשפט. "בשלב הזה החלטתי שהדבר הנכון יהיה לתבוע אותו על ששלח לי תמונת עירום, המשיך להטריד אותי בהודעות והצעות מיניות למרות שסירבתי, ואז אחרי שנחסם כתב לי שוב". 

במטרה לחייב את הגבר לשלם על מעשיו, להרתיע אותו מלחזור על התנהגותו כלפיו וכלפי גברים אחרים הצעירים ממנו בעשרות שנים, החליט אודי להגיש תביעת פיצויים על סך הסכום המקסימלי אותו ניתן לתבוע בתביעות קטנות: 36,400 ש"ח. סכום זה נמוך משמעותית מהסכום אותו ניתן לתבוע על פי חוק על הטרדה מינית: 120,000 ש"ח. 

בדיון בבית המשפט, טען הנתבע להגנתו כי "אפליקציית גריינדר היא אפליקציית היכרות לצורך סקס" וכי אודי "יודע את זה - בשביל זה הוא נמצא שם". עוד טען הגבר כי אודי היה יכול לחסום אותו מלכתחילה, אך "סידר" אותו שהוא מעוניין במקום לחסום, ודרש מבית המשפט לחשוף התכתבויות של אודי עם גברים אחרים. 

בתגובה טען אודי כי גריינדר איננה "אפליקציית סקס", אלא אפליקציית היכרויות בה חלק מהמשתמשים עושים בה שימוש למטרות רומנטיות או חברתיות. עוד הדגיש אודי כי בפרופיל שלו הוא דורש שלא לשלוח לו תמונות עירום, ויותר מכך - תקנון האפליקציה קובע כי חל איסור על שליחת תמונות עירום ללא הסכמה. לכך צירף אודי פסקי דין שקובעים כי שליחת תמונות עירום לקטינים היא הטרדה, וטען כי אין שום היגיון שמעשה כזה הוא לא הטרדה כשמדובר בבגיר. בנוסף, טען אודי בדיון בבית המשפט שגם אם הדבר נהוג באפליקציה, אין זה אומר שגריינדר היא "אקס-טריטוריה" בה כל אחד יכול לעשות ככל העולה על רוחו. 

"זו אפליקציה עם תנאי שימוש, שיש בה בני אדם, הכפופים לחוק", טען אודי בבית המשפט. "במעשיו הוא הטריד אותי מינית ברמה הפלילית, פגע בפרטיות שלי, פגע בכבוד האדם שלי ופגע בי. אנשים כמוהו הופכים את האפליקציות לרעילות, אנשים כמוהו גורמים לי לחשוב פעמיים לפני שאני מתקשר עם העולם. נכון שזה תמיד יהיה קיים, אבל זה לא אומר שלא צריך להילחם בזה. חשוב להילחם בתופעות כאלה כדי להפוך אותן לשוליים, כדי לייצר מרחב אינטרנטי בטוח לרוב האנשים שלא מתנהגים באופן שבו הוא מתנהל". 

 אודי, מדוע לא חסמת אותו כבר בהתחלה?
"כמו שכתבתי בכתב התביעה, התייעצתי עם עורך דין והוא אמר שאפשר לתבוע אם משיגים פרטים, אז המשכתי את השיחה עם שקיבלתי פרטים ואז הפסקתי אותה. בנוסף, זה לא משנה, כי עצם שליחת התמונה עם הכיתוב "היי סקסי" ותמונת העירום זו הטרדה מינית. המשך ההצעות המיניות למרות הסירובים, ההתעקשות שוב ושוב ושוב - זו הטרדה מינית. לא תבעתי אותו על השיחה בה קיבלתי ממנו את פרטיו, תבעתי אותו על התמונות המיניות וההטרדות הבלתי נגמרות. וגם אם נניח שכל אלו לא נחשבים - הפנייה המחודשת אלי מספר חודשים אחר כך, תוך שהוא מזהה אותי - זו הטרדה מינית ברמה הגבוהה. זה כבר לא לחשוף את עצמו מולי בניגוד לרצוני, אלא זה לכתוב לי אחרי שביקשתי ממנו שיפסיק ואפילו חסמתי אותו".

אודי שחם (צילום: באדיבות המצולם)
אודי שחם | צילום: באדיבות המצולם

על פי רוב, מקרים שכאלה מסתיימים בהסדר טיעון, אך אודי לא ויתר ולשמחתו בית המשפט קיבל את טענותיו, כמעט במלואן. "אין ספק כי חשיפת איבר בפני אדם אחר שלא בהסכמתו מהווה מעשה מגונה, והדבר נכון באותה מידה גם כאשר הדבר נעשה במרחב הווירטואלי", נכתב בפסק הדין, בו גם נדחו טענות ההגנה של הנתבע. "משלוח התמונה שבה הנראה הנתבע מקיים יחסים מיניים מהווה הטרדה מינית". 

לצד זאת, קבע בית המשפט כי בשל המצג שיצר אודי כלפיי הגבר בעת שניסה להשיג את פרטיו לפיו הוא מעוניין, משלוח תמונות העירום בשלב מאוחר יותר אינן מהוות הטרדה מינית. יחד עם זאת, פסק בית המשפט כי כל ההודעות שנשלחו לאודי לאחר שהבהיר שהוא אינו מעוניין בקשר מהוות הטרדה מינית. 

בית המשפט פסק פיצוי כספי בגובה 20,000 שקלים לאודי: 5,000 שקלים על משלוח התמונה הראשונה, 12,000 שקלים על מסכת ההטרדות ו-3,000 שקלים על הפנייה הנוספת לאחר שהגבר נחסם. בנוסף, ישלם הגבר לאודי 1,350 שקלים נוספים בגין הוצאות משפטיות. 

"מעבר לזה שפיצוי זה נחמד, אני מרגיש שעשיתי צדק וגרמתי לו לשלם על ההתנהגות הדוחה שלו, שיותר הוא לא יעשה את זה", אמר אודי. "קשה להיות אישה או הומו באינטרנט בלי שיטרידו אותך מינית. הפתרון של רוב האנשים הוא לצמצם את עצמן - לא לשים תמונה, לא להביע דעה ולא למשוך תשומת לב. הפתרון לזה הוא תביעות כאלה וכמה שיותר, כי ברגע שיכאב להם בכיס - הם יפסיקו להטריד". 

היית בטוח בצדקתך לאורך כל הדרך? 
"זאת הייתה חוויה מלחיצה. בסופו של דבר הצגתי תזה לפיה תמונה היא הטרדה מינית, וזה אולי ברור לי אבל זה לא היה ברור לו וזה לא היה ברור לכולם. בטוויטר כתבו לי שאם אני לא רוצה תמונות כאלה אז אני לא צריך להיות באפליקציה. חששתי נורא בגלל שאני הומו, ואני בירושלים, והשופט דתי, אז לא ידעתי איך יקבלו אותי. חששתי שזה יפגע בי, לא בגלל שהייתי צריך לשלם, אלא בגלל שלא יאמינו שלי ואחווה חוויה לא נעימה, משפילה ומזלזלת. אני שמח שהדברים נראים אחרת היום, אבל זה היה החשש שלי".