כמה פעמים שברתם דיאטה רק בגלל שהשכנה אפתה עוגת תפוחים והציפה את הסלון שלכם בריח שאי אפשר לעמוד בפניו? כמה פעמים נכנסתם לסופר שבעים, אבל טרפתם חצי בגט עוד לפני שהגעתם לקפואים, בגלל הריח של המאפייה? מתברר שחוש הריח יוצר תיאבון גם אצל תינוקות, שנוטים לאכול יותר ככל שאמא שלהם מפרישה יותר ריח מיוחד מבלוטות קטנות סביב הפטמה.  

אמא מניקה תינוק (צילום: istockphoto)
כמו פרפר לפרח: בלוטות ריח שמגרות יניקה | צילום: istockphoto

ריבוי בלוטות ריח על הפטמה סייעו להצלחת ההנקה

קבוצה של מדענים צרפתים, מהמכון הלאומי למחקר בעיר דיז'ון, ספרו את הבלוטות על עטרות הפטמה של 121 נשים שילדו בשלושת הימים שקדמו לאיסוף הנתונים. לאחר מכן בדקו כמה טוב נצמדו התינוקות לשד, כמה עלו במשקל וכמה שעות מהלידה עברו עד שהחלה האם לייצר חלב.

מניתוח הנתונים עלתה מסקנה ברורה: נשים שעל עטרות הפטמה שלהן היו תשע בלוטות או יותר בכל צד הניקו טוב יותר, החלו לייצר חלב מהר יותר וילדיהן עלו במשקל מהר יותר מחברותיהן בעלות מספר בלוטות הנמוך מתשע.

השפעתן של הבלוטות ניכרה במיוחד באמהות שילדו לראשונה, שילדיהן ינקו בתכיפות רבה יותר מתינוקות שלא היו בכורים. לטענת החוקרים, ייתכן כי הריח שהפרישו הבלוטות של אמהות שילדו לראשונה היה חזק יותר, מכיוון שזו דרכו של הטבע להבטיח כי גם יילודים שאמם לא מנוסה בהנקה יצליחו לינוק ביעילות מהר ככל האפשר.

עד עתה, מקובל היה לחשוב כי הבלוטות אחראיות על הפרשת חומר סיכוך, שנועד למנוע פצעים וסדקים בפטמה בעקבות ההנקה. הבלוטות, המכונות "בלוטות מונטגומרי", מפוזרות בצורה אקראית על העטרה, ויש נשים שלא מבחינות בהן. בזמן ההריון הבלוטות גדלות מעט, ולעתים אף מפרישות מעט נוזל.

התגלית תסייע למציאת דרכים לשיפור היניקה אצל תינוקות

החוקרים הצליחו להוכיח, כי הריח לבדו עודד תינוקות שלא ינקו להפעיל את רפלקס המציצה ביתר יעילות, ולדברי בנואה שאל, אחד החוקרים, יכולות להיות לתגלית השלכות מעשיות ומשמעותיות. "אם נוכל לבודד את הכימיקלים שמרכיבים את הריח המיוחד שמפרישה האם, נוכל לעודד תינוקות בעלי רפלקס מציצה חלש לשפר את היניקה שלהם מהר יותר".

עוד הוא מסביר, שהיכולת לחזק את רפלקס המציצה באמצעות הריח יכולה לסייע במיוחד בקרב תינוקות שנולדו פגים או חולים, ששרירי הפה החלשים שלהם לא מאפשרים להם לינוק ומאלצים את אמם לשאוב עבורם חלב.

בעבר הוכיחה אמנם קבוצת מדענים מאסטוניה כי תינוקות מעדיפים לינוק משד לא רחוץ מאשר משד שנשטף לפני ההאכלה, אולם הקישור בין מספר הבלוטות לעוצמת הריח והשפעתו על היניקה הנו חדשני.

אבל גם אם לא ניחנת בבלוטות תפוחות שיגרו את התינוק שלך להיצמד לשד, יש מה לעשות. בימים הראשונים לאחר הלידה חשוב לא להשתמש בבשמים, קרמים ריחניים או דיאודורנטים דומיננטיים, על מנת לאפשר לריחה המוכר של האם להיות נוכח.

בנוסף, הנקה על פי דרישה (ולא בכל שלוש שעות על השעון, כמו שטוענת העצה הרווחת), כיוון נכון של התינוק לשד (כאשר הפטמה מצביעה לעבר אפו, על מנת לגרות את החיך העליון למצוץ), הקפדה כי התינוק תופס בפיו גם חלק ניכר מהעטרה ולא רק את הפטמה – וכמובן, ייעוץ מקצועי מיועצת הנקה כאשר את חשה שיש צורך בכך - יכולים לעזור לך לעלות על דרך המלך.

נא להכיר: 5 רפלקסים אצל תינוקות