בניגוד למצופה, משחק נותר מתחומי האמנות הבודדים בהם יציאה מהארון עדיין נחשבת לטאבו. ישנם עדיין בתי ספר למשחק שהמורים בהם עוד מייעצים לתלמידיהם באופן מפורש ביותר לא לצאת מהארון כדי לא להזיק לקריירה העתידית שלהם . ואכן, נסו רגע לחשוב על מספר השחקנים (טלוויזיה, קולנוע ותאטרון) מחוץ לארון שאתם מכירים. עכשיו נסו להחיל פילטר נוסף על תוצאות החיפוש האלה, ותשאלו את עצמכם כמה מהשחקנים שכבר הצלחתם למצוא הם כוכבים, כאלה שסוחבים הפקות רציניות, שקורצים אליכם משלטי פרסומות ומתראיינים למוספי סוף השבוע. וחידוד נוסף, ברשותכם – כמה מהם מגלמים באופן קבוע תפקידים שאינם תואמים את הנטיה המינית או המגדרית הפרטית שלהם? אם חשבתם על יותר משניים-שלושה – כל הכבוד לכם, אנחנו לא הצלחנו.

לכן חשוב לנו לפרגן ולהביא למרכז הבמה את היוצרים והשחקנים שמתעקשים ליצור מחוץ לארון. הם מככבים על הבמות ובטלוויזיה, יוצרים את הדור הבא של התרבות הישראלית, ומשמשים שגרירים לקהילה הגאה בבחירה שלהם לכתוב ולהציג נושים להט"ביים. הם מציגים על הבמות דמויות של גייז בחברה, יוצרים מחזות שמציגות את סיפורי הקהילה בתאטראות השונים ונותנים מקום של כבוד לאמנות הדראג בתאטרון הרפרטוארי. אם לא שמעתם עליהם, בטח תשמעו בקרוב.

דראג בע"מ

ניסו שלו החל את דרכו מיד עם סיום לימודי המשחק. הוא הצטרף לתאטרון הקאמרי  עם תפקידים בהצגות בולטות כמו "כנר על הגג" שרצה עד היום, שם שימש מחליף לרמה מסינגר ז"ל. זו אינה טעות, שלו החליף את השחקנית האהובה בגילומה של הדמות הנשית הראשית במחזמר. את דמות הדראג שלו, שיוואנה בי בלאק, הוא המציא לגמרי במקרה, אך גם היא סייעה לו בקריירה עם תפקיד טלוויזיוני בסדרה "אמא ואבא'ז" ותפקיד אורח ב"ארץ נהדרת". בקולנוע, הופיע בדראג בסרט "שושנה חלוץ מרכזי". לאחרונה, לקח חלק בהפקת המחזמר "משיח", כחלק מחג המחזמר בבת ים, במסגרתו מוצגים מחזות זמר נסיוניים. ב"משיח" שיחקו גם אקי אבני ועוז זהבי, והוא עתיד לעלות בתאטרון "הבימה".

ניסו שלו (צילום: ניר סלקמן)
החליף את רמה מסינגר בתפקיד הראשי - ניסו שלו | צילום: ניר סלקמן

אך הוא לא לבד במערכה,  טל קלאי, שמוכר גם כדמות הדראג טלולה בונט, אותה יצר כבר בגיל 16. טלולה קיבלה תפקידים בהצגה "רומיאו ויוליה", הגישה פינה קבועה בתכנית של מיכל אמדורסקי, והשתתפה בסדרה "תמיד אותו חלום". קלאי הוא חלק מצוות המופע "פאות קדושות", שהופיעו השנה ב"כוכב הבא" ולפני כמה שנים בקדם אירוויזיון. בטלוויזיה, יכולתם לראות אותו בתפקידי אורח ב"רמזור" ו"המשרד", ובקולנוע הוא הופיע ב"פרחים של מרציפן". אם אתם חובבי תאטרון, תוכלו לראות אותו היום ב"משפחה עליזה" ב"הבימה".

