תרבות הנשפים, שהייתה כלואה במחתרת עשרות שנים, נמצאת בימים אלה ברנסנס שלה. היא הגיעה ללב ליבו של המיינסטרים עם רפרנסים בסדרות ריאליטי כמו "המירוץ לדראג של רופול", זכתה לשלל רפרנסים באלבומים של ביונסה ואירועי נשפים גאים מרהיבים מתקיימים בכל רחבי העולם, גם בישראל. 

השמועה על האמנות הקווירית המחתרתית עשתה עלייה לפני כמה שנים במסגרת ליין TLV BALLROOM, ובסוף השבוע האחרון התקיים נשף קווירי כהלכתו במוזיאון ישראל בירושלים, בהפקה משותפת של טיפולי הרמה וVogue Night TLV. "יש משהו נורא כבד בעיר", מספר ל-mako יונתן ולפר, אחד ממארגני האירוע בשיחה עם mako. "רצינו ליצור משהו צעיר, שהמאבק שלו נובע מתוך הנאה ולא מתוך כעס וקושי".

בול רום, טיפולי הרמה (צילום: אוליביה פיטוסי, טיפולי הרמה)
בול רום, טיפולי הרמה | צילום: אוליביה פיטוסי, טיפולי הרמה

ייתכן מאוד שאירועים כאלה הם בדיוק מה שהקהילה הגאה צריכה בזמנים כל כך מורכבים, בהם לגיטימציית זכויות להט"ב תהפוך פעם נוספת לשאלה שמעסיקה את מקבלי ההחלטות, לצד קריאות ודרישות של גורמי ימין אנטי-להט"ביים לביטול מצעדי הגאווה והחזרת טיפולי המרה מזיקים ומסוכנים. דווקא הנוכחות הקהילתית בלב ליבו של מוזיאון ישראל מצליחה להעביר בדיוק את המסר שכדאי להשמיע בזמנים כאלה - כוחנו מגיע כקהילה ואחדות היא המפתח. 

למי שתהה, לא מדובר בנשף מהסוג שנראה בקליפים של טיילור סוויפט, אלא בתת-תרבות להט"בית מחתרתית שהתפתחה מהקהילות האפרו אמריקאיות ולטיניות בארה״ב, בה המשתתפים מציגים את עצמם במלוא הדרם - עם קטגוריות היסטריות, לוקים מטריפים, כישורי ווגינג מפתיעים ותנועה אחת שהפכה להיות אייקונית - Dip (שרבים מכנים בטעות Death Drop). אבל מעבר לכל הדברים שנהוג לראות במדיה המיינסטרימית, מדובר במחאה קווירית שהפכה לאמנות הססגונית המכונה "תרבות הנשפים". 

בולרום, טיפולי הרמה (צילום: אוליביה פיטוסי וטיפולי הרמה)
בולרום, טיפולי הרמה | צילום: אוליביה פיטוסי וטיפולי הרמה

"זה מאפשר לכל אחד ואחת להיות מה שהם רוצים: הכי נשיים, הכי גבריים, לשנות זהויות בתוך האירוע, להתלבש ולרקוד בצורה הכי מקורית וליצור תרבות", מספר ולפר, ומסביר על המשמעות שיש בקיום אירוע Ballroom לעיני כולם. "הנשפים הם תרבות אנדרדוגית קווירית שהתפתחה אצל קהילות סגורות במחשכים ומקומות סגורים. הנשף הוא אירוע מגה קווירי ואנחנו מוציאים אותו למקומות הכי אייקוניים שיש בירושלים".

אחרי שהפיקו נשף במגדל דוד ובניין ה-YMCA, כבשו בסוף השבוע האחרון "טיפולי הרמה" את אחד המבנים המוכרים והמזוהים בישראל, הלוא הוא מוזיאון ישראל. "המסר של אירועים כאלה הוא שאנחנו יכולים להגיע לכל מקום. אנחנו נוכחים, נמצאים, שמחים ולא מאיימים על אף אחד. אנחנו לא נשאר במועדונים אפלים, אלא נגיע למוזיאון ישראל", מסביר ולפר על הכוח שיש לאירועים קווירים כמו זה בעיר הבירה. "המפגשים שלנו עם הקהל הם מפגשים נעימים. אנשים שלא משתייכים לקהילה ונקלעים לאירועים שלנו יוצאים עם חוויה טובה, חוויה שלא מאיימת עליהם". 

בולרום, טיפולי הרמה (צילום: אוליביה פיטוסי, טיפולי הרמה)
בולרום, טיפולי הרמה | צילום: אוליביה פיטוסי, טיפולי הרמה

וכך היה גם באירוע עצמו. בנוסף לקבל הגאה שמילא את המקום, הייתה מרגשת במיוחד הנוכחות של אנשים רבים שלא בהכרח משתייכים לקהילה הגאה ואפילו לקחו חלק במופע עצמו. אמהות וילדים, חובשי כיפה וחילונים, כולם כאחד הגיעו ליהנות ולהריע לאמנות הקווירית שעלתה על המסלול. 

את הערב פתחה מלכת הדראג התל אביבית ג'נדריקה עם הלהיט Bad Romance של ליידי גאגא, והיא זכתה לתשואות מהקהל כשדיברה על הכוח שיש להופעה קווירית במוזיאון ישראל. ככלל, אירועי הנשפים נערכים במתכונת של קטגוריות, כאשר לכל אחת מהן סוג אחר של פרפורמנס - הלוק, השואו והרמה של המופיעים - לכל אחד יש קטגוריה שבה הוא יכול להשתלב ולתת שואו. 

בולרום, טיפולי הרמה (צילום: אוליביה פיטוסי, טיפולי הרמה)
בולרום, טיפולי הרמה | צילום: אוליביה פיטוסי, טיפולי הרמה

הנשף היה מורכב מחמש קטגוריות שונות: ווגינג למתחילים, הלוק הטוב ביותר, ווג לסגנונות מוזיקה שונים, קטגוריה ייעודית לרקדנים ואחת אחרונה לרקדני ווגינג מנוסים. לאורך הערב כולו נהננו מלוקים מושקעים, להיטי קאלט אייקוניים, ריקודים משמיטי לסתות והנחייה משעשעת וסוחפת שלמאור מיה מ- Vogue Night TLV. ליין שותף לאירוע. מלבד אדם אחד מהקהל עם בקבוק אלכוהול שהתפרץ באמצע הופעה והפריע לשופטים, הערב עבר בשלום והייתה ניכרת במיוחד הרוח המאוחדת של הקהל, שרק בא ליהנות מהמופע ולחגוג לאחר מכן על רחבת הריקודים. יותר מזה אנחנו לא צריכים.