פסטיבל הקולנוע הגאה TLVfest, החוגג השנה את שנתו העשירית, נמצא בסכנת סגירה עתידית. בימים אלו העבירה מועצת הקולנוע את המלצותיה לחלוקת התמיכה בפסטיבלי הקולנוע בישראל. אם יתקבלו המלצות אלו, יקוצץ תקציב הפסטיבל המתוכנן מ 243,964 שקל בשנה שעברה לכמעט מחצית - 148,164 שקל בלבד, מה שעלול לפגוע בחגיגות העשור של הפסטיבל ביוני 2015 ואף לגרום לביטולו העתידי של הפסטיבל הפתוח לקהל הרחב.

לעומתו פסטיבלים אחרים, דוגמת פסטיבל סרטי ילדים ונוער, פסטיבל אנימציה ופסטיבל אוטופיה, סבלו מקיצוץ של כ-20% בלבד, ולכן ההחלטה תמוה יותר. "בשנים האחרונות נאבקנו מול מועצת הקולנוע כדי להדוף קריטריונים שימנעו את קיומנו", מסבירים מארגני הפסטיבל שטוענים לאפליה.

פסטיבל ללהט"בים בלבד?

בין הטיעונים לקיצוץ בתקציב שהעלתה מועצת הקולנוע, נכתב כי "הפסטיבל מיועד בעיקר לקהילה ההומו לסבית ומשמש במה ליצירות של חברי הקהילה".

"מדובר בטענה מופרכת", משיבים המפיקים, "דורון ערן, שסרטו 'נמס בגשם' פתח את הפסטיבל בשנת 2012, אינו נמנה על הקהילה הגאה; מעיין כהן, שהצגנו את סרטה "זאזאלנד" ב-2013 זכתה בפרס הפיצ'ינג לפיתוח תסריט לסרט קולנוע 2014, גם היא סטרייטית גאה; שירלי ברקוביץ', שהצגנו את סרטיה 'שקרים בארון' ו'הדרך למעלה', אף היא סטרייטית; אורלי בויום, שסרטה 'חלומות של דובים' הוקרן בשנת 2013; היא סטרייטית. וישנם עוד עשרות יוצרות ויוצרים סטרייטים שהצגנו את סרטיהם.

"ובכלל, הפסטיבל אינו נכנס לחייהם הפרטיים של היוצרים והיוצרות - איכות הסרטים היא זו שקובעת. 

"הפסטיבל פונה גם לקהל סטרייטי. אנחנו מפרסמים בתחנות אוטובוס, מוניות שירות, פוסטרים ברחבי העיר, ובאתרי אינטרנט שפונים לקהל הרחב. אנחנו לא מתחבאים בארונות חשוכים, אנחנו ברחוב, בתקשורת המודפסת, המשודרת והווירטואלית. כולן וכולם מוזמנים לרכוש כרטיסים לפסטיבל ואף אחד בקופת הסינמטק לא מבקש מרוכשות ורוכשי הכרטיסים תעודת שייכות מיוחדת לקהילת הלהט"ב".

מארגני הפסטיבל דוחים גם את טענת מועצת הקולנוע כי "על הפסטיבל לשאוף ולהציג בפסטיבל סרטים בעלי איכות גבוהה יותר".

"אלו נימוקים תמוהים ורחוקים מהמציאות", מגיבים המארגנים, "הפסטיבל הציג בכורות ארציות לסרטים כגון: "52 ימי שלישי" שזכה בפרס הבימוי בפסטיבל סאנדנס 2014 ודוב הקריסטל בפסטיבל ברלין 2014; "הדרך שבה הוא מביט" שזכה בפסטיבל ברלין 2014 בפרס הפיפרסקי מטעם איגוד מבקרי הקולנוע הבינלאומי; "משהו חייב להישבר" זכה בפרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל רוטרדאם 2014 והוקרן בפסטיבל טרייבקה 2014. הסרטים שהציג הפסטיבל הוקרנו ואף זכו בפרסים בפסטיבלים המובילים בעולם ביניהם ונציה, קרלובי וארי ועוד.

אין תמונה
מתוך "52 ימי שלישי"

"גם הטענה לגבי איכות הסרטים מקוממת, "הנערים מהמזרח" זכה בפרס Horizons החשוב בפסטיבל ונציה 2014, "כחול ולא כל כך ורוד" זכה בפרס הגויה (האוסקר הספרדי) ו-"רוזי" זכה בפרס האקדמיה השוויצרית (האוסקר השוויצרי) והם לא הסרטים היחידים שזכו בפרסים חשובים. איזה עוד פסטיבל בסדר הגודל של פסטיבל הקולנוע הגאה הציג רשימת הישגים מרשימה שכזאת?"

תורמים ליוצרים ולצופים הישראלים

"אחת ההוכחות לתרומת הפסטיבל למינוף הקולנוע הישראלי הוא הסרט 'גוטמן כפול חמש' שנוצר לזכרו של עמוס גוטמן והופק על ידי פסטיבל הקולנוע הגאה, ומוקרן בימים אלו בסינמטק תל אביב. הסרט יוקרן בבכורה בינלאומית בפסטיבל הקולנוע בטורינו שיחגוג 30 בסוף אפריל לצד רטרוספקטיבה לסרטיו הלהט"בים של עמוס גוטמן.

"אנחנו לא מכירים עוד פסטיבל קולנוע בישראל שתורם כל כך לחשיפה של יצירה ישראלית בעולם", אומרים המארגנים".

קיצוץ המעמיק את האפליה

"אנו קוראים למועצת הקולנוע לשמור על גודל התמיכה של הפסטיבל וכן, קוראים לשקיפות בנימוקים לחלוקת התמיכות בין הפסטיבלים השונים. המלצת המועצה יוצרת גרעון תקציבי שימנע מאתנו להביא אורחים מחו"ל, לתרגם את הסרטים לעברית ואולי גם להציג את כמות הסרטים הנדרשת כדי לעמוד בקריטריונים על מנת לקבל תמיכה בשנת 2016 - הגיע הזמן להפסיק את האפליה".

ממועצת הקולנוע נמסר בתגובה: "מאחר והנהלת הפסטיבל ערערה על המלצת המועצה והערעור עתיד להידון, כמקובל, בוועדת הערעורים - זה לא יהיה ראוי שנקיים לעת הזאת דיון פתוח ופומבי בערעור".