אבא עם תינוקת קטנה (צילום: Studio-Annika, Istock)
החוקרים: "הסטרס יכול לעבור לעובר גם מהאב" | צילום: Studio-Annika, Istock

מיד אחרי "הריון זו לא מחלה", המשפט שנשים הרות שומעות הכי הרבה הוא "אל תתעצבני, זה לא טוב לתינוק". מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת פנסילבניה היוקרתית, מראה שלא רק האמא יכולה לגרום לעובר להיות לחוץ – גם לאבא יש תפקיד בעניין.

לחץ עובר בתורשה

מחקרים רבים שנערכו בעבר כבר הוכיחו קשר בין רגישות למצבי לחץ של עוברים והסטרס שחוו אמותיהם במהלך ההריון. המחקר הנוכחי, שתוצאותיו התפרסמו בכתב העת "ג'ורנל אוף נוירוסיינס", הוכיח כי הרגישות ללחץ עוברת בתורשה: צאצאים של עכברים זכרים, אשר נחשפו לסטרס אמהי כאשר היו ברחם, סבלו מסימפטומים דומים לאלו של אביהם.

החוקרים זיווגו עכברים זכרים, שנולדו לאמהות שחוו לחץ רב במהלך ההריון, עם עכברות רגילות. במהלך ההריון גודלו העכברות בתנאים רגילים לחלוטין, ולא נחשפו לכל גורם מתח. ואולם, הצאצאים שנולדו סבלו מאותה רגישות לסטרס כמו אבותיהם, אף שמעולם לא נחשפו בעצמם לסטרס מכל סוג.

החוקרים מסבירים שישנם זני עכברים רגישים יותר, שמשמשים בדרך כלל לניסויים מהסוג הזה. בדרך כלל, כדי ליצור תחושת סטרס עכברית מכניסים עכבר זר לכלוב שבו הם מוחזקים, או משנים את שגרת יומם באופן דרסטי, ומודדים שינויים הורמונליים ועצביים כדי לבחון את התגובה שיפתחו.

"השינוי ההורמונאלי יקבע עד כמה יבואו גורמי הלחץ לידי ביטוי"

 "אצל בני אדם זה לא כל כך פשוט", אומר ד"ר מיקי בלוך, מנהל המחלקה לפסיכיאטריה אמבולטורית והמרכז לבריאות הנפש של האישה בבית החולים איכילוב. "בניגוד לעכברים, קשה לפקח על רמת הסטרס שהם חשים". עוד הוא מסביר, כי "סטרס הוא מצב שבו מפתחים תגובות נפשיות ופיזיות לעומס נפשי או גופני. כל עוד מצליחים להתמודד עם העומס הכל בסדר, אבל ברגע שהמשאבים הנפשיים לא מאפשרים לנו להתמודד עם הלחץ בצורה יעילה נוצרות תופעות פיזיות, כמו דופק מהיר, הזעה וקוצר נשימה, ותגובות נפשיות כמו תחושת חרדה".

"מכיוון שהאבות הופרדו מהצאצאים ולא שהו כלל במחיצתם, אין מנוס מלהבין שהגורמים לתגובות הלחץ עברו בדי.אן.איי", הסביר ד"ר ארתור ארנולד, מומחה לחקר המוח מאוניברסיטת קליפורניה, שנטל חלק במחקר. אך יחד עם זאת, לדברי ד"ר בלוך, חשוב לדעת שהגן לא משתנה או מקבל צורה אחרת. "השינוי ההורמונלי ככל הנראה קובע עד כמה יבוא הגן לידי ביטוי, ומה שהמחקר הצליח להראות היטב הוא שהשינוי ברמת הפעילות של הגן עובר בתורשה".  

בדרך כלל, עכברות נוטות יותר לפתח תגובת לחץ מעכברים זכרים במצב דומה. עם זאת, במחקר הנוכחי הראו הבנים של העכברות שנחשפו לסטרס בהריון ובניהם שלהם תגובה חזקה יותר, בדומה לעכברות ממין נקבה. בהשוואה לעכברים אחרים, ל"נכדים" היו אשכים קטנים מהממוצע, מה שיכול להעיד כי הפרישו פחות טסטוסטרון. בנוסף, מיפוי הפעילות המוחית שלהם העלה תוצאות שאופייניות לעכברות.

חרף הגבריות הלוקה בחסר של העברים הלחוצים, הם הצליחו להתרבות בהצלחה, ובהמשך ייבדק האם גם הדור הרביעי פיתח את התסמינים המטרידים. בכל מקרה, בפעם הבאה שאתם מתעצבנים אחרי שתפסו לכם את החנייה, תחשבו על הנכדים.

>> מה הכי מדכא נשים בהריון? הבעל