אמא קרייריסטית תינוק (צילום: ThinkStock, Getty images)
מצפים שנעבוד, שנתרום לכלכלה ונהיה אמהות צעירות. תעזרו לנו! | צילום: ThinkStock, Getty images
בעת האחרונה התפרסמו לא מעט כתבות לא אוהדות בנוגע לטיפולי פוריות מעל גיל ארבעים. מדובר במגמה שמגיעה בעיקר מהכוונה להגביל את מימונם של הטיפולים לגילאים המאוחרים. הסיבה בפשטות היא כסף. ובהרחבה: משרד הבריאות העלה על הפרק את הגבלת מימון טיפולי הפוריות בארץ, כאשר מדובר כעת על כך שגיל 44 יהיה הגיל המקסימאלי לטיפולי פוריות במסגרת סל התרופות. בנוסף יוגבל המימון לשלושה טיפולים בלבד לנשים בגיל 42 עד 44 וגם מספר טיפולי הפוריות יוגבלו לכלל הנשים. כך למשל במידה ולא נקלט הריון כעבור שישה טיפולים – המקרה - יועבר לבחינה בנוגע להמשך הטיפול.

לדברי דר מיכה באום רופא פריון בכיר בבית החולים שיבא "נשים נולדות עם מלאי ביציות קבוע הנמצא בשחלות. עם השנים חלה ירידה במספר הביציות ובהגיען לגיל 40 חוות הנשים ירידה משמעותית במלאי השחלתי. לצערנו, לא רק מספרן של הביציות קטן אלא ישנה פגיעה גם באיכותן. כתוצאה מכך קיים קושי גדול יותר להרות וקיימת עליה בשכיחות ההפלות ובבעיות כרומוזומליות/גנטיות בהריונות שמושגים. מובן שזהו הסבר כוללני ולא אחת אנו פוגשים בנשים הנמצאות בעשורן החמישי שמשיגות הריון תקין וללא הבעיות שצוינו. כך או כך יש לזכור שקיים חלון הזדמנויות קצר בכלל ולנשים מגיל 40 ואילך בפרט. על כן, יש לנצלו מהר ומוקדם ככל האפשר בטרם יהיה מאוחר מדי".

אך בתוך כל ההמולה הזאת, דומה שקולן של הנשים עצמן כמעט אינו נשמע. במשך שנים אני מטפלת בקליניקה לפריון טבעי, ושומעת היטב את קולן של כל הנשים שמתקשות להיכנס להריון, קשובה לחששות ולקשיים. אני מביאה לפניכם כאן - בלי שינויים ונגיעות מיותרות - את המיילים שקיבלתי לאחרונה, המביעים זוויות ראייה נוספות בנושא האימהות המאוחרת.

"רוצים לחסוך כסף מהמדינה? לא על חשבוננו"

אורית בת 43 וחצי בטיפולי פוריות: "זה מספר שנים שאני בטיפולים ולצערי ללא הצלחה עד כה. אמנם התחלתי בגיל מאוחר אבל יש להבין שזה קרה בעקבות חיפוש הקריירה והזוגיות. קיים אי צדק לצפות מנשים להתקדם ולהשכיל ומצד שני להתפלא שנושא ההורות מתעכב בשל כך. גם ככה כל התהליך קשה, מתיש ומלחיץ והגבלה ממקור אחר רק תעשה אותו מלחיץ עוד יותרה. נראה בוודאי (מבלי דעות קדומות) שההחלטה להגביל מגיעה מצד גברים, משום שנשים יבינו את הכמיהה לילד בכל גיל. אני חושבת שאם רוצים לחסוך בעלויות והוצאות בריאות – מוטב שיחלקו אמצעי מניעה בחינם לאזרחים, תושבים ופליטים. שישקיעו יותר בהסברה. הדבר יחסוך הרבה יותר כסף מאשר להגביל נשים שבאמת רוצות להיות אימהות".

