זוג גברים על עוגה מתנשקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"מדובר באפליה חמורה מאוד" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בית המשפט העליון יצטרך להכריע בקרוב בסוגיה מורכבת: מדוע משרד הפנים מסרב בתוקף להעניק אזרחות לאזרח גרמני שנישא לבן זוגו הישראלי? מדובר בבני זוג הומוסקסואליים שנישאו לפני כחמש שנים בקנדה ומתגוררים בישראל. הם מגדלים יחד ארבעה ילדים (בהם שני תאומים שנולדו משתי אימהות פונדקאיות), ולמעשה מנהלים אורח חיים של זוג נשוי לכל דבר. בית המשפט לענייני משפחה הכיר לאחר הליך משפטי ממושך לאשר את ילדיהם של הארבעה כברי אימוץ.

לאחר חמש שנות נישואין, בני הזוג פנו כמקובל למשרד הפנים וביקשו להסדיר את ענייני האזרחות, אך מתברר שבמשרד הפנים יש שני נהלים - אחד לזוגות הטרוסקסואליים והשני לזוגות חד מיניים. זוג רגיל שנישא מקבל בסוף ההליך אזרחות ואילו במקרה של בן זוג חד מיני הוא לכל היותר יכול לקבל מעמד של 'תושב קבע', ללא כל הזכויות שמקבל אזרח מן השורה.

לאחר שהמשרד דחה את הבקשה להעניק לבן הזוג הגרמני אזרחות ישראלית, הגישו בני הזוג באמצעות עו"ד איריס שינפלד עתירה לבג"ץ נגד משרד הפנים ושר הפנים, בנימוק שמדובר באפליה חמורה מאוד וכי לא יתכן שאין נוהל אחד שמסדיר את עניין האזרחות לזוג רגיל ולזוג חד מיני.

בעתירה נטען, שבן הזוג הגרמני עמד בכל התנאים של משרד הפנים כמו בן זוג רגיל, ולכן לא יתכן שהוא יופלה לרעה ולא יקבל אזרחות ישראלית.

"התערבותו של בג"ץ נדרשת על מנת להתערב בחוסר השוויון, חוסר הצדק והאפליה המופעלת בנהלי המשיבים (שר הפנים ומשרד הפנים) והחלטותיהם המונעות מבן זוג הזר הנשוי לאזרח ישראלי לקבל אזרחות אך ורק בשל נטייתו המינית כאשר ברור לכל בר דעת כי מדובר בשיקולים זרים ופסולים ובוודאי שאין לסבול אותם בשנות ה-2000", נכתב בעתירה. "כל מה שאנחנו רוצים שלא יפלו אותנו לרעה לעומת זוג רגיל", טענו השניים, "אנחנו רוצים שהמדינה תאפשר לנו לנהל חיי זוגיות ומשפחה כמו כל זוג נשוי רגיל מבלי שהנטייה שלנו תעמוד לנו לרועץ".

בעתירה התברר, כי פקיד בממשרד הפנים ציין לפני כשנה בפני בני הזוג שהם יקבלו בקרוב מאוד זימון להליך של  'שבועת אמונים' כשלב לפני קבלת האזרחות, אלא שבפועל, הם מעולם לא קיבלו את הזימון המיוחל ולכן כאשר פנו לבירור העניין במשרד הפנים ברמת גן הם קיבלו תשובות סותרות בנוגע לכך שבן הזוג הגרמני לא יוכל לקבל אזרחות ישראלית אלא רק מעמד של 'תושב קבע'.

לטענת עו"ד שינפלד מדובר בפגיעה זכויות היסוד של העותרים ואפלייתם לרעה שכן בן הזוג הגרמני לא מקבל זכויות של אזרח כמו זוג רגיל. "הזכות לחיי משפחה הינה זכות שהוכרה גם במשפט הישראלי כאחת מזכויות היסוד של האדם אשר על רשויות המדינה להימנע מפגיעה ללא סיבה ראויה", נאמר בעתירה.

אין תמונה
עו"ד שיינפלד. "נוסחת הפשרה מפלה את בני הזוג לעומת זוג רגיל"

לדבריה, בשנים האחרונות בית המשפט החל להגן על זכויות חד מיניים ואין לשלול מהם זכויות על רקע של דעות קדומות והחלטתם להקים משפחה שאינה קלאסית כמו בעבר (גבר ואשה). בעתירה נטען גם שהנהלים שמשרד הפנים קבע פוגעים בבסיס בחירתם החופשית של בני הזוג מאותו ממין ונוטלת מהם את הזכות לנהל חיי משפחה כמו זוג רגיל בגלל נטייתם המינית.

בעתירה צויין כי בני הזוג עמדו בכל המבחנים והתנאים של משרד הפנים שבחן את הזוגיות שלהם ולכן יש להעניק אזרחות מלאה לבן הזוג הגרמני. "מדובר באפליה בוטה על רקע של נטייה מינית וחוטאת לפרשנות הראויה הנדרשת לחוק", נטען. בני הזוג עומדים על כך שמשרד הפנים לא יפלה אותם לרעה ולא מוכנים להסתפק בתושבות קבע אלא באזרחות מלאה לבן הזוג הגרמני.

פרקליטות המדינה ביקשה באחרונה מבית המשפט לדחות את העתירה ובמקביל ניסתה למצוא נוסחת פשרה  שנדחתה על הסף על ידי בני הזוג ופרקליטתם לפיה בן הזוג הגרמני יקבל אזרחות ללא זכויות. "נעדכן, כי נושא ההליך המדורג ביחס לבני זוג מאותו מין שנישאו נשקל בימים אלו על ידי משרד הפנים. הוחלט בנסיבות העניין (לפנים משורת הדין) לאפשר להם כבר עתה להגיש בקשה להתאזרחות", נכתב בתגובה של עו"ד יונתן ברמן סגן בפרקליטות המדינה.

"אנחנו מתנגדים לנוסחת הפשרה הזו. היא מפלה את בני הזוג לעומת זוג רגיל. המדינה מוכנה לתת אזרחות לבן הזוג הגרמני אבל ללא כל זכויות ולכך אנחנו לא מסכימים ומשאירים את ההחלטה בידי שופטי בית המשפט העליון", ציינה עו"ד שינפלד. לדבריה, המדינה מציעה לבני הזוג להגיש בקשה מחודשת לאזרחות עם מכלול הזכויות אבל לא מכוח הנישואין אלא מסעיף של חוק אחר לחוק האזרחות. "המדינה לא מתמודדת עם האפליה אלא מנסה לייצר פתרונות עקיפים תוך שימור הנוהל המפלה", הוסיפה עו"ד שינפלד.