ילדה מחבקת את בטן אמה ההריונית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ילדה מחבקת את בטן אמה ההריונית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כל הריון הוא פלא וכל לידה שמסתיימת בתינוק ואם בריאים היא בגדר נס. לכן, גם אנחנו נתקלות לא פעם בזירוזים שהשתבשו, ניתוחים קיסריים שהסתבכו וטרגדיות שמתרחשות זמן קצר אחרי הלידה – הרגעים הסוערים והמרגשים ביותר בחיים טומנים בחובם גם סיכונים, שחשוב להיות מודעים אליהם. עורכת הדין מאי מרקוביץ, המתמחה ברשלנות רפואית בהריון ובלידה, מביאה כמה המלצות כיצד לשמור על היולדת והתינוק מפני מקרים של רשלנות, ולסיים את הלידה בבריאות טובה ובידיים מלאות.

בחרי את בית החולים שבו תלדי בצורה מושכלת. "כאשר אישה בוחרת היכן ללדת, לרוב היא תבחר במקום הקרוב ביותר למקום מגוריה. ישנה חשיבות לכך שבית החולים יהיה בקרבת מקום, אבל זה לא הדבר היחיד שחשוב. כיום כל בתי החולים מאפשרים לסייר בחדרי הלידה שלהם ולפגוש את הצוות, וכדי להיות בטוחה שאת מקבלת החלטה נכונה (אחרי שבדקת בכל הפורומים באינטרנט והקבוצות בפייסבוק), כדאי להגיע ולהתרשם בעצמך. שימי לב לרמת ההקשבה של הצוות, לאבזור בחדר הלידה ואל תתביישי לשאול כמה יולדות נמצאות תחת השגחתה של מיילדת אחת, מה הזמינות של הרופא המרדים ועד כמה מתחשבים בבקשות מיוחדות של היולדת".

בקשי לראות גם את מחלקת היולדות שבה תתאשפזי. "חשוב לברר כמה נשים נמצאות בחדר במחלקת יולדות – יותר נשים משמעותן יותר מבקרים, יותר רעש ויותר חיידקים. אם חשוב לך להיות צמודה לתינוק כמה שיותר אחרי הלידה, בררי מה מדיניות הביות, ומה כללי הבטיחות החלים על הוצאת התינוק מהתינוקייה ובזמן השהייה איתך. רצוי לוודא שמחלקת היולדות קרובה ככל האפשר לתינוקייה, ולא מצריכה ממך לטייל עם התינוק הקטן במסדרונות ובמעליות עמוסי חיידקים".

פגיה. "אמנם לא נעים לחשוב על זה, אבל לצערנו לא מעט תינוקות נולדים טרם זמנם, או זקוקים לטיפול רפואי צמוד, שמוענק בפגייה. לכן, חשוב לוודא כמה שיותר פרטים אדמיניסטרטיביים, כמו כמות המיטות בפגייה בבית החולים שבו את מתכננת ללדת, כמות האחיות והרופאים בפגיה ומהו היחס בין מספר האחיות במשמרת למספר הפגים. כדאי לבדוק מהו המרחק בין הפגייה לבין מחלקת יולדות -  עדיף שהפגייה תהיה בקרבת מחלקת היולדות, על מנת שלא תצטרכי להסתובב בבית החולים לאחר הלידה בדרכך לשם".

ניתוחים וטיפולים ליילוד. "עוד אספקט שלא נעים לחשוב עליו הוא טיפולים רפואיים מורכבים וניתוחים של היילוד. גם אם לא ידוע על מום במהלך ההיריון, דברים עלולים להתגלות במהלך הלידה או אחריה, וכדאי לברר האם בבית החולים שבו תלדי יש אפשרות לטיפולים מורכבים, או שיהיה צורך בהעברה לבית חולים אחר".

אישה יולדת בחדר לידה (צילום: Andrei Zametalov, Istock)
תבחרי מלווים אסרטיביים | צילום: Andrei Zametalov, Istock
אל תסמכי על התיק הרפואי. "בתהליך ההרשמה ללידה תתבקשי לתת את כרטיס מעקב ההיריון שלך, ומשם בדרך כלל יעתיקו את הפרטים הרלבנטיים. אל תסמכי על זה, ואם יש משהו חשוב, למשל  עובר גדול במיוחד, סוכרת הריונית או כל דבר חריג בהיסטוריה הרפואית שלך או בהריון הנוכחי – חזרי על כך בעל פה באזני כל איש צוות שבא איתך במגע".

אל תתרחקי מחדר הלידה יותר מדי. "גם אם קיבלת הנחייה מהצוות הרפואי להמתין כי הלידה עדיין בתחילתה, או הונחית להסתובב על מנת לקדם את הלידה, שימי לב -  זהו לא זמן שופינג בקניון בית החולים, וגם לא להליכה נמרצת מסביב לו. רצוי להישאר בקרבת מקום, כך שבמידה שיתפתח משהו חריג (ירידת מים, דימום או לידת בזק) תוכלי להגיע לחדר הלידה במהירות".

בחרי מלווים אסרטיביים. "כדאי שמי שמלווה אותך ללידה ידע לעמוד על שלך, לשאול את השאלות הנכונות ולבקש (בנימוס) יחס כשאת זקוקה לו. לפעמים ההתעקשות על בדיקה נוספת יכולה להיות משמעותית ואפילו להציל חיים".

אל תתביישי לשאול. "אם אנשי הצוות מדברים מעל הראש שלך, או משתמשים במילים שאת לא מכירה (וזה נורמלי לחלוטין, את לא אמורה להכיר כל ניוואנס בשפה הרפואית) – אל תהססי לבקש שיחזרו ויסבירו לך. בסופו של דבר, את ההחלטות שלך את צריכה לקבל על בסיס ידע, ולא רסיסי מידע שקלטת במקרה".

אם ילדת בקיסרי, התעקשי שמלווה יישאר אתך כל הזמן, לפחות ביממה הראשונה. "מעבר לקושי התפקודי, מלווה צמוד יוכל לזהות כל מצוקה שתיקלעי אליה מהר ולהזעיק עזרה – ולעתים, אפילו מספר דקות יכולות להיות ההבדל בין נס לטרגדיה".

שימי לב לכל התנהגות חריגה של התינוק שלך. "נכון, את עוד לא יודעת איך הוא אמור להתנהג ואתם מכירים רק כמה שעות, אבל בכל מקרה של ספק, אל תהססי לפנות לאנשי הצוות ולהתעקש שיסבירו וירגיעו אותך, ובמידת הצורך גם יבדקו את התינוק. עדיף להיות קצת נודניקית ולא לפספס משהו חשוב". 

*עורכת הדין מאי מרקוביץ מתמחה ברשלנות רפואית, ובעיקר בתביעות הקשורות לילדים שנולדו עם מומים מולדים או תסמונות אשר לא אובחנו במהלך ההריון או מקרים של ילדים שנפגעו במהלך הלידה או לאחריה.

>> זירוז הלידה הסתיים באסון
>> היולדת קיבלה אפידורל ללא בדיקת דם
>> 
איך מרדימים תינוק שלמד לעמוד בעצמו?