"אל תתבססו רק על הגיל"

אישה מסתכלת על שעון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
השעון מתקתק, אבל גם המציאות דוחקת בכולנו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מלי בת 43 ונמצאת בתהליך פוריות: "אין לשום גורם, אדם או גיל - הזכות למנוע ממני להגשים את חלום האימהות שלי. אני מודעת לכך שהגיל הוא פקטור משמעותי ואף אכזר.  יחד עם זאת, ההסתמכות רק עליו היא לחטוא לעניין. לעזור לזוג להביא ילד לעולם לא צריך להיות דבר שכרוך בחישובים סטטיסטיים קרים ומנוכרים. יש המון סיבות וגורמים נוספים אשר מונעים כניסה להריון בכל גיל. מובן לי, שהגיל יכול להוות מכשול יותר גדול. אך להתבסס רק על הגיל עם חישובים סטטיסטיים הוא לא רפואה ולא הבעה של רצון לעזור".

"מקווה שלא אצטרך להסתמך בחסדי הקופה"

רונית בת 42 עם תינוקת בת חצי שנה: "התחתנתי מאוחר והתחלתי טיפולים בגיל 40. עברתי בסך הכול 7 הפריות, כאשר הקופה החליטה לעצור את מימון הטיפולים. בסוף הסכימו על טיפול אחרון שצריך לעבור אישור. ההריון המפתיע הגיע בדיוק בהמתנה לאישור הקופה, והיה זה הריון טבעי. אני חושבת שההגבלה על מספר הטיפולים הייתה מפעילה עלי לחץ נוראי שרק בגללו לא הייתי מצליחה להיכנס להריון. לפני שהתחלתי את הטיפולים שילבתי דיקור ותזונה אצל אנשים המתמחים בפריון. עשיתי הכול בכדי להצליח. אני מקווה שיהיו לי עוד ילדים ולא אהיה נתונה לחסדי הקופה ולחוק החדש שרוצים להעביר. כל הטיפולים גוזלים הרבה אנרגיה וקושי נפשי – הם משנים לך את החיים לחלוטין. זה לא שאנחנו נהנות מהטיפולים אבל הרצון להיות אימא חזק יותר מהכול. והרפואה צריכה לתמוך ולעזור ולא להגביל".

"המדינה צריכה להבין - נאה דורש נאה מקיים"

אלה בת 40 בטיפולי פוריות לילד ראשון: "מדינת ישראל חייבת לאמץ את המשפט 'נאה דורש נאה מקיים' בכל הקשור לנושא פוריות. בחברה הישראלית ישנה ציפייה מנשים שתהיינה אמהות ובמקביל שתעבודנה  ותפתחנה קריירה. הלחץ הזה גורם לנשים רבות לדחות את ההחלטה להיכנס להיריון בגיל מבוגר יותר, כאשר הן התבססו בקריירה וחסכו סכום כסף שיאפשר להן להקים משפחה. ניסיון להיכנס להיריון בגילאי 35 עד 45 הוא אינו פשוט  ברוב המקרים, ומתגלים קשיים רבים אבל נשים מוכנות לעבור טיפולי פוריות על מנת להרות ולהביא ילדים לעולם. הקושי הוא מבחינה גופנית, נפשית וגם כלכלית - עלות הביקורים אצל הרופאים, התרופות, והטיפולים המשלימים היא גבוהה מאוד גם כאשר קופת החולים מממנת חלק מהבדיקות. אבל אם אישה מוכנה לעבור טיפולים קשים אלה, מדינת ישראל שדרשה ממנה לעמוד בכל הדרישות ולהיות סופרוומן, חייבת להיות שותפה תומכת כספית בטיפולים. לא ייתכן שמדינה הדורשת מאשה להיות אמא שתורמת גם לכלכלה הישראלית, לא תממן את עלות טיפולי הפוריות גם בגיל 45".

