תרומות הדם שמתקיימות היום במכללה האקדמית מביאות איתן שתי תזכורות חשובות: האחת - תרומת דם יכולה להציל חיים. השנייה - הגזענות והאפליה עדיין כאן והן בחסות החוק. כחלק מפעילות האגודה, הזמנו את מד״א למכללה האקדמית בכדי שתהיה לסטודנטים הזדמנות נגישה לתרום דם, אבל לא יכולנו להתעלם מן העובדה שסטודנטים שלנו, סטודנטים הומוסקסואלים או יוצאי אתיופיה, אינם מורשים לתרום דם בישראל.

>> חשבו שבנם וחברו הטוב הם זוג - ואז קיבלו את הסרטון הזה

>> "ואז סבתא שאלה אותי: איך אתן עושות סקס? עם היד?"

בלתי נתפס שבישראל, הנושקת לשנת 2017 וטוענת לדמוקרטיה וליברליות, עדיין קיימת אפליה כה ממוסדת וארכאית. אפליה שמבחינה בין דם לדם - על רקע גזע ונטייה מינית, ולא על רקע תקינות מנות הדם. הסיבה המוצגת לעין מטעם משרד הבריאות היא שאוכלוסיות אלו נמצאות בקבוצת סיכון גבוהה להידבקות בנגיף האיידס, בעיקר בשל חשש לביצוע יחסי מין לא מוגנים. כמו כן, קיים חלון זמן הנמשך עד שלושה חודשים מרגע שאדם נחשף לנגיף ועד לרגע בו ניתן לזהות הדבקה. האם זו סיבה מספקת לשלול קבוצות אוכלוסיה שלמות מתרומה?  

דניאל אזולאי (צילום: מתוך פייסבוק)
אזולאי. "דם הוא דם הוא דם, ואדם הוא אדם הוא אדם" | צילום: מתוך פייסבוק
חלון הזמן עד לזיהוי הדבקה בנגיף האיידס, עובד באותה המתכונת בקרב יוצאי אתיופיה, לבני עור, הומוסקסואלים והטרוסקסואלים. כלומר, אדם לבן הטרוסקסואל שמצוי בתקופת החלון ותורם דם - מנתו תיתרם והנגיף יחד איתה. מכאן שאכן קיים חשש להדבקה בנגיף דרך תרומות דם, אבל חשש זה רלוונטי לכלל בני האדם, ללא קשר מחייב להשתייכותם לקבוצה כזו או אחרת. הפרקטיקה שצריכה להיבדק היא קיום יחסי מין לא מוגנים ולא נטייה מינית או ארץ מוצא.

אם נעמיק בנתוני דו"חות משרד הבריאות, נגלה כי בקרב קבוצת ההומוסקסואלים בישראל ישנם רק 2,019 נשאי וחולי איידס. בהתאם להערכות דמוגרפיות המעריכות כ-400,000 הומוסקסואלים בישראל, מדובר על כחצי אחוז בלבד מקרב האוכלוסייה. מיותר לציין כי מספר חולי ונשאי האיידס בקרב הטרוסקסואלים עולה על מספר החולים והנשאים בקרב אוכלוסיית ההומוסקסואלים. מן הנתונים עולה שאכן קיים סיכון בהדבקה, אך סיכון זה חולש על כל קבוצות האוכלוסייה, על כלל צבעי העור, המגדרים והנטיות המיניות, כשדרכי ההדבקה המרכזיות הן שימוש במזרקים שאינם סטריליים וביצוע יחסי מין לא מוגנים.

להט"בופוביה, גזענות ודעות קדומות

תרומת דם אחת יכולה להציל חיים של שלושה אנשים. אז למה בכל זאת מאות אלפי בני אדם בריאים, הומוסקסואלים ואתיופים לא יכולים לתרום דם במדינת ישראל? לטעמי התשובה פשוטה, להט"בופוביה, גזענות ודעות קדומות. מסקירה קצרה של הנהלים במדינות אחרות, משתקף כי במדינות רבות, ביניהן איטליה, ספרד, רוסיה ופולין, תרומות דם אינן נחסמות בשל נטייה מינית, לדוגמא, אלא נבדקות בהתאם לביצוע יחסי מין לא מוגנים.

בדיקת דם (צילום: ShutterStock)
נאלצים לוותר על הזכות הבסיסית ביותר - להציל חיים | צילום: ShutterStock
בישראל לעומת זאת, שר הבריאות ליצמן התעלם נחרצות לאחרונה מהמלצות ועדת גרין, שהמליצה לאפשר ליוצאי אתיופיה לתרום דם בתנאי למגורים בישראל בעשור שלפני התרומה, וכן להתיר תרומה של להט"בים תחת קריטריונים מקלים יותר. כל עוד שר הבריאות בוחר שלא לשנות את התקנות המפלות, הוא מעביר מסר אחד ברור: הדם שלו, כאדם לבן הטרוסקסואל, טוב יותר מדמם של הומואים ואתיופים. וכאן אנחנו לא מוכנות ומוכנים לשתוק. כי הדם של הסטודנטים שלנו, של החברים והאחים שלנו, לא פחות טוב מדמו של שר הבריאות.

התא הגאה של המכללה האקדמית ת״א-יפו בהובלתה של יובל זהר, בליווי אגודת הסטודנטים והסטודנטיות, נערכים להקים דוכן מחאה, דיאלוג ושיח שמציב שתי מטרות ברורות. האחת - לעודד תרומת דם והצלת חיים, והשנייה - יצירת שיח ציבורי, העלאת מודעות ודרישה בלתי מתפשרת לשוויון זכויות. במסגרת הפעילות - יחתימו הפעילות והפעילים את ציבור הסטודנטים על עצומה שנערכה על ידי גיא רז וחברים נוספים בתא הגאה.

אני קוראת לכן ולכם: צאו לתרום דם, צאו מהשאננות, בואו נייצר שינוי חברתי, בואו נייצר שוויון ובואו נציל חיים. הצטרפו אלינו למאבק, לא רק על המחסור בדם, אלא על זכויותיהן וזכויותיהם של מאות אלפי הומוסקסואלים ואתיופים שבמדינת ישראל של שנת 2016 נאלצים לוותר על הזכות הבסיסית ביותר - להציל חיים. בואו נחזיר את הנושא לסדר היום האזרחי ועד לדוכן נבחרי הציבור שלנו. דם הוא דם הוא דם, ואדם הוא אדם הוא אדם.

חתמו על העצומה כאן