כשהיינו קטנים היינו מעבירים שעות שלמות במשחקי קופסה. יושבים ישיבה מזרחית על הרצפה וקונים ומוכרים את דיזנגוף או בן יהודה כאילו אין משבר בדיור. השנים עברו והכול השתנה: אנחנו יושבים על כיסא (לא גמישים כמו פעם), בדירה (השכורה והמחולקת) שלנו בדיזנגוף או בן יהודה.

בזמן שנדמה שכל הקהילה הגאה פוקדת את מועדוני הלילה והברים, פורחת גם סצנה אחרת. עם תחילת החורף, כשהלילות מתארכים והקור גובר, הבילויים הביתיים הופכים לאטרקטיביים יותר וקבוצות של חברים גאים נפגשים לערבים של משחקי קופסה.

קבוצת חברים אחת, שהתחילה לשחק בסלון בית לפני כ-4 שנים, הפכה את משחקי הקופסא לאירוע חברתי קהילתי. "זה התחיל ב-2010 כשחברים שלי ואני נפגשנו כל פעם בסלון של מישהו אחר ושיחקנו טליסמן", מספר יוני אורנים, "כל אחד הזמין את החברים שלו ואנשים נכנסו לזה. ככה גדלנו וגדלנו, עד שבסלון היו 15 אנשים, והיינו צריכים לפתוח עוד משחקים. המטרה הייתה חברתית בעיקר וסביב המפגשים התפתחו הווי ושפה. העלינו תמונות לפייסבוק ובכל פעם הצטרפו עוד אנשים, עד שבסוף הבנו שאנחנו צריכים למצוא מקום יותר גדול".

חברי הקבוצה ניסו לשחק בבית הקפה לנדוור בגן מאיר, אבל הניסיון לא כל כך הצליח, והמפגשים דעכו. כשיוני עבר לירושלים הוא התחיל שוב את הפעילות, הפעם תחת הבית הפתוח בירושלים. "הקמנו בפייסבוק דף שנקרא 'מועדון גיקים גאים' כדי למשוך אנשים לקבוצה ולפרסם את הפעילות והסניף הראשון היה בירושלים. הבית הפתוח הקצה לנו את החל, אליו הגיעו כ-30 משתתפים".

ערבים של משחקי קופסה לגייז

המפגשים בירושלים הפתיעו לטובה את יוני וחבריו, והביקוש גרם להגברת תדירות הפעילות, מאחת לחודשיים לאחת לחודש, ואז למפגש אחת לשלושה שבועות.

גם אלון יכין, ממארגני המפגשים בת"א ושחקן פעיל זוכר לטובה את המפגשים הירושלמים: "הרבה אנשים מצאו את עצמם מתאמצים להסתגל לסצנת חיי הלילה, וגם מסיבות שהשתדלו להיות גיק פרינדלי לא עשו חיים קלים למישהו שהוא בסוף היום, מה שנקרא חנון, והמפגשים הללו יצרו עוד מקום מפגש ידידותי לגיקים".

כשיוני חזר לת"א הוא הכיר את אסף הורוביץ, ממקימי קבוצת הפייסבוק Israeli gamers.

אסף סיפר ליוני כי גם הוא אוהב מאד משחקי קופסה, ויחד הם החליטו לקחת את הנושא צעד אחד קדימה. השניים הגיעו להבנות עם המרכז הגאה-גן מאיר על קיום הערבים במרכז והחלו בארגון מפגשים גדולים אליהם כולם מוזמנים כדי להכיר אנשים חדשים, לשחק במשחקים האהובים עליהם ולהעביר ערב באווירה טובה ונעימה.

"כשמספר החברים בקבוצה התחיל לגדול (366 חברים נכון להיום), החברים בקבוצה רצו ליזום מפגש", מסביר אסף, "זה נתן מספיק מוטיבציה להקים מחדש באופן יותר מסודר את ערבי המשחק באזור המרכז, שעכשיו המרכז הגאה מארח אותנו".

 גיקים, גייז וגיימינג

את קבוצת Israeli gaymers הקים אסף במטרה לשלב במקום אחד גיימינג וגאווה, ובמהרה הפכה הקבוצה לפלטפורמה לשיח חברתי לכל מה שמעניין גיימרים גאים (וחברים!)

כיצד הגיע הרעיון לפתוח את הקבוצה בפייסבוק?

"אני משחק עם עוד מספר חבר'ה ישראלים ב-World of watcraft. באופן די מקרי יצא שכולנו גייז וישראלים. בדרך כלל לא פוגשים הרבה שחקנים ישראלים ב-wow (קיצור של world of warcraft) ובטח שלא גייז. אז הקבוצה התחילה מניסיון להקים לנו סוג של פורום ולמצוא עוד גיימרים גאים ישראלים ולאגד אותם במקום אחד. בסופו של דבר יצא שהקמנו פלטפורמה חברתית לכל מה שגיקי, גיי וקשור ל-gaming."

איזה משחקים אפשר למצוא במפגשים?

"המפגשים מוקדשים למשחקי קופסה כאשר הדגש בעיקר הוא בעיקר על משחקי אסטרטגיה שונים. פחות משחקים בסגנון הרמז או מונופול אלא יותר משחקים כמו 'מצודות' ticket to ride', 'risk', 'Munchkin', 'Chez Geek', אבל גם טאקי".

האם לדעתך יש משחקים שהם יותר מוכוונים או מתאימים לגייז?

"בהקשר של משחקי קופסה אני לא מוצא המון הבדלים, אני חושב שהחלוקה היא בעיקר בין השחקנים עצמם למשחקים שהם יותר hard core, משמע דורשים יותר מחויבות מבחינת הזמן, מיומנות גבוהה יותר וכדומה, לבין שחקנים שאוהבים משחקים שדורשים פחות התמקצעות בשביל לשחק אותם. למשל בשביל לשחק במשחק הלוח של משחקי הכס צריך להשקיע זמן בלמידת הוראות המשחק וסשן של משחקי הכס יכול בקלות להגיע למספר שעות".

מי מביא את המשחקים?

"מי שרוצה מביא איתו משחק ולפי זה משחקים", מסביר יוני, "הכל חופשי לגמרי, אנשים רואים כמה אנשים פנויים ופותחים שולחן. ככה גם יוצא להכיר אנשים שלא הכרת, כשהמטרה העיקרית היא חברתית והרחבת מעגל ההיכרויות".

צריך ללמוד איך לשחק לפי שמגיעים?

"לא נדרש שום ידע מוקדם, זה בסדר לבוא גם אם לא מכירים אף משחק, מצטרפים למשחק ולומדים תוך כדי".

מה קורה אם הזמן נגמר והמשחק לא?

"יש משחקים שאנחנו יודעים שאין לנו זמן בשבילם. אבל עכשיו אנחנו מחפשים משחקים שאפשר לסיים בשעתיים. המפגשים בת"א מסתיימים בעשר וחצי בהתאם לשעות פעילות המרכז, אבל המפגשים בירושלים ארוכים יותר".

גם בנות מוזמנות?

"ברור", מתעקש אסף, "הערב פתוח לכל הקהילה הגאה (וחברים), בכל מקרה נשמח לראות יותר נשים בערב".

"הפעילות חופשית וחינמית, ואין צורך להירשם מראש", מוסיף יוני, "מבחינתי זו פעילות תרבותית של הקהילה שפונה לגיקרים הלהט"בים כמו כל פעילות קהילתית, וזה שהיא

מתקיימת במרכז הגאה זה אפילו מוסיף ואנחנו שמחים מאד על המקום והחלל שנתנו לנו".