 "נשים בנות 40 הן בשלות ויציבות"

גיניקולוג (צילום: Thinkstock)
"אנחנו לא נהנות מהטיפולים, אבל הרצון להיות אמא גדול מכל כאב | צילום: Thinkstock
אוריה עזאני - מטפלת ברפואה סינית ועיסוי בטן לתמיכה ברחם ובפוריות: "נשים רבות מבקשות להיכנס להריון בגיל ארבעים ומעלה כשהכוונה שלהן טובה, הן נשים בשלות, חכמות, יציבות ואחראיות אבל הגוף שלהן לא תמיד מוכן להריון כמו התודעה. לכן צריך לחזק ולתמוך במערכת הרבייה, בדרכים שונות, רצוי כחצי שנה עד שנה לפני הכניסה להריון לעשות זאת .כלומר יש לתמוך בשחלות, בביוץ ובביציות, בזרימת הדם לרחם  ועוד. החיים אינטנסיביים ומאוד מחלישים את הגוף, סטרס למשל נוטה לפגוע במערכת ההורמונלית, ובחברה של היום, סטרס גבוה הוא מצב כמעט יום יומי".

 חשוב לתת לאישה הזדמנות ראויה וטובה להרות"

אביב מסינגר, מטפל ברפואה סינית, ומנהל מרפאת "בריאת" לפוריות ולבריאות האישה: "טיפולי הפוריות מעל גיל 40 דורשים התאמה מדויקת והכנה מיטבית של האישה. התגובה לטיפול משתנה מאישה אחת לשנייה, והיא נקבעת הן על פי מצבה הפיריוני אבל גם על פי מצבה הכללי, הגופני והנפשי. מרכיב הזמן הוא חשוב, וככל שנצליח לרתום את הכוחות והמשאבים של האישה, ולטפל בנקודות החלשות שלה, היא תוכל להגיב טוב יותר, ולשפר את סיכוייה להרות. לא תמיד זה מצליח, ולפעמים האישה או הזוג צריכים לפנות לתרומת ביצית או לאימוץ כדי לממש את החלום ואת ההחלטה להרות. אלו מסלולים מבורכים, שעזרו לנשים ולזוגות רבים, אולם כדי להגיע אליהם באופן שלם יש צורך לתת לאישה ולזוג הזדמנות ראויה וטובה להרות באופן עצמאי".

בשורה התחתונה, זה נכון ש- 4% או 10% סיכוי להריון הם אכן מספרים קטנים אך לא נשכח שמאחוריהם עומדים תינוקות נפלאים שהם 100%. עומר, דנה וגם אביעד הם רק חלק מאותם ילדים נפלאים שהגיעו לעולם בזכות העזרה (ולמרות הגיל). אין בינינו ויכוח, הפוריות יורדת עם הגיל זהו נתון מוכח. אולם בכוחנו להשפיע ואף לשפר משמעותית את הסיכויים לכניסה להריון על ידי חיזוק והזנה נכונה של הגוף בתזונה לשיפור הפוריות, הפחתת הסטרס ושמירה על האופטימיות.

טיפ ממני: בחרי לך רופא שמאמין בדרך שלך ורואה בך הצלחה ולא כישלון. הקיפי את עצמך באנשים שמבינים אותך ויודעים לעודד ולתמוך. שימי גבולות להתערבות של אנשים שמערערים אותך אפילו אם כוונתם טובה. שלבי עשייה מרגיעה ברוטינה השבועית שלך כמו סרט או הליכה על שפת הים - כל מה שלוקח את המחשבות והטרדות וממלא אותך באנרגיה טובה. שלבי תזונה ואורח חיים בריא כי הם ישמרו עליך בתוך הטיפולים ויחזקו את הפוריות שלך.

*מרב גודוביץ היא נטורופתית מוסמכת ומנהלת הקליניקה לפוריות טבעית

>> אולי הפעם? סרטון קורע לב של מטופלת פיריון
>> חברים יקרים, עיזרו לנו להקים משפחה
>> האם כדאי לעשות ילדים לפני גיל 40?

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים