עונת הרחצה כבר בפתח, ואיתה תוצאותיו של פרויקט "הכיני גופך לקיץ", שאולי עשוי לצלצל לכן מוכר. בעוד שנשים רבות עמלות על חיטוב הישבן, בטן שטוחה ועל אזור ה"מלח פלפל" בזרועות, באדי בילדינג אמיתי כמעט ואינו נראה בקרב נשות ישראל. מדוע נשים בארץ חוששות להתנפח? האם באדי בילדרית היא בהכרח לסבית? ספיר זכריה, מדריכת כושר העוסקת בפיתוח גוף, קוראת לכן לנפץ מיתוסים, לזנוח את המשקולות הורודות משיעורי העיצוב ולהתחיל להרים.

לפני כשנתיים, זכריה, בת 25 מפתח תקווה, החליטה לקחת את העיסוק בכושר שלב אחד קדימה. "בשנה שעברה חזרתי מאל. איי", היא מספרת, "שם נחשפתי למאמנות העוסקות בפיתוח גוף ברמה גבוהה וממגוון מקומות בעולם, דבר שהניע אותי להתאמן באופן אינטנסיבי". פיתוח גוף הוא למעשה משטר אימונים המורכב בעיקר מתרגילי התנגדות ואימוני משקולות בעצימוּת (אינטנסיביות) גבוהה. האימונים מתקיימים על בסיס יומי ומטרתם טיפוח מסת שרירים וחיטוב גוף. כשמדובר בתחרויות, באדי בילדינג הוא למעשה דוגמנות לכל דבר, שכן המתמודדים מתאמנים במשך שנים כדי להציג לראווה את גופם המוצק באופן אמנותי בפני שופטים. בעוד שבחו"ל התחום מפותח ומתפאר בקטגוריות שונות, החל מדוגמניות בקיני ועד למראה מנופח, נשים העוסקות בפיתוח גוף בישראל עדיין נחשבות לחריגות בנוף: "בחברה שלנו רווחת תפיסה שבחורה סטרייטית לא יכולה להיות חזקה", אומרת זכריה.

ספיר זכריה (צילום:  Photo by Flash90)
בחו"ל יש המון קטגוריות לפיתוח גוף - זכריה | צילום: Photo by Flash90

אנשים נוטים להתבלבל, ולהניח שיש קשר בין נשים בעלות מבנה גוף מפותח לבין נטיה מינית. ובניסוח פחות עדין: האישה השרירית מצטיירת לא פעם כלסבית פוטנציאלית. כמה פעמים הפגנתן זוגיות ברבים ונתקלתן בשאלה "מי הגבר בקשר?". לחלקכן זו הערה שעלולה להישמע מציקה, אך עם זאת ברור לנו כי מדובר בניסיון (כושל) לשבור את הקרח. בקהילה הנשית מיתוס הגבר החסון אינו מוצא את מקומו, כי מערכות יחסים לסביות אינן כבולות לתפקידים נוקשים או נראות מגדרית מסוימת. במצב של היעדר תכתיבים, עושה רושם שיש מקום לכולן, גם לדמותה של האישה השרירית והמסוקסת. "לדעתי, לגברים יש חלק משמעותי בעיצוב התפיסה המוטעית הזו", אומרת זכריה. "אני חושבת שאישה מפותחת עשויה להוות איום לאלמנטים כמו כוח ושליטה, שמזוהים בעיקר עם גברים, גם בימינו".

"כשאני מדברת עם מתאמנות שלי על אימוני משקולות בחדר הכושר, לא פעם מגיחה בראשן דמותה של הבאדי בילדרית המוקצנת", משתפת זכריה. נשים רבות נרתעות מאימוני כוח מחשש "להתנפח". לציין כי נשים אינן יכולות להגיע באופן טבעי למימדי ענק, שכן מדובר בתוצר של שימוש בחומרים כמו סטרואידים. בנוסף לתוצאה הפיזית, בכוחם של אימונים אלו להוביל לחיזוק תחושת הביטחון העצמי."התמדה באימונים מובילה לשינוי מנטלי", מסבירה זכריה. "שינויים קורים לאט, ואפשר כבר לראות ניצנים של שינוי ביחס שבין גברים לנשים באזור המשקולות בחדר הכושר".

על אף שתחום הבאדי בילדינג בארץ עדיין בחיתוליו, זכריה מדווחת דווקא על תגובות מפרגנות למראה השרירי: "קיבלתי פידבקים חיוביים מנשים בקהילה וממתאמנים שלי". "פעמים ספורות נתקלתי בשאלות פרימיטיביות כמו "למה את צריכה את זה?", אבל אפשר לומר שכאן הדברים מסתכמים". יתכן כי בקהילה הגאה קיימת פתיחות כלפי גוונים של נשיות, אך התפיסה אינה שמורה לקהילה הלהט"בית, לכן יש מקום לשינוי תפיסתי בקרב נשים בכלל. "כשאישה מרימה מאה קילו היא לא הופכת לגבר", מסכמת זכריה, "אני שואפת להנחיל למתאמנות את התפיסה שהן יכולות וראויות להחזיק בכוח פיזי מבלי לבקש סליחה".

ספיר זכריה (צילום:  Photo by Flash90)
נשים חזקות, תפסיקו להתנצל - זכריה | צילום: Photo by Flash90