אחד התסכולים הגדולים של נשים בהיריון הוא תחושת חוסר האונים: לפעמים את מרגישה כאילו האיומים אורבים מכל כיוון, אבל אף אחד לא מזהיר אותך מפניהם. אירועים שוליים יכולים להיות קריטיים עבור הבריאות של התינוק שלך, ואנחנו לא מנסות להפחיד אותך פה, זה פשוט ככה.

אי אפשר להילחם בתחושה הזו, ובהחלט אי אפשר להתחיל לקרוא את כל הספרות הרפואית המקצועית כדי להבין את כל הסיכונים. אבל הנה משהו שאתן בהחלט יכולות לעשות: אם יש לכן ילד קטן בבית ואתן בהיריון, זכרו לשים לב אם הלחיים שלו אדומות.

המחלה החמישית, הקרויה גם פרוו וירוס, היא וירוס לא מסוכן שמדביק בדרך כלל ילדים. התסמינים שלו הם פריחה אדומה על הלחיים, והוא עובר בדרך כלל מאליו תוך יום או כמה ימים. כל מי שחלה בווירוס - יהיה מחוסן אליו לכל החיים. לולה בסנה, בריטית בהריונה השלישי, סיפרה בפוסט מפורט בפייסבוק על ההתנסות הלא נעימה שלה עם המחלה, על הסיכונים ועל הזהירות שיש לנקוט:

"כשהייתי בטרימסטר הראשון שלי, הבן שלי חלה במחלה החמישית", כתבה, "זו מחלה קלה שתוקפת ילדים בני 4-15. בערך 60 אחוז מהמבוגרים מחוסנים אליה, אבל 40 אחוזים מעולם לא חלו בה בתור ילדים ולכן אין בגופם את החיסון. אני הייתי מאותם ארבעים אחוזים". רוב המבוגרים, כותבת בסנה, בכלל לא ירגישו אם יחלו. "אבל כשהווירוס הזה תוקף אישה בחודשי ההיריון הראשונים, יכולות להיות לזה השלכות חמורות ואפילו קטלניות לעובר".

"המחלה יכולה להתבטא באנמיה קשה של העובר", מסביר לנו רופא הנשים ד"ר גיל פומפ, מנהל המיון המיילדות והגינקולוגי במרכז הרפואי מעייני הישועה, "אבל צריך לזכור שאם האמא נדבקה יש סיכוי של כ-30% להדבקה של העובר, ומתוך העוברים שנדבקו רק כ-10% יהיו חולים בפועל".

כשהאנמיה אצל העובר הופכת לרצינית, מסבירה בסנה בפוסט שלה, העובר יצטרך עירוי דם תוך רחמי כדי להציל אותו. "בשלושת החודשים האחרונים הייתי במעקב צמוד, הלכתי לסריקות מדי שבועיים כדי לזהות בזמן אם התינוקת שלי מפתחת סימפטומים של אנמיה. בשבוע שעבר הרופא שלי זיהה נתונים חריגים בבדיקה. הוא היה בטוח ב-90 אחוז שזה היה רק בגלל שהתינוקת זזה במהלכה והוא קיבל קריאה לא טובה, אבל היו את ה-10 אחוז האלה, והוא החליט לשלוח אותי לדעה נוספת.

"אחרי כמה שעות קיבלתי את החדשות שקיוויתי לקבל: הבדיקה הייתה נורמלית לחלוטין, ואין ממש סיכוי שהתינוקת תפתח אנמיה בשלב הזה. אני בכל זאת צריכה להישאר במעקב, אבל אבן גדולה נגולה מעל ליבי. העברנו בפחד את השבועות האחרונים".

את הפוסט שלה מסיימת בסנה בהפצרה: "אנא מכן, אם אתן חושדות שלילד שלכן יש את המחלה החמישית, אל תטאטאו את זה מתחת לשטיח בגלל שזו רק מחלת ילדים קלה. הודיעו לבית הספר או לגן שזיהיתם אצלו את הווירוס, כדי שהם יוכלו להזהיר את כל שאר ההורים. אי אפשר לדעת מי מהאימהות בהיריון ועוד לא סיפרה!" בסנה מוסיפה המלצה – לכו לבדוק אם אתן מחוסנות או לא. "זה עושה את כל ההבדל, כי אם את לא מחוסנת את תצטרכי להקפיד להיבדק ולשמור על מעקב", היא כותבת.

"וירוס הפרוו מוכר היטב גם בישראל", מרגיע ד"ר פומפ, "זו אחת מתוך כ-10 מחלות זיהומיות שיכולות להשפיע על העובר. אנחנו לא כוללים אותה בבדיקת הסקר בהיריון, אלא ממליצים פשוט להיזהר: צריך לשמור על היגיינה, לשטוף ידיים לפני האוכל ולהימנע מחשיפה לילדים חולים. את הבירור להדבקה ונוכחות נוגדנים לנגיף עושים כשיש סימנים באולטרסאונד למחלה פעילה, כגון בצקות ונוזלים במדורים שונים של גוף העובר".

>> בדיקת דם חדשה תעזור למנוע לידות שקטות