הקומדיה הרומנטית הוא ז'אנר שבמשך שנים היה נחלתם הבלעדית של סטרייטים, אבל עם הזמן התחילו לצוץ יותר ויותר קומדיות רומנטיות גאות שלא חששו להציע אלטרנטיבה קווירית לז'אנר הוותיק. למרות שרובן עדיין נמצאות בשוליים (מה שעתיד להשתנות עם "אין גברים כאלה" שיצא בספטמבר), בשנים האחרונות יש עוד ועוד קומדיות רומנטיות להט"ביות שנכנסות למיינסטרים, עם סרטים כמו "עונת השמחות" ו"באהבה, סיימון" של נטפליקס שנחל הצלחה רבה. לחבורה הזאת הצטרף גם הסרט האיטלקי "מסקרפונה", שמספר סיפור שאולי ראינו ושמענו בעבר, אבל מביא איתו זווית להט"בית ייחודית. 

במרכז העלילה עומד אנטוניו (ג'יאנקרלו קומארה), גבר צעיר בן 30, עקר בית, שנשוי באושר ללורנצו (קרלו קלדרונה), עד שיום בהיר אחד לורנצו מחליט להתגרש. ההפתעה הזו מערערת לחלוטין את חייו של אנטוניו ולא רק בגלל שהשניים היו בזוגיות עוד מימי התיכון, אלא בעיקר בגלל שהוא תלוי בו רגשית וכלכלית. הגירושין מאלצים אותו לחשב מסלול מחדש ולמצוא עבודה, דירה וגם לחזור לשוק הרווקים אחרי שנים רבות. כך אנטוניו יוצא למסע, במהלכו הוא מכיר אנשים חדשים, מתנסה בחיי רווקות, מאמץ מקצוע חדש ובעיקר לומד דבר או שניים על עצמו. 

כקומדיה רומנטית, "מסקרפונה" עונה על כמה דרישות בסיסיות של הז'אנר - הוא מספק חוויית צפייה קלילה ומבדרת, שמצליחה גם לשעשע כשצריך וגם לגעת ללב, אז במובן הזה הוא לא מצטיין במקוריות, אבל גם לא שונה מקומדיות רומנטיות רבות ואחרות שהיו לפניו. החוזקה שלו בעיקר טמונה ברגעים שבהם מוצג אורח החיים בקהילה הגאה באופן אותנטי, במיוחד כשזה נוגע לעולם הדייטינג באפליקציות וחיי הרווקות. נוסף על כך, הסרט עוסק בדבר שנדיר לראות על המסך - גירושים גאים, במיוחד בהתחשב בכך שגם נישואים גאים הם לא אירוע מאוד שכיח, בטח בזמן שמדינות רבות בעולם עדיין לא מכירות לא בזה ולא בזה. 

נורא קל להזדהות עם אנטוניו. הוא עובר תהליך שרבות ורבים מאיתנו חוו או יחוו בחייהם, בין אם להט"ב או סטרייטים ובין אם הם התגרשו או לא, זאת משום שהוא הגיע לנקודה בחייו בה הוא עומד בצומת דרכים, מסתכל לאינספור כיוונים ולא יודע באיזו דרך לבחור. הוא נבלע בתוך מערכת היחסים עם לורנצו, היא הגדירה את מי שהוא, ועכשיו הוא נאלץ לפענח את חייו מחדש. במובן הזה, הסרט מצליח לגעת בנושאים שרבים יכולים להזדהות איתם; זוגיות, רווקות, חברות, קריירה החיפוש אחר מטרות בחיים.

מתוך "מסקרפונה" (צילום: מתוך "מסקרפונה", יחסי ציבור)
מתוך "מסקרפונה" | צילום: מתוך "מסקרפונה", יחסי ציבור

זו גם נקודת החולשה של הסרט - לורנצו עובר מסע דומה מדי לדמויות שכבר ראינו בעבר. גיבור או גיבורה שנאלצים בעקבות פרידה מבן או בת זוג לחשב מסלול ולחפש מטרה חדשה היא עלילה שראינו אינספור פעמים בקומדיות רומנטיות ולעתים גם בדרמות רומנטיות. הניסיון להציג עלילה כזו בסביבה להט"בית הוא אכן מקורי, אבל "מסקרפונה" עדיין נשאר צפוי ונוטה ליפול לקלישאות ומוסכמות של הז'אנר. מהבחינה הזאת, הסרט לא מחדש הרבה וחבל שכך. 

ודווקא בגלל שמדובר בסיפור מנקודת מבט להט"בית, היה אפשר להציע אלטרנטיבות מרעננות ולנצל את הבמה כדי לשבור מוסכמות של הקומדיה הרומנטית, לכן זו "מסקרפונה" הוא הזדמנות מפוספסת לעשות משהו שונה בז'אנר שגם ככה נוטה למחזר עלילות. זו הייתה יכולה להיות גם הזדמנות להדגיש מסר על הקהילה הגאה וגם זה לא נעשה, לפחות לא בצורה מעמיקה. הסרט עוסק באורח חיים גאה, אך הוא לא נותן מבט או אמירה מספיק מעניינים על הקהילה, כמו גם על המשמעות של לחיות באורח חיים הטרונורמטיבי, או מונוגמי, לצד אורח חיים קווירי. 

נקודת חולשה נוספת היא הדמויות המשניות, שמרגישות שטוחות ולא מפותחות מספיק. ויש לא מעט דמויות משנה ב"מסקרפונה"; השותף החדש לדירה, הבוס במאפייה שאנטוניו מתחיל לעבוד בה, חברתו הטובה של אנטוניו, לורנצו הגרוש, המורה בבית הספר לקונדיטוריה וגברים שונים שהוא פוגש בדרך. כל אחד ואחת מהדמויות הללו קיימת אך ורק כדי לשרת את הגיבור ולקדם אותו במסע שלו ותו לא. הן חסרות כל מורכבות ולא עוברות שינוי או תהליך בפני עצמן. לרוב כדאי שבסרט יהיה לנו אכפת לא רק מהגיבור הראשי, אבל קשה לעורר הזדהות כשכל דמויות המשנה שטוחות. 

מתוך "מסקרפונה" (צילום: מתוך "מסקרפונה", יחסי ציבור)
מתוך "מסקרפונה" | צילום: מתוך "מסקרפונה", יחסי ציבור

אחת הדמויות המסקרנות ביותר היא של דניס, השותף לדירה, המגולם בצורה יוצאת מן הכלל על ידי אדוארדו ולדרניני. הוא אקסצנטרי, לעתים אף גס רוח, אך במקביל גם משעשע, כובש ועוזר לאנטוניו לסדר את חייו מחדש. עם זאת, גם הוא נותר בעיקר פוטנציאל לא ממומש, כדמות משנה שיכולה הייתה להיות מוצלחת הרבה יותר.

אבל למרות הפגמים ועל אף שהוא נוטה ליפול לקלישאות, "מסקרפונה" מציע זווית קווירית שונה, שהיא מהנה ומבדרת ועל הדרך מציגה באופן אותנטי צדדים רבים בחייהם של להט"בים בימינו. הוא גם עושה צעד יוצא דופן בכך שמראה גירושין גאים, דבר שעוד נדיר לראות על המסך הגדול והקטן כאחד. אז למרות שהוא לא בדיוק פורץ דרך ולא בולט מספיק בים של קומדיות רומנטיות, הוא מציג סיפור שרבים יכולים להזדהות איתו.

קוד הנחה לקוראי mako גאווה: מאקו19
לצפייה בסרט "מסקרפונה" באתר TLVFest