אם את כבר אמא לילד או שניים, אבל בוודאי כבר מבינה היטב מה בדיוק עבר על הגוף שלך. תאונת רכבת נשמע כמו תיאור טוב למדי. איברים העתיקו את מקומם למקומות אחרים, שומנים התיישבו במקומות שלא ידעת שיכולם להשמין, ורידים יצאו, חורים נפערו וצלקות נוצרו, ובאופן כללי את פשוט לא מבינה לאן נעלם הגוף שלך.

החדשות הטובות הן שזה יסתדר. רוב הסיכויים שבעוד כמה חודשים, אפילו אם לא תעשי מאמצים עילאיים כמו דיאטות מטורפות, אלא רק תחזרי לאורח חייך לפני ההריון, הגוף יחזור לקדמותו. המשקל ייעלם, החורים ייסגרו וגם האיברים יחזרו למקומם. רובם בכל אופן. אבל בינתיים, בעודך ממתינה שהבטן תשקע קצת, אנחנו פה כדי לספר לך על עוד כמה דברים משונות שבהן הגוף שלך עשוי להשתנות אחרי הלידה. לא בטוח שאלה דברים שקורים לכולם, אבל במידה שמשהו מזה יקרה לך – לפחות תהיי מוכנה.

את לא מצליחה להיפטר מהבטן

זיוף אורגזמה (צילום: Shutterstock)
החשק המיני שלך נוסק | צילום: Shutterstock
אחת התופעות הידועות בהריון מתרחשת בבטן שלך, והיא לאו דווקא התינוק שגדל שם. שרירי הבטן של מרבית הנשים עוברים תופעה נעימה של היפרדות – הם סוג של נפרדים זה מזה כדי לאפשר לבטן לגדול למימדים שהיא צריכה להגיע אליהם. העניין הוא, שהשרירים בבטן יכולים להישאר פרודים גם אחרי הלידה. השרירים שיורדים לאורך הבטן מותירים חללים ארוכים כשהם נפרדים, ובלי שיש מסך של שריר שמחזיק את כל איברי הבטן והשומן הבטני – בהחלט אפשר לזכות בבקעים או אזורים של רקמה רכה ומתדלדלת, כמו פאוצ'ים קטנים בבטן. החבר'ה האלה לא ממהרים ללכת, ולשליש מהנשים יש אותם גם אחרי שנה מהלידה, גם גילה מחקר מ-2016. "למרות ששרירים חלשים עלולים להוביל לכאבי גב, בכללי הם לא גורמים לשום בעיה רפואית", מסביר ג'ונתן שפיר, גניקולוג מומחה באוניברסיטת אוהיו, להאפינגטון פוסט. ידוע שהתעמלות עוזרת לשפר את המצב הזה, בייחוד חיזוק שרירי הבטן העמוקים, אבל עדיין לא ברור לגמרי מה בדיוק צריך לעשות ובאיזו תדירות ואינטנסיביות, כדי להיפטר מהמפגע.

החשק המיני שלך חוזר

והנה תופעת לוואי שאפשר לשמוח עליה: סקס. והרבה יותר מהר ממה שחשבת. הרופאים ממליצים על 6 שבועות אחרי לידה לפני קיום יחסי מין, שזה הזמן של משכב הלידה. אבל מתברר ש-26 אחוז מהנשים מוכנות לסקס עוד קודם לכן, ואף מקיימות יחסי מין לפני שהן אפילו ראו את הרופא אחרי הלידה, כך על פי מחקר של אוניברסיטת מישיגן. החוקרים אומרים שאחת הסיבות לזה היא כדי לשמח את בן הזוג (עובדה שחצי מהנשים הלכו על מין אוראלי), אבל זה גם בגלל שהחשק והתשוקה חזרו, עד כדי כך ש-40 אחוז מהנשאלות הודו שהן אוננו בפרק הזמן הזה. הרופאים, אגב, ממש בעד שנשים יסמכו על עצמן ועל הצרכים שלהם, ורק מזכירים שבכל זאת כדאי לחשוב על אמצעי מניעה, כדי להימנע מהפתעות.  

