חוה בוילן-נוישטטר (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
גילתה שיש לה סכרת נעורים בזמן ההיריון. חוה בוילן-נוישטטר | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
"היום היה יום טוב. התעוררתי, והסוכר שלי היה 102. עד לא לפני הרבה זמן, כשהייתי קמה בבוקר, הייתי חושבת על דברים אחרים לגמרי: איזה יום מחכה לי, כמה אני עייפה וכמה חבל שלא הלכתי לישון מוקדם יותר אתמול, על הכביסה שמחכה לי או על משימות בעבודה. אבל לפני שש שנים, כשהייתי בת 36, הכול השתנה. גיליתי שיש לי סכרת סוג 1- או "סכרת נעורים" כפי שרוב העולם קורא לה. הייתי בשוק, בעיקר מפני שהאמנתי שכשמה כן היא: מחלה של גיל הנעורים.

 "אמא שלי אומרת שבכל יום לומדים משהו חדש, ובאמת, מאז שהתגלתה אצלי הסכרת, למדתי המון. למשל, גיליתי שלמרות שאצל רוב האנשים המחלה מופיעה בילדות (ומכאן מגיע שמה), חלק מהחולים מאובחנים, כמוני, רק בגיל מאוחר הרבה יותר. למדתי על אינסולין ומחטים, משאבות ויסות וספירת פחמימות.

אבל המצב שלי היה עוד יותר מורכב - הייתי בהיריון. בשבוע השישי הלכתי לרופאה כדי לשמוע דופק. היא לא הצליחה לאתר אותו, אבל אמרה שיכול להיות שפשוט מוקדם מדי, וכדאי שאגיע שוב בעוד כמה ימים. אבל עוד לפני שהספקתי לחזור אליה, הגעתי לבית החולים עם חמצת סכרתית, מצב מסכן חיים שקורה כאשר רמת הסוכר נשארת גבוהה מדי למשך זמן ארוך מדי. כבר בתחילת הטיפול במיון, שלחו אותי למחלקת נשים לעשות אולטרסאונד - ושוב לא היה דופק. בשלב הזה, המצב כבר לא נראה טוב. 

"זו הייתה ההפלה השלישית שלי. רק כמה חודשים קודם לכן, הפלתי בשבוע 17, ושנתיים קודם לכן הפלתי ממש בתחילת ההיריון. זה היה סיוט, כמו לקלף שוב ושוב גלד מעל אותו פצע. ישבתי בחדר האולטרסאונד ופשוט בכיתי את נשמתי. בעלי חיבק אותי, והיה המום לא פחות ממני. בכיתי שם לא מעט זמן, אבל הייתי חייבת לאסוף את עצמי. אשפזו אותי, ונשארתי בבית החולים חמישה ימים, במשך רוב הזמן מחוברת לשני עירויים: אחד של נוזלים, ואחד של אינסולין, לאיזון רמות הסוכר שהשתוללה בגופי.

 "בזמן האשפוז, עברתי הדרכה מקיפה על הסכרת, ממש קורס מזורז. קודם כל, הבנתי שההפלה הזאת קשורה למחלה באופן ישיר. אם אישה סכרתית לא מאוזנת בתחילת ההיריון, ההשפעה על העובר יכולה להיות לא פחות מקטסטרופלית. מומי לב, מומים במערכת העצבים - וגם הפלות. למדתי איך לבדוק ולאזן את רמת הסוכר שלי, באילו מאכלים יש פחמימות (הרבה יותר ממה שחשבתי) וכל מה שצריך לדעת על אינסולין. בעלי חילק את הזמן שלו ביני ובין הבת שלנו, שהייתה אז בת שנתיים וחצי ולא הצליחה להבין לאן אמא שלה נעלמה. בסוג של אירוניה עצובה, יום אחרי ששוחררתי מבית החולים דווקא זיהו דופק באולטרסאונד, אבל הוא היה חלש ולא יציב, ואחרי מספר שבועות ההיריון הסתיים בהפלה טבעית. 

