גילית שאת בהריון? החלק הקל מאחורייך. עכשיו מגיע השלב המאתגר שבו את נחשפת לבליל של אינפורמציה שיכול לסחרר גם את מי שבטוחה שהיא יודעת הכל. האם ההריון שלי נורמלי? האם זה צריך להיראות ככה, ומה לעזאזל אסור לי לאכול ולמה? נכון, יש תשובות לכל השאלות האלה בחיפוש פשוט בגוגל, הבעיה היא שקשה לברור את המידע הנכון והרלוונטי לך מבין כל המחקרים, הנתונים והעובדות.

המצב האידיאלי הוא למצוא רופא שיכול לענות על כל השאלות שלך, אבל לא כל הרופאים זמינים לשאלות שלנו, ולרוב הביקורים אצלם מתמקדמים במעקב ההריון השגרתי, ופחות במידע שנחשב יחסית לזמין. אז החלטנו לעשות לך קצת סדר בבלגן, ולרכז כמה שאלות שחשוב לך לשאול, או יותר נכון – חשוב שתדעי את התשובות.

1. אמא שלי עלתה 9 קילו בהריון, חברה עלתה 15 – מה נחשב לעליית משקל תקינה בהריון? 

התשובה לשאלה כמה משקל מומלץ לעלות נקבעת בהתאם למשקל שהיית בו לפני שהתעברת. חשוב לזכור לחשב את ה-BMI שלך (מדד מסת הגוף, שמחושב על פי משקל בקילוגרמים חלקי גובה במטרים בריבוע) ולאו דווקא את המשקל הנתון. יש טווח שהרופאים ממליצים עליו. בעלות גוף רזה צריכות להעלות בין 12-18 ק"ג, נשים ממוצעות בין 11-16 ק"ג ולבעלות משקל עודף מומלץ לעלות שבעה קילו.

2. אני לא יכולה בלי אספרסו כפול – כמה קפה מומלץ לצרוך בהריון?

כשאת שותה קפה בהריון, הקפאין מגיע לעובר דרך השלייה, ומשפיע עליו בכך שהוא מעלה לעובר את קצב הלב, ולכן כל הרופאים ממליצים להפחית את צריכת הקפאין בהריון. כמה כדאי לשתות? 200 מ"ג קפאין ביום בלבד, שהם שווי ערך לכוס קפה אחת. אבל צריך לזכור שיש קפאין במאכלים ומשקאות נוספים.

3. אני אוכלת  הכל – ממה כדאי לי להימנע?

ה (צילום: Shutterstock)
אחת ולתמיד: ממה להתרחק בהריון? | צילום: Shutterstock
יש הרבה דעות בדבר מה מומלץ או לא מומלץ לאכול בהריון, ובין כל האיסורים וההמלצות, יש כמה מאכלים שבאמת כדאי לשים לב לא לצרוך אותם, מאחר שמדובר בסכנה מהותית וממשית לעובר, ולא רק למערכת העיכול שלך. וכמובן שבמקרים מסוימים, כמו סכרת הריון למשל, הרי שמומלץ להימנע ממאכלים נוספים. נכון לעכשיו, הקולג' האמריקאי לגניקולוגיה ומיילדות, ממליץ להימנע מהמאכלים הבאים בהריון רגיל וללא סיכונים: ביצים, דגים, בשר ופירות ים נאים , חלב וגבינה לא מפוסטרים, נקניקיות נקניקים, סוגים של פטה בשרי. בכל המאכלים האלה עלול להימצא חיידק הליסטריה, וההריון להידבק בו עולה בהריון והוא עלול להוביל לסיבוכים רציניים.

4. אני לא נוטה לקחת תוספי תזונה – האם אני זקוקה לוויטמינים בהריון?