פרויקט הטרימסטר הרביעי (צילום: אשלי וולס ג'קסון מתוך האתר הרשמי)
הבטן של אחרי הלידה. זה קורה לכולנו | צילום: אשלי וולס ג'קסון מתוך האתר הרשמי

את נופחת ללא שליטה

זאת לא תופעה שחדשה לך – הרבה נשים יודעות שלגדל תינוק בבטן אומר שאת גם תפליצי לא מעט. העניין הוא שהגזים האלה יכולים להישאר לך בבטן גם אחרי שהתינוק כבר מזמן יצא. לתופעה  הלא נעימה הזו יש גם שם – flatal incontinence, והיא מתרחשת כשיש פגיעה עצבית במהלך הלידה, שגורמת לך שלא ניתן לשלוט על נושא ההפלצות. 15 אחוז מהנשים יחוו אפיזודה כזאת אחרי הלידה, לפחות אחת, כך על פי מחקרים, ומאחר שמדובר בתופעה לא הכי נעימה, הן לא ממהרות לדבר על זה עם הרופא שלהן. בסופו של יום, התופעה אמורה להיעלם מעצמה, ואם לא – אז באמת כדאי לאזור אומץ ולדבר עם הרופא.

יש לך כאבים באגן

לידה וגינאלית היא מאורע די טראומטי לוואגינה שלך. אבל בעודך עסוקה בלדאוג איך היא השתנתה בלידה, לא בטוח שאת חושבת על עוד שינויים שהתרחשו באזור האגן שלך. "הרחם נוטה להיות טיפה יותר מדולדל, ושלפוחית השתן עשויה לרדת מעט יותר למטה", אומר ד"ר שפיר. אבל הבעיה מתחילה כשהעניינים נמתחים עוד קצת, נניח אם ילדת תינוק גדול והרחם והשלפוחית עלולים ליפול למטה באגן, לכיוון הוואגינה, נמוך מכפי שהם אמורים לשבת. זה עלול ליצור חוסר נוחות באגן ואף כאבים כשמנסים לשים טמפון, מסביר ד"ר שפיר. את גם עלולה להרגיש בליטה בתוך הנרתיק. ולמרות שמדובר בתופעה ידועה ושכיחה אחרי לידה, אם היא נמשכת חודשיים אחרי, מומלץ לראות רופא.

בלוטת התריס שלך עושה עניינים

כולנו זוכרים שאת גידלת אדם קטן בבטן, וזה משנה את מערכת החיסון שלך בדרכים שעדיין לא לגמרי ברורות וידועות לרפואה. דוגמה אחת להשפעות המתמשכות על הגוף שלך – עד 10 אחוז מהנשים חוות בעיות עם בלוטת התריס. הבלוטה עלולה להיות בתת פעילות או ביתר פעילות, וחלק מהסימפטומים של האבחנה הזו עלולים להיעלם ביומיום של טיפול בתינוק – עייפות, תנודות במשקל, מצבי רוח. למרבה השמחה, ברוב המקרים הבלוטה חוזרת לתפקוד נורמלי בתוך שנה, ובכל מקרה שווה להתייעץ עם הרופא ולבדוק גם אותה.

הוורידים שלך יוצאים

משום מה אלה סימני המתיחה שזוכים למלוא תשומת הלב הנשית ומדירים שינה מעינינו. אבל יש עוד סימנים שההריון נותן בנו, ואלה ורידים הרבה יותר מודגשים ובולטים. בזמן ההריון, הוורידים ברגליים נמתחים ומתרחבים, מסביר שפיר. "נשים מסויימות מקבלות ורידי עכביש או ורידים ממש בולטים, שיכולים להופיע בזמן ההריון". ברגע שהוורידים נמתחים, הם יודעים גם לחזור קצת למימדים הטבעיים שלהם אחרי הלידה, אבל הם לא יחזרו לחלוטין למצבם הקודם. אם זה משהו שממש מפריע לך, אפשר להתייעץ עם רופא עור לגבי פתרונות קוסמטיים לבעיה, כמו טיפולי לייזר למשל.

>> הזמנתי לידה קיסרית וככה זה נראה