"אני מאמינה שביסקסואליות קיימת אבל היא לא מאוזנת, תמיד יש צד דומיננטי יותר", אומרת נעמה כהן בטור האישי שלה שפורסם ב-mako גאווה בשבוע שעבר. נעמה מזדהה כלסבית ורוצה לדעת מה כל העניין אם מדי פעם בא לה גבר. אז הנה לך, נעמה. אין עניין. מותר לך להיות מדי פעם עם גבר ועדיין להזדהות כלסבית. נטייה מינית היא עניין של זהות וזכותך להגדיר זאת לעצמך, ומחובתנו לכבד את הבחירה שלך.

>> סצנת הסקס עם גבר שג'סטין ביבר לא רוצה שתראו

>> ילדות אחרת: "הייתי משחק עם הדובי שלי ובוכה כי לא היו לי חברים"

אבל יש נטיות מיניות נוספות ששונות משלך. הנטייה הביסקסואלית קיימת ללא תלות באמונה שלך. כולנו חווים משיכה מינית בצורה קצת שונה. אנחנו שונים, טבעי שזה לא יהיה בדיוק אותו דבר אצל כולם. יתכן שאצל נעמה המשיכה לגברים ולנשים אינה מאוזנת והמשיכה לנשים דומיננטית יותר, אבל חשוב שידעו שזה לא ככה אצל כולם. יש אנשים, ואני ביניהם, שמאוד קשה להם לענות על השאלה "אבל תכל'ס, את מי את מעדיפה?", כי זה ידרוש ממני להכין רשימה באורך הנילוס של יתרונות וחסרונות של גברים לעומת נשים, וגם אז כנראה שלא אוכל להכריע.

ליאורה סופי הלוי (צילום: יהושע הלוי)
"לא, זה לא רק שלב" | צילום: יהושע הלוי
בשנים כשאנחנו עדיין בחיפוש אחר הזהות שלנו, קל יותר להתאים את הרצונות שלנו לרצונות של אחרים מאשר להצהיר חד משמעית מי אנחנו. קל יותר להיות מה שמצפים שנהיה, בגלל שאנחנו מוקפים מכל עבר בהומופוביה, מסרים שלא רק שאסור לנו להיות מה שאנחנו רוצים, אלא שממש אין כזו אופציה. הרצון להשתלב ולהיות כמו כולם הוא חזק, אין ספק. שומעים כל הזמן על הנער הצעיר שיוצא מהארון ומזדהה כביסקסואל ורק לאחר כמה שנים יוצא שוב ומצהיר שהוא הומו. הבעיה שבעקבותיו נוצר הסטריאוטיפ שביסקסואלים הם בעצם רק "הומואים בארון" או "סטרייטית שרק מתנסה". ואז מי שגדל וחקר והגיע למסקנה שאין מה לעשות, הוא באמת ביסקסואל, לא מאמינים לו. "זה יעבור לך," אומרים לנו. "זה רק שלב." אז לא, זה לא רק שלב.

הגדרות - למה הן טובות?

תארי לעצמך שאת פוגשת בחור שמוצא חן בעינייך ורוצה לדעת אם יש פוטנציאל למשיכה ביניכם. לשאול "היי, האם אתה נמשך אלי?" זה ישיר מדי. "האם אתה נמשך לבנות המגדר שלי?" נשמע קצת חודרני. הכי נוח לשאול "איך אתה מגדיר את עצמך?". אם תקבלי תשובה כגון "סטרייט", "הומו" או "פאנסקסואל" זה יענה על השאלה. אחרי שתכירי אותו תוכלו לנהל שיחה מעמיקה על זהות מינית, ויכול להיות שהוא יגלה לך שהוא סטרייט ועם זאת מסקרן אותו לרדת לגבר. זה לא פוסל את הזהות הסטרייטית שלו, אבל זה גם לא משהו שמגלים למישהי שפגשת לפני עשר דקות. ולכן, הגדרות.

הגדרות יכולות לתת לנו תחושה שחונקים אותנו, שמנסים בכח לדחוף אותנו תחת כותרת שלא מייצגת אותנו במדויק. זה נכון לגבי כל הכותרות: דתי, חילוני, סטרייט, לסבית, פמיניסט, אפילו גבר ואישה - כי עם כל הגדרה מגיעים הסטריאוטיפים, ולכן אנחנו נמצאים במאבק מתמשך להראות לעולם מי אנחנו למרות התוויות שהדביקו לנו. הגדרות הם קיצורי דרך שנועדו לעזור לנו לתקשר עם הסביבה.

זוג לסביות (צילום: ShutterStock)
"הנטייה הרומנטית שלנו לא תמיד מתלכדת עם הנטייה המינית שלנו" | צילום: ShutterStock
בי-סקסואל לעומת בי-רומנטי

ואם אנחנו בנושא של הגדרות, חשוב לציין שמי שנמשך לגברים ולנשים באופן מיני, לא בהכרח מעוניין בקשרים רומנטיים עם שניהם. הנטייה הרומנטית שלנו לא תמיד מתלכדת עם הנטייה המינית שלנו. למדנו להפריד בין מין ומגדר, כי לא כל מי שהוא "גבר" הוא בהכרח גם "זכר" ולא כל מי שמזדהה כאישה היא בהכרח גם "נקבה". יכול להיות שאצל מישהו אחד יש משיכה מינית לשני המינים, אך עניין לקיים קשר רומנטי רק עם גברים או גם וגם או לא זה ולא זה. ביסקסואלית לא בהכרח שקולה לבירומנטיקה.

יש סטריאוטיפים לא נעימים על כולנו. למשל, הסטריאוטיפ שלסביות "רק עוד לא מצאו את הגבר הנכון". סטריאוטיפ ידוע על ביסקסואלים הוא שאנחנו לא קיימים. קל להאמין שאנחנו לא כאן כי לא רואים אותנו בקלות כמו שרואים הומואים, לסביות או סטרייטים. כשאנחנו בקשר עם בן המין ההפוך, מניחים שאנחנו סטרייטים ואם אנחנו בקשר עם פרטנר מאותו המין, מניחים שאנחנו לסביות/הומואים.

כדי שידעו מה הנטייה המינית שלנו, אנחנו צריכים לצאת מהארון מחדש אל מול כל אדם שפוגשים. למי יש כח לזה? למי יש כח לספוג כל יומיים את מפל השאלות בסגנון "את לא מתגעגת למין השני?" והמתיש מכולם - "רוצה שלישייה?". אין בעיה שמישהי שמדי פעם בא לה גבר עדיין תזדהה בתור לסבית, אבל בואו לא נשכח שעם זאת, יש אנשים שהזהות שלהם היא "למה לא גם וגם?".

 ליאורה היא פעילה בתא הגאה הירושלמי, האוניברסיטה העברית

>> התאומים ממן: "אף פעם לא רבנו על בחור"

>> תמונת האיבר המוגזם של כוכב הריאלטי שורפת את הרשת