"לא ניתן להימנע מהכרעה פרשנית של החוק": בית המשפט העליון קיים הבוקר (רביעי) דיון חשוב בעתירתם של האגודה למען הלהט"ב, המרכז הרפורמי, הבית הפתוח לגאווה וסובלנות בירושלים ושני זוגות להט"ב, בדבר דרישתם לבטל את האפליה באימוץ נגד זוגות חד-מיניים. 

בפתח הדיון הבהיר השופט פוגלמן כי אין בכוונת בית המשפט להמתין לשינוי החוק על ידי הכנסת, וכי לא ניתן להימנע מהכרעה פרשנית של החוק. בפתח הדיון הוצגה עמדתה של היועצת המשפטית לממשלה, ששמה דגש על יציבות התא המשפחתי ולא על צורתו או מאפייניו. "העותרים מבקשים פרשנות תכליתית של עקרונות לפגיעה בזכות לשוויון ולהורות. אנחנו סבורים שחוק האימות זה עקרון טובת הילד, לכן השאלה בו, ולא בזכות ההורים המאמצים. אך בסוף הפרשנות שלנו תתכנס לאותו מקום שתאפשר אימוץ גם לזוגות גאים ויחידינים", אמר עו"ד רן רוזנברג שהציג את עמדתה של היועמ"שית. 

במהלך הדיון חזרה המדינה על עמדתה כי ניתן לפרש את החוק באופן שיאפשר אימוץ על ידי זוגות חד-מיניים, והוסיפה כי הדבר מתחייב לאור חוק האומנה, שממילא מאפשר לזוגות מאותו המין להיות משפחות אומנה. המדינה אף הסכימה עם העותרים עצמם, שטענו כי ניתן לפרש את החוק באופן שיבטל את האפליה ויאפשר אימוץ על ידי זוגות להט"ב, וכי אין חובה להמתין לתיקון החקיקה, שממילא לא מתאפשרת בימים אלה. כעת מסתמן כי במעמד מתן פסק הדין יבטל בית המשפט העליון את האפליה, שש שנים לאחר שהמדינה הבטיחה לתקן את החוק ולא עשתה זאת. 

העותרים בבג"ץ נגד האפליה באימוץ (צילום: האגודה למען הלהט"ב)
העותרים בבג"ץ נגד האפליה באימוץ | צילום: האגודה למען הלהט"ב

בשנת 2017 המדינה השיבה לבג"ץ בנוגע לאימוץ ילדים כי משפחות חד-מיניות הן "חריגות" ויכולות "להעמיס מטען נוסף על הילד", תשובה שהובילה למחאה גדולה של הקהילה הגאה באותה השנה. המדינה חזרה בה מעמדתה בהמשך, הודתה כי החוק מפלה לרעה זוגות להט"ב ללא הצדקה, ואף התחייבה לפעול לתיקונו תוך שנה וחצי. ב-2019 הניח שר המשפטים דאז אמיר אוחנה הצעת חוק בנושא, אך היא אינה קודמה. 

בתשובת שרי המשפטים והרווחה בממשלה הקודמת נמסר לבג"ץ כי השרים תומכים בביטול האפליה בחוק והוסיפו כי אין להם התנגדות לכך כי העתירה תיקבע לדיון בפני בג"ץ. אולם לאחר נפילת הממשלה ביקשה המדינה לבטל את הדיון בעתירה ולהגיש את עמדתה מספר חודשים לאחר הבחירות. 

בתשובת המדינה הנוכחית, לצד עמדתו של שר הרווחה יעקב מרגי (ש"ס) שהתנגד לאימוץ על ידי להט"ב וטען כי הדבר "מוסיף מורכבויות וקשיים לילד", אפשרה היועצת המשפטית לממשלה בסיס למתן פרשנות על ידי בג"ץ, לפיה המונח "איש ואשתו יחד" בחוק האימוץ יכלול גם זוגות חד מיניים. ראוי להדגיש כי שר המשפטים יריב לוין ציין כי אין היתכנות פוליטית להעביר את החוק, אך לא הביע התנגדות לתיקון שלו על ידי בג"ץ. 

"אחרי שמונה שנות המתנה בתור ב' לאימוץ, אנחנו מקווים שבג"ץ יתערב בחוסר המעש הממשלתי", אמרו הבוקר שחר גלוברמן ושי גורטלר, אחד מהזוגות שעתרו לבג"ץ. "ה'מורכבות הנוספת' היחידה היא שר הרווחה בעצמו. הבת שלנו טניה, אותה אימצנו בארצות הברית, כמהה שנאמץ לה אח או אחות לצמיתות וכך גם אנחנו. אנחנו מקווים שבג"ץ לא יתן לנו להמתין עוד הרבה".

יו״ר האגודה למען הלהט״ב הילה פאר: "זהו מאבק על ערכי השוויון והדמוקרטיה מול הלהט"בופוביה והחושך. אלו החיים שלנו והזכויות שמנסים למנוע מאיתנו ומהמשפחות שלנו ואין לנו ברירה אלא להגיע לבג"ץ ולנצח את השנאה והאפליה ארוכת השנים. אין בעמדת שר הרווחה דבר מלבד להט"בופוביה טהורה, קיצונית ומסוכנת שבאה לשלול את הלגיטימיות של ההורות שלנו ולהחזיר אותנו שנים אחורה. גורמי המקצוע איתנו, הציבור איתנו ויחד נעשה היסטוריה וננצח".

עורכת הדין ריקי שפירא רוזנברג, מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה המייצגת את העותרים בעתירה: "מזה שש שנים שאנחנו נאבקות עבור זוגות להט״בים כדי שיוכלו לממש את חלומם להפוך למשפחה בדרך של אימוץ. מצער ומקומם שעל אף ש"טובת הילד" מחייבת למסור אותו למשפחה אוהבת ללא קשר לנטייה המינית של ההורים וכך חזרו ואמרו כל א.נשי המקצוע - במשך שנים המדינה מתעמרת בזוגות ובילדים בהמתנה לאימוץ וגוררת אותנו ואת הזוגות להליכים משפטיים ארוכים במקום לשנות את המדיניות המפלה. הגיע הזמן לאפשר אימוץ לזוגות להטב ללא שהיות נוספות". 

יונתן ולפר, יו"ר הבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות: "האפליה באימוץ על ידי זוגות להט"ב היא לא דבר ערטילאי. היא פה, נוכחת, חוסמת בפנינו את הדרך להיות הורים ושולחת אותנו לקצוות העולם השונים כדי להקים משפחות. עמדת המדינה היא שיש לתקן את המצב החוקי, ושבגלל המצב הפוליטי הכנסת לא יכולה לעשות זאת. אם הייתם צריכים תזכורת למה הקהילה הגאה חייבת מערכת משפט חזקה ועצמאית – הרי לכם. אנחנו קוראות לבג"ץ לקבל את עמדת המדינה ולמחוק את האפליה הנוראית מספר החוקים, ויפה שעה אחת קודם".