כמה פעמים שמעת את המשפט "נקרעתי בלידה", מנשים שחזרו משדה הקרב ושבו לספר? הפעם, הקריעה היא אחרת: תתכונני להיקרע, אבל מצחוק.

הריונית צוחקת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הצחקתם אותה. לצחוק כל הדרך אל חדר הלידה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לצחוק יש יתרונות רבים. הוא מסייע בהתמודדות עם כאבים פיזיים וקשיים רגשיים ולאורך ההיסטוריה ישנם תיעודים רבים של צחוק כמסייע לריפוי והתמודדות עם מחלות ותחלואות, וכמובן שמשפר את איכות החיים. אם כל זה טוב לחולים, אז למה לא בזמן לידה?

למה לצחוק בלידה?

כיום, התרבות שלנו דוגלת בהעצמת סיפורי לידה קשים. נכון שכל לידה היא חוויה סובייקטיבית, אך הסיפורים הפזורים היום בכל פינה (באינטרנט, בחברה, במשפחה וכו') גורמים לאישה להגיע ללידה עם רמת חששות גבוהה, בין היתר, בגלל מסכת ההפחדות שעברה לפני כן. כמעט ולא שומעים על סיפורי לידה חיוביים או קלים, לא כי אין - כי פשוט לא נהוג לדבר על זה.

אחת הדרכים היעילות, הקלות והחסכוניות לסייע להתקדמות הלידה ולהפוך אותה לחוויה טובה יותר, פיזית ונפשית, היא הצחוק. בזכותו ובאמצעותו, סיטואציה מאיימת כמו לידה תוכל להפוך לקלה יותר ולמפחידה פחות.

ד"ר וויליאם פריי, פסיכיאטר וחוקר צחוק מאוניברסיטת סטנפורד, גילה שבזמן שאנו צוחקים מתרחשים שינויים פיזיולוגיים בגופנו. הצחוק מפעיל ומשפיע לטובה על מערכת הלב וכלי הדם, מערכת החיסון, המערכת ההורמונלית, השרירים והשלד וגם על מערכת העצבים המרכזית.

בזמן ציר, למשל, אנו חוות כאב בגלל הפתיחה והמחיקה של צוואר הרחם וכן בגלל התכווצות שרירי הרחם. הכיווץ של הציר מונע זרימה תקינה של דם וחמצן לאזור הרחם וכך למעשה מתעצם הכאב. הצחוק משחרר חומרים טבעיים שמרפים את השרירים ומאפשרים זרימת דם מועשרת בחמצן באופן טוב ויעיל יותר לכיוון הרחם ובמקביל משתחררים הורמונים המסייעים בשיפור מצב הרוח.

מורפיום? צחוק עושה אותה פעולה

בזמן הצחוק פוחתת רמת הורמוני הלחץ (דחק), כגון הקורטיזול, כך שמספר דקות של צחוק מסייעות בהתקדמות הלידה. חומר כימי טבעי נוסף, האנדרופין, משתחרר גם הוא בשעה שאנחנו צוחקים. ההשפעה שלו למעשה מדמה מורפיום: הוא מסייע למצב רוח טוב וגורם להפחתה בתחושת הכאב. השפעת הצחוק, אגב, נשארת גם לאחר שהפסקתם לצחוק.

אחד הדברים החשובים שמלמדים בקורסי ההכנה ללידה זה כיצד לנשום נכון במהלך הצירים. אם מניחים לרגע בצד את כל הסצנות המוכרות והטחונות מהסרטים, של הריונית מתנשפת, הנשימה היא הבסיס ללידה מוצלחת ומסייעת לחמצן להגיע לרחם ולהפחית את עוצמת כאב הציר. בזמן צחוק, אנחנו נושפים בחוזקה את האוויר החוצה ובכך בעצם "מאלצים" את הריאות לפצות במלוא אוויר חדש ומחומצן היטב ובכך מפחיתות את הכאב.

אולי הייתה לכן תחושה אחרת (במיוחד אם אתן כבר אמהות), אבל כדאי לדעת שהמוח שלנו לא מסוגל להתרכז בשני דברים במקביל. לכן כשאנחנו צוחקות בזמן הצירים, אנחנו  בעצם"מבלבלות" את המוח על ידי העברת מידע נוסף פרט לכאב.

ישנן שיטות שגורסות שכל השרירים הטבעתיים בגופנו קשורים זה לזה, ולכן כשאנו צוחקות בפה מלא כך גם צוואר הרחם שלנו והנרתיק "נפתחים" והלידה מתקדמת ביעילות. בשלב השני של הלידה, בצירי הלחץ, הצחוק יכול לסייע לעובר לעבור בתעלת הלידה וזאת מכיוון שנעשה שימוש בשרירים הללו בזמן הצחוק.

הצחקתם את היולדת

גבר מנשק בטן הריונית (צילום: dmitrieva, Istock)
איך צוחקים בלידה? תתחילו להתאמן כבר בהריון | צילום: dmitrieva, Istock
אם הגעתן עד כאן, ייתכן וחלקכן מרימות גבה ותוהות איך לעזאזל אפשר לצחוק בזמן ציר, כשכל הגוף כואב כל כך. אז תתפלאו, אפשר, וכמו כל דבר שקשור בהכנה ללידה, הכל עניין של תרגול.

את התרגול כדאי להתחיל עוד בהריון ולעשות זאת בהדרגה:

1. תתחילו בחיוך (גם אם הוא מאולץ בהתחלה) כמה פעמים ביום.

2. חייכו לעצמכן במראה, חייכו לבעל, לחברות בעבודה, לשכנים ולכל מכר שאתן פוגשות. לאט לאט תרגישו איך החיוך משפיע ומשנה את התחושה הכללית שלכן.

3. לאחר שבוע כזה, התחילו לצחוק, ככה סתם, בלי סיבה. אם קשה לכן, תמצאו סרט טוב או קטע צפייה שמצחיק אתכן. למי שממש מתקשה ומרגישה לא נעים, מומלץ לשלב מוסיקה ברקע כדי להפיג קצת את המבוכה.

ככל שתתאמנו יותר, תגיעו מוכנות יותר ללידה ותוכלו להשתמש בכלי המקסים, הטבעי והחינמי הזה להקלה על כאב בלידה והתקדמותה ביעילות.

אורטל בירן גורפינקל היא דולה ומדריכת הכנה ללידה, בעלת "אמאהבה-הבית שלך לאמהות"

>> לא על האפידורל לבדו: 5 שיטות להקלה על הכאב בלידה