"בן ממשיך", סרט הגמר של יובל אהרוני, התקבל לפסטיבל קאן 2017 ויוצג בתחרות היוקרתית של סרטי הסטודנטים, "סינפונדסיון". פסטיבל קאן חוגג השנה 70, ויתקיים בין ה-17 ל-28 למאי. אהרוני, בוגר בית הספר לקולנוע וטלוויזיה ע"ש סטיב טיש, אוניברסיטת תל אביב, היה מועמד לפרס אופיר על ליהוק הסרט "גט" של רונית ושלומי אלקבץ, וערך את תסריט הסרט "לא פה, לא שם" של מייסלון חמוד.

גיבור הסרט הקצר (25 דקות) הוא נועם, הומו צעיר שזה עתה איבד את אביו. כשאמו מבקשת ממנו לחזור הביתה ולישון איתה במהלך השבעה, הוא מגלה שלשלמה אביו היה רומן סודי עם גבר. מבולבל ומופתע, נועם מוצא את אורי, המאהב של אביו, ומתחיל לעקוב אחריו. גם לאורי, כמו לאבא של נועם, יש משפחה וילד. נועם יוצר עם אורי קשר ופוגש אותו, אך לא חושף את זהותו ומין הסתם לא מבשר לו ששלמה נפטר. עכשיו, הוא נושא את הסוד של אביו.

בן ממשיך (צילום: עמית חכמוב,  יח"צ)
מתוך הסרט. הסוד שנועם יורש ושומר, הוא תוצר של אותה שנאה וסירוס | צילום: עמית חכמוב, יח"צ
הסרט, שעוסק בניסיון להגדיר זהות על רבדיה, מפגיש את הגיבור עם מציאות שמעמתת אותו עם עברו ועתידו. כהומו צעיר, שגדל במשפחה סטרייטית, לא היה לו מודל לחיקוי. הגילוי החדש על זהותו האמיתית של אביו, מייתר את השונות שלו ומעלה בו שאלות ביחס לזהות שלו עצמו. כאקט ראשון, הוא יורש את הסוד של אביו, אך בשונה ממנו, נועם לא בארון. הגילוי על אביו, אם כך, מחזיר אותו חזרה לארון, ושוב עליו להסתיר את האמת מקרוביו ומן החברה. כמה זמן יוכל לשאת את הסוד? מתי יקבל את אביו? מתי יוכל להתחיל איתו דו שיח חדש? איזה ערך נותר לדיאלוג שהיה להם כשזה היה בחיים?

הגדרה עצמית הינה תהליך מורכב, ואפילו יותר מורכב במקום שמקדש את הגבריות, את מורשת הקרב ואחוות הלוחמים. חברה לבנה ומיליטריסטית שאינה יכולה להכיל את השונה, בולמת את היחיד ומבקשת אותו לטשטש כל סממן של אינדיבידואליזם. מאז שנות האלפיים, הכניסה למרחב הווירטואלי שבו סכנת הנידוי מצטמצמת, שינתה לחלוטין את התמונה. נפתח צוהר שהתחיל בעולם וירטואלי וגלש אל תוך המציאות שהיום מאפשרת דברים שאי אפשר היה לחלום עליהם שני עשורים אחורה. עדיין עולה השאלה: האם אותו חופש להיות מי שאתה אינו אלא אשליה תל אביבית?

בן ממשיך לדור מסורס

שאלת חופש הבחירה נותרה קריטית גם בעידן ששואף ומצליח לייצר ‘free zones’. במרחק של קילומטרים ספורים מכל מרכז חופשי כזה בעולם, אנשים רבים שילמו ומשלמים מחיר כבד על רקע שנאת האחר. הומו, מזרחי, שחור, אישה, כל מי שאינו בסטנדרט, חשוף לפגיעה ולכן חשוב להמשיך ולשאול שאלות ביחס למושג חופש וביחס למחיר שמשלמים אנשים עבורו, לא רק מי שחי בסוד אלא גם אלו הסובבים לו והיקרים לו ביותר.

יובל אהרוני (צילום: דויד עדיקא,  יח"צ)
יובל אהרוני. במאי הסרט | צילום: דויד עדיקא, יח"צ
צריך להמשיך ולבחון את הסירוס שעובר האחר. חיים בסביבה אלימה מאלצים את חלקנו לחיות בעולם הסוד. הסוד שנועם יורש ושומר, הוא תוצר של אותה שנאה וסירוס. נועם הוא בן ממשיך לדור מסורס. וכעת, כשחשב שחייו שלמים וברורים, הוא מבין שעליו להמשיך לשלם את המחיר שאביו שילם. הפחד, האויב הגדול, מכניע אותו לפעול בסתר. פחד הוא האויב הכי גדול שלנו.

ובכל זאת, נועם עושה צעד לשחרר עצמו מן הסוד הזה. צעד שאבא שלו לא הצליח לעשות. נועם חייב להשתחרר ולהגדיר את עצמו מחדש. מושג החופש הוא גם פנימי - אתה לומד לקחת את החירות הפנימית להיות מי שאתה. רק לאחר שהוא "ירצח" את אביו, הוא יוכל לדבר איתו באופן מלא כאדם בעל חופש בחירה.

את הסרט "בן ממשיך" הפיקו שלומי אלקבץ ואיילון שני, והוא הופק בסיוע קרן יהושע רבינוביץ לאמנויות - פרוייקט קולנוע. משתתפים בו: אבי מצליח, דביר בנדק וחלי גולדנברג. 

>> "הומואים חושבים שאנחנו בארון"

>> "הוא אמר 'בקטנה', וחדר אליי בלי קונדום"

>> "בזכותה הפרכתי את השמועות שאני הומו"

>> למה אתה עדיין רווק? אנחנו יכולים להגיד לך