יש רופאים הממליצים לנשים מסוימות לצרוך תוספי תזונה בהריון. התפתחות העובר שואבת מגופך הרבה מהוויטמינים והמינרלים שהוא זקוק להם, ולכן מומלץ לתסף את הגוף. יש בשוק כל מיני סוגים של ויטמינים להריון, רובם מכילים כמה תוספים חשובים כמו ברזל וחומצה פולית. לרוב הנשים זה יספיק, אבל יש מקרים של חסר קיצוני בברזל, למשל, שמצריכים מינון גבוה יותר של ברזל. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא באשר לאיזה ויטמינים מתאימים לך.

5. אני לא בחורה פעילה במיוחד – כדאי שאני אתחיל להתאמן?

כושר בהריון - סווטשופ (צילום: סיגל סבן)
להתחיל או לא? זו השאלה | צילום: סיגל סבן
מחקרים הראו שיש הרבה יתרונות לאימוני כושר במהלך ההריון: הם מסייעים לשינה טובה יותר, מפחיתים כאבי גב, מעודדים מרץ וכוח עמידות, ושומרים עלייך חזקה וחיובית. כל זה טוב ויפה במידה שאכן עסקת בפעילות גופנית קבועה וסדירה במהלך ההריון, אם לא עסקת בפעילות גופנית לפני ההריון, ההמלצה של רוב הרופאים היא לא להתחיל פעילות ספורטיבית חדשה. בקיצור אם לא האמנת לפני הכניסה להריון – עדיף שלא תתחילי אחרי.

6. יש לי התכווציות בבטן התחתונה ולפעמים דימום – האם זה נורמלי?

בטרימסטר הראשון נשים מסוימות עלולות לחוות כיווצים רחמיים ודימומים קלים,  לאור זאת שהביצית המופרית משתרשת ברחם ומתחילה לגדול. מה שכן, ההמלצה של מרבית הרופאים עבור מי שחווה התכווצויות בלתי פוסקות ו/או דימומים בלתי פוסקים – לראות רופא. זה עלול להיות סימן לדלקת באזור ומומלץ לשלול את האופציה הזו. אם מדובר בכאב בלתי נסבל של התכווצויות, מומלץ לוודא שלא מדובר בהריון מחוץ לרחם.

7. בעלי מפחד לעשות סקס, אבל אני ממש בעניין – מה מותר לנו לעשות?

סוגיית קיום יחסי המין בזמן הריון עולה לא מעט פעמים. יש הרבה נשים שלא מעוניינות בסקס, הרבה גברים שחוששים שהם יפגעו בעובר, וגם מקרים שבהם סקס באמת אינו מומלץ. ההמלצה הרפואית העדכנית היא שאם ההריון תקין, אין מניעה לקיים יחסי מין, כולל אורגזמה מלאה, במשך כל ההריון. העובר מוגן והוא אינו בסכנה כלל. עבור נשים שיש להן הריון בסיכון או סימפטומים מסוימים כמו למשל דימום, צירים מוקדמים, דליפת מי שפיר, שליית פתח או פתיחה של צוואר הרחם – ההמלצה היא להתייעץ עם הרופא ועד אז להימנע.

זוג בהריון סקס (צילום: מתוך instagram)
מה מותר לעשות בהריון בין הסדינים? | צילום: מתוך instagram

8. אהיה בהריון גם בחורף ואמא שלי רוצה שאתחסן לשפעת – האם אני חייבת?

יש שני חיסונים מומלצים לנשים בהריון, וחיסון נגד שפעת הוא בהחלט אחד מהם. נכון שהחיסון לא מכסה את כל סוגי השפעת הקיימים, אבל הוא בהחלט מכסה את רובן. ההמלצה הרפואית הנוכחית היא להתחסן לשפעת, מאחר שמערכת החיסון נחלשת בהריון כדי לסייע לעובר להתפתח, ולכן האם חשופה יותר להידבקות, וכן יש עלייה בסיכון לסיבוכים כתוצאה מהמחלה, ולפגיעה בעובר.  

>>  ויש גם קושיות פחות רציניות אבל הכי אמיתיות כמו נניח "למה התינוק לא יוצא כבר?!?"