טל קלאי (צילום: ניר סלקמן)
טלולה בדיוק עושה גוונים - טל קלאי | צילום: ניר סלקמן

ממריאות מעבר לים

הייצוג הקהילתי לא  פוסח על נשות הקהילה וגם שם אנו זוכים לייצוג מרשים ובולט. אירית ראב, בימאית ויוצרת צעירה כתבה את המחזה הראשון שלה בגיל 16. "עד מתי יימשך מעגל האימה" נכתב במסגרת תחרות של הרשות למלחמה בסמים, זכה במקום הראשון והוצג בבמות רבות ברחבי הארץ. בגיל 30, בעקבות טיפול שעברה, ראב חוותה היזכרות מאוחרת באונס שעברה בילדותה, וכיום היא מקדישה את מירב זמנה להעלאת המודעות ולטיפול בנושא, על הבמה ומחוצה לה. היא כתבה וביימה הצגות רבות, בהן "מבראשית", "מרקע" ו"רק להיות". אחת ההצגות המדוברות והמוכרות ביותר היא "הדם זוכר", שמוצגת בימים אלה במרכז הגאה בגן מאיר בתל אביב, ומביאה אל מרכז הבמה מקרי אונס אמיתיים שהתרחשו בישראל, שקורבנותיהם הם בני ובנות הקהילה הלהט"בית – לסביות, הומואים וטרנסג'נדרים – לצד קורבנות סטרייטים. ראב היא גם ממקימי מגזין התאטרון המקוון, "מרתה יודעת".

אירית ראב (צילום: אלי בוחבוט)
אירית יודעת - אירית ראב | צילום: אלי בוחבוט

נעמה אמית נחשבת לשחקני מבטיחה ומסקרנת. בתום לימודי המשחק היא הצטרפה לאנסמבל "ציפורלה", מקבוצות התאטרון העצמאיות המובילות בישראל, שחורשת במות בארץ למעלה משבע שנים. האנסמבל מציג כיום שלוש הצגות שונות, ובשנתיים האחרונות הם הופיעו בארצות הברית (בברודווי, לא פחות), באיטליה ובאוסטרליה. מלבד העבודה ב"ציפורלה", אמית מטפחת קריירה עצמאית עם תפקידים שונים בתאטרון, בקולנוע ובטלוויזיה. היא השתתפה בהצגה "אדיפלית" של ג'ייסון דנינו הולט ובפרויקט הפרפורמנס, "לא מכניסה את זה הביתה". היא משחקת בסדרת הרשת "בקרוב אצלך", ועבדה על פרק פיילוט ל"דני ודנה", סדרה בכיכובה שמעובדת בימים אלה לסדרת טלוויזיה.

נעמה אמיתי (צילום: ליאור רוטשטיין)
בינלאומית - נעמה אמית (עומדת) | צילום: ליאור רוטשטיין

שמעו בדיחה

גם סצינת הסטאנדאפ המתחדשת משופעת יוצרים ושחקנים גאים. אורי פנירי החל את דרכו המקצועית בקבוצת האימפרו (תאטרון מאולתר) 4Play, שהקים יחד עם חבריו לספסל הלימודים. תאטרון "הקאמרי" הפך לביתה הקבוע של הקבוצה, שזכתה לאחרונה לחיזוק מצד כוכבת הטלוויזיה והקולנוע אליאנה תדהר (סטרייטית, אבל נסלח לה על זה). פנירי השתתף במחזמר "מסביב לעולם ב-80 יום", והצטלם לאחרונה לסדרה בה הוא מגלם מחבל איראני שמגיע לתל אביב ומתאהב בחיים בה. הוא עובד בימים אלה על הצגת היחיד "ג'ו סטרייט", אותה גם כתב, שמבוססת על חייו האישיים והמקצועיים.

פורפליי ואליאנה תדהר (צילום: תום דבש)
מרימים לכוכבת - חברי פורפליי (אורי פנירי - מימין) | צילום: תום דבש

דמות בולטת בעולם תאטרון האלתור מככב גם עמית רייס, שהקים יחד עם חבריו ללימודי המשחק את קבוצת התאטרון והסטנד-אפ "האשכנזים". כקבוצה, הם כתבו, הפיקו ויצרו לגמרי לבדם מופע בידור שנושא את שם הקבוצה, ושזכה להצלחה רבה. ההצלחה הזו הביאה אותם להשתתף גם בספיישל יום העצמאות בערוץ הראשון. כיום, הקבוצה עובדת על פיילוט לטלוויזיה. לצד השתתפותו ב"אשכנזים", רייס השתלב בצוות תאטרון "הקאמרי", ומופיע, בין השאר, ב"קזבלן" ו"גורודיש". בתאטרון חיפה הוא מופיע בהצגה "שיגעון באופרה".

אלו הם רק חלק מהשמות שעושים לנו כבוד גדול בעולם התרבות הישראלי כאשר לאורך כל הדרך בה הם עוברים הם מוסיפים לפרוץ מחסומים,  ובדרכם שלהם נלחמים לקבלה שיוויון והכרה.

עמית רייס (צילום: יוסי שאני ירום)
אשכנזי של כבוד - עמית רייס | צילום: יוסי שאני ירום

האשכנזים (צילום: גיא פריבס)
עומדים נוח - האשכנזים | צילום: גיא פריבס