החוקרת והסופרת הישראלית הגאה ד"ר יאלי השש (54) גברה לאחרונה על 60 סופרים וסופרות וזכתה בפרס ברנשטיין היוקרתי על ספר העיון הטוב ביותר. ספרה של השש, "בת של מי את?, מתאר את סיפורן של נשים מזרחיות בישראל במאבקן לשוויון והכרה, ואת סיפורו של הפמיניזם המזרחי הגאה. ד"ר השש היא היסטוריונית ופעילה פמיניסטית, ועומדת בראש התוכנית ללימודי מגדר וקרימינולוגיה במכללת אור יהודה: "זה הספר הראשון שאני מוציאה, אבל אני עוסקת בנושא עצמו שנים", היא מבהירה בשיחה עם mako.

על פי חבר השופטים, זהו "ספר פורץ דרך, בעל תרומה ארוכת טווח. מדובר על מחקר היסטורי, תרבותי, פוליטי וחברתי מבוסס ומעמיק אודות צמיחתו והתגבשותו של הפמיניזם המזרחי". לדבריהם, ספרה מעלה סיפור מורכב על הבדלים של מעמד והשכלה של נשים מזרחיות.

"הספר מנסה לשרטט את הנרטיב ההיסטורי ומסתכל על סוגיות פמיניסטיות מכל מיני פרספקטיבות", היא מסבירה ומתארת חלקים ממנו, "החל מפרספקטיבה של מאבק לצדק חברתי דרך יחסים עם דת, ועד יחסים בין נשים מזרחיות לנשים אשכנזיות". בנוסף, היא אומרת, אחד הדברים המשמעותיים שבהם הספר נוגע הוא היחסים בין אימהות לבנותיהן: "יש הרבה שתיקות של טראומה ושל סיפורים. תוך כדי עבודת הכתיבה הבנתי את העוצמות של ההשתקות שהיו לאורך השנים. גם השתקנו את עצמנו וגם אחרים השתיקו אותנו. הרבה פעמים כשמספרים על המאבק המזרחי אז מספרים אותו דרך המבט הגברי ולא של הנשים, וכמובן לא של נשים לסביות. להיות חלק מהקהילה הגאה זו לא המצאה של המערב, אלא זה משהו שהוא קיים בכל קהילה, ולדובב את זה זהחלק מהעניין".

מה ההבדל בין פמיניזם מזרחי לפמיניזם מזרחי גאה?
"עם השנים יש מעמדות שמרגישות שהן שייכות לקבוצה שהיא זכאית לפריבילגיה של השתתפות במרחב הציבורי, וזה כמובן קיים בכל העולם, לא המציאו את זה פה. יש קבוצות שיודעות לדרוש את המקום שלהן במרחב הציבורי. בתוך הדבר הזה, נשים לבנות ממעמד בינוני או גבוה הרגישו זכות למימוש, ואילו נשים ממעמדות נמוכים תמיד נאבקו על הזכויות שלהן והתקשו למצוא את המקום שלהן בתנועה הפמיניסטית הכללית. הקול של נשים לא לבנות, לאו דווקא ממעמד בינוני ובטח שלא לסביות, שדורשות את המקום שלהן בתוך התנועה הפמיניסטית, מתחיל להתחזק. ללסביות יש בעצם מאבק נוסף בדרך להפוך לחלק שוויוני במרחב הציבורי. אנחנו רוצות ליצור מצב שבו אנחנו באמת מניפות דגל של כל צבעי הגאווה וכל צבעי המוצאים וכל צבעי המעמדות. אנחנו מאוד רחוקים משם, וחושבת שזה חלק משמעותי שפמיניזם מזרחי גאה מביא לתוך זה".

אחד הדברים שד"ר השש גאה בהם במיוחד היא התוכנית למגדר וקרימינולוגיה ע"ש ויקי שירן, אותה פתחה לפני כחמש שנים במכללת אור יהודה. "אני גאה להיות בית פתוח לקהילה הגאה על כל גווניה. כל כך הרבה א.נשים בקהילה נתקלים במכשול של תנאי סף או של הצורך להתפרנס במהלך השבוע, ודוחים שוב ושוב את תחילת הלימודים. יותר מכך, כל כך הרבה כוחות פועלים כדי לפגוע בתחושת הערך שלנו, כשאנחנו מגיעות ומגיעים ללימודים, זה עם המון חרדה ופחד שאנחנו לא מתאימים. ולמרות שהלימודים תובעניים, יש רשת תמיכה רחבה, והלימודים קשורים גם לחוויות החיים שלנו. לא מעט בקהילה שלנו נמצאים במצבי סיכון, והלמידה בתוכנית מאפשרת להם להשתלב במקצועות שבהם הידע הזה רלוונטי".