מסע של שינוי חיים

חוה בוילן-נוישטטר (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
"בכל יום לומדים משהו חדש". חוה ובתה | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
"מכאן התחיל מסע של שינוי חיים. הייתי צריכה ללמוד איך לחיות מחדש כחולת סכרת - למשל, כמה אינסולין לקחת כדי לעשות את מה שהלבלב היה עושה באופן אוטומטי אצל אחרים. למדתי שסטרס, פעילות גופנית וכמעט כל דבר בחיים משפיע על רמות הסוכר, ואיך לנהל את העולם שלי עם המחלה. כמה חודשים אחרי האבחון וההפלה השלישית, נכנסתי שוב להיריון - ולמרות המאמץ הרב שלי לאזן את הסוכר, גם ההיריון ההוא הסתיים בהפלה. לא יודעים למה זה קרה, האם גם בפעם הזאת היה קשר לסכרת שלי, אבל בכל מקרה, שוב הרגשתי שהעולם קורס עליי, שהפצע נפתח בפעם הרביעית. שנתיים אחר כך, סוף סוף, הצלחתי להרות וללדת בת שנייה ומתוקה.  כל ההיריונות קשים, אבל היריון סכרתי קשה אפילו יותר. הניטור והאיזון של רמות הסוכר חייב להיות קפדני להפליא, אבל למרות הקשיים הייתי נחושה לעשות הכל כדי שהפעם זה יצליח - כי ידעתי בדיוק מה יקרה אם אכשל.

"הבנות שלי לא יודעות מה זה לגדול עם אמא שאין לה סכרת, ומודעות היטב למחלה שלי. אנחנו לא מרבים לדבר על המחלה, אבל היא תמיד נוכחת בחיינו. הבנות רואות איך אני בודקת את הסוכר שלי לפני כל ארוחה, ויודעות שלפעמים הוא צונח, ואז אני חייבת לנוח קצת ולאכול משהו מתוק. זו מחלה לא פשוטה, אבל זה לא גזר דין מוות. בטיפול נכון, אפשר לחיות חיים טובים ומלאים - ואפילו ליצור חיים חדשים. אני עדיין במסע לקבל את המחלה באמת, ולמרות שאני מבינה שאין לי מה לעשות כדי לשנות את המצב, לפעמים אני עדיין מוצאת את עצמי כועסת על העובדה שאני סובלת ממנה. יכול להיות שהמסע לקבל את המחלה זה האתגר הכי קשה בהתמודדותי עם הסוכרת. אני חושבת שהוא יימשך זמן רב.

שלי ורוד ומאי בתל אביב (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
לא ויתרה ובסוף ילדה בת שנייה בריאה ומקסימה. חוה עם בנותיה | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
"אבל, בינתיים, היום היה יום טוב. התעוררתי, והסוכר שלי היה 102. אכלתי בדיוק מה שהייתי צריכה, מתי שהייתי צריכה, עשיתי ספורט, ורמות הסוכר נשארו טובות לפני ואחרי כל הארוחות. מחר, אני מקווה, אצליח לעשות בדיוק אותו דבר".

*לפי האגודה לסכרת נעורים (סוג 1) בישראל, המלווה נשים סכרתיות במהלך תקופת ההיריון, נשים אשר חולות בסכרת נעורים ואינן מאוזנות מבחינת רמות הסוכר, מעלות את הסבירות לקיום סיבוכים במהלך הלידה כגון: לידה מוקדמת, לידת וואקום או צורך בניתוח קיסרי ויתר לחץ דם. במסגרת ההיריון, מומלץ לאם הסכרתית לערוך מעקב יומי אחר תנועות העובר ולפגוש פעם בשבועיים את הרופא המטפל. לאחר מאמצים רבים, הצליחה האגודה לפעול לטובת הכנסת מד הסוכר הרציף אשר מסייע לסכרתיות לפני ההיריון, במהלכו ולאחריו לסל התרופות הממשלתי.

* חוה בוילן-נוישטטר היא חברה באגודה לסכרת נעורים (סוג 1